Söker en galen fatbiker och bikerafter :)

leffe81

Medlem
Yonna sa:
h.g.j sa:
Yonna och ni andra som är ute på liknande äventyr... Hur torkar ni upp er själva, kläder och utrustning?

Det känns ju som om man är ute en längre period, mer än någon natt, så är ju risken ganska stor att man kan hamna i något ordentligare regnväder. Och regnkläder och drypacks och dylikt i all ära, så inbillar jag mig att det kan bli ganska rått och kallt om man tältar i sånt väder. Hur gör ni för att hålla värmen?
Tror de flesta som tältar bor på camping var det finns torkrum, tvättstuga os och många är också fega vackert-vädercyklister ;) Bara de riktiga vilda diehards (yes, cooola fatbikers) vågar och tältar i alla väder. Här på Happy är det kanske bara Martin och han är så tuff att han behövs inget tält haha.
Men som Ooms sa; när det slutar regna och man cyklar då blir man ju snart torrt igen, iaf jag för jag har lycra tights (jo det får man inte som coool fatbiker) och har inte heller blöjor men ofta stringtrosor så dem är torra i en glad sekund. Om det regnar på riktig har jag regnkläder på och dem funkar rätt bra, jag svettas inte (bara män svettas som grisar) så då blir bara skorna dyngblöta. Men med det kan jag leva, de torkar ju igen och de är bara skor. Blöta strumporna hänger jag nånstans på cykeln, de torka snabbt i fartvinden.

Men man kan ju också torka kläder såsom det här.Behövs bara ett träd eller en tjock cykel.I innertältet får skor inte komma in, samma sak med hjälm och blöta drybags (finns plats i yttertältet) och vad inte behöves stannar kvar på fatbiken (i väskorna, såsom verktyg, flaskor, reservkläder etc). Så i innertältet är bara sovsäck, lite mat och jag. Plus en liten ryggsäck med mobil, kamera och sådana små grejer. Allt är torrt så det är bara krypa i den varma sovsäcken och hoppas inte behöva kissa mitt i natten.

Men bäst är vindskydd, tycker jag.Då sitter man torrt .... kan hänga upp alla grejer (riktigt skönt) .... och kan elda om det finns ved, det är ju också mysigt.Framförallt i vintern är vindskydd mycket skönt.Härligt att laga mat, dricka kaffe eller bara sitta lugn och lyssna på skogen som är i vintersömn.


Fattien står också lite skyddat, skönt att inte behöva gräva ut cykeln ur en halva meter snö. Som här:Och här:

I vintern tar man med sig mycket snö in i tältet. Därför har jag ett större vintertält och lämnar ofta innertältet hem. Det finns ju inga insekter och när det är -20 ute är det också -20 inne. Utan innertält väger tältet hälften mindre (bara 460g) så det är ju också superkul :)Om jag bikeraftar och har två lossa hjul då är tältet ännu större så om det regnar finns det mycket plats att laga mat os.

Och då finns det lera och fårskit, värsta som finns, hemskt när man tältar. Bäst att inte ha en fatbike då slipper man mycket skit.Inte bara cykel och skor blir skitig, nej inom några minuter finns skiten överallt.Först på skor, strumpor, byxor .... och då i mitt hår, mun, mat, sovsäck, tält och var som helst.Man kan försöka tvätta bort skiten men då blir man ofta bara skitigare, blött och kallt.Så bäst att acceptera att man ser ut som ett vildsvin eller som om man älskar cykelsumobrottning i gyttja. Och då hoppas att det ska regna :)

Ooops, många bilder igen. Fattar inte hur man kan svara utan bilder, det är ju helt omöjligt!
Fantastika bilder!

Var har du tagit den här bilden? Sverige? Cykelbart för oss vanliga dödliga?
yonna.jpg
 

Yonna

Aktiv medlem
leffe81 sa:
Var har du tagit den här bilden? Sverige? Cykelbart för oss vanliga dödliga?
Oj, bra fråga. Nånstans i närheten av Kungsleden men den är mer än 400km lång så ska kolla på kartan senare. mEn vill sova först några timmar, kom just hem nu och orkar inte längre leva ;)
 

Yonna

Aktiv medlem
leffe81 sa:
Jo typ av. Ibland är det lite stressigt och för mycket, framförallt när man lägger sig trött i sängen och glömmer ta bort jobb-tillgänglighet (såsom jag glömde igår och idag), så då får man plötsligt ett sms att man får jobba samma dag. Eller samma minut som man får smset, fick t.ex kl7 imorse ett sms att jag får jobba från 7 till 16. Helt respektlös. Ingen tid att ta på kläder, duscha, frukost, köra till jobbet, byta kläder .. Men äsch, vikarier kan teleportera och behöver ingen mat, det vet ju alla så vi får inte klaga. Det händer ibland att dem inte kolla om vi jobbar, så då får man ett sms att nattjobba från kl 21-7 medan vi jobbar samma dag från 7-21. Alltså ett 24timmarpass, och det är inom vården så det kan vara lite stressigt (bara liiiite). Om man då ringer och säger nåt emot då får man svaret 'jo men då får du ta bort din tillgänglighet, så det är ditt eget fel'.
Men annars får jag inte klaga för jag trivs mycket med jobbet och har jättestor frihet. Kan ju ta bort min tillgänglighet när jag vill, bara en dag eller sex månader eller mer. Inte så dåligt för en cyklist :)

leffe81 sa:
Var har du tagit den här bilden? Sverige? Cykelbart för oss vanliga dödliga?
Svaret kommer ikväll! Får först mörda miljarder röda myror som tror att det är mysigt att bygga ett stort bo i min trädgård. Dem har helt fel för jag har förklarat dem krig. Ett krig var allt är tillåten. Stackars myror, men jag har nog av dem. Vill bara se dem döda. ?☠?

giphy.gif
 

Yonna

Aktiv medlem
leffe81 sa:
Fantastika bilder!

Var har du tagit den här bilden? Sverige? Cykelbart för oss vanliga dödliga?
kartafjll2.jpg


Tror det var nånstans här i fjällen, vid den norska gränsen.

kartafjll.jpg


Mellan Tjäktjatjåkka och Muorahistjåkka.

12-32544060635_3c7ece3aa4_o.jpg


Då kanske är det här Muorahistjåkka ..

11-32543877125_ae860bc262_o.jpg


.. och det här Tjäktjatjåkka, men vet inte säkert.

1-32164835890_e4d079d165_o_.jpg


Jag kommer iaf ihåg att jag hissade upp fatbiken på en brant trappa på en hängbro. Det måste vara bron över Čeavččanjira för det finns ju bara en bro där. Där var också en fjällstugan som måste vara Tjäktjastugan för det finns också bara en stugan där. Men jag cyklade förbi så vet inte hur den ser ut.

7DSC05494.JPG


Det var också ett vattenfall och leden gick till älven men jag följde den inte så var jag var .. ingen aning.

8-32421131121_067071db5f_o.jpg


Jag tvättade iaf mig själv och kläderna i den jävlakalla älven (snön var fortfarande några meter högt).

9-32569427932_dc023c90df_o.jpg


Och tältade, hade några dagar (eller var det veckor) ingen mobiltäckning så kunde inte skicka bilder till Happy, men jag visste inte att ni fanns så det var ju inte ett problem :) Det var iaf skitvackert, ska säkert cykla några gånger till där.

Om en vanlig dödlig man kan cykla där? Nej, inte en chans. Bara tjejer med tjocka fatties plus mycket packning kan. Här några bilder så att du kan kolla själv:

14-32649267275_39438fd4b8_o.jpg


Finns många många många stenar ..

15-32608012416_aa7f7b2a3b_o.jpg


16-2390851372_d12372b93b_o.jpg


20-543497985_24f62c816d_o.jpg


Ofta inga leder eller stigar eller vad dem heter. Inte heller ett träd var man kan parkera cykeln.

32598849821_3600407269_o.jpg


18-2269544920_f125629043_o.jpg


19-2543519975_b859512232_o.jpg


Ingen bra idé att ramla/vurpa med cykeln. Det finns ingen mobiltäckning och jag var ofta den enda människa i landskapet.

32649070285_387c10e505_o.jpg


Vassa stenar, som en kniv.

32648614315_3a77e354d7_o.jpg


Det kan vara jävla brant, med lossa stenar som gör det svårt att pushbära cykeln.

32502899666_7c87e058c2_o.jpg


Här en sök-tältet-bild, inte lätt att hitta det lilla gröna tältet tillbaka. Bäst att stanna i närheten.

Och här några bilder för att visa hur härligt det kan vara att fatcykla där.

32164872590_edb4d21fbf_o.jpg


32342135200_71ae458dbc_o.jpg


32420462071_081e8afc9a_o.jpg


Fatbikeparadise :)

DSC05697.JPG
 

Yonna

Aktiv medlem
Sambal Oelek sa:
Shit vad fint det är i svenska fjällen. Ser ju ganska lättcyklat ut där. Grymt sugen på att dra dit. Tack för bilder.
Jo, lapplands fjällvärld är otroligt vackert! Europas sista vildmark, ännu inte våldtagit av skidorter med fula skidlifter, bilvägar, hotell etc. Hoppas med hela mitt hjärta att det ska lyckas behålla som det är nu. Men, om man följer info/nyheter med ögonen öppna och inte bara tänker på sig själv som de flesta rika vita gammalgubbar är vana, då ser framtiden rätt trist ut nu med den global uppvärmningen och klimatförändringarna.
 

kais01

Aktiv medlem
fjällcykling är vanebildande. och skönt befinna sig ovanför myggorna.

men nu lockar du ju dit flera vita gammelgubbar vetja:)

ursäkta en väldigt tråkig fråga mitt bland de njutningsfulla bilderna, kom att tänka på när du skrev om vassa stenar; vad har du för taktik om du råkar skära sönder däcket i ett sånt där stenröse... reservdäck eller limma på en tyglapp på insidan? eller lagningskitet till raften kanske..? eller rent av pushbike??

värt att fundera på.

själv har jag i princip alltid reservdäck med om jag inte cyklar direkt hemmavid; vid långpendling, på landsväg, i skogen, på fjället. vanligaste orsak till påtvingat byte har varit cordbrott, alltså bula på däcket utan att det gått sönder. händer väl typ vart tredje år i min värld. tillräckligt ofta för att det ska vara värt besväret att ha med reserv. vid mtb har jag med en klenare och lättare variant, annars blir det för tungt. men fatbikedäck väger ju bly;)

så hur tänker du om detta?
 

mb5

Medlem
Yonna sa:
Sambal Oelek sa:
Shit vad fint det är i svenska fjällen. Ser ju ganska lättcyklat ut där. Grymt sugen på att dra dit. Tack för bilder.
Just det! :) Vackert, hoppas det lyckas snart för mig också att äntligen ta cykeln till fjällen.

Lite mer komplicerad med jobb och tid, jo skulle vilja ha sånt jobb som du ... att någon kommer direkt med ett projekt att jobba och tjäna på när jag säger "nu vill jag jobba" ... inga problem med 24timmars pass :) ... bara .... inte just (sjuk)värden, och då är det körd är jag rädd.

Och Yonna, var inte sur på världen och gubbar, det vill ju vi alla att göra det som vi tycker om mest, ingen större skillnad i själva principen om det är att bo i Stockholm och åka skidor på semestern, vandra med en cykel eller nåt helt annat. Och det är dels ganska dumt att försöka resonerar vad är "bättre" eller "värre", finns inget enkelt svar iaf. Och egentligen är det bra att mesta nöjer sig med att trängas på en små plats och åka skidor bara upp och ner längs en skidlift, då har du hela resten av fjällen bara för dig och få till. :)
 

Bikzz

Medlem
mb5 sa:
Och Yonna, var inte sur på världen och gubbar, det vill ju vi alla att göra det som vi tycker om mest, ingen större skillnad i själva principen om det är att bo i Stockholm och åka skidor på semestern, vandra med en cykel eller nåt helt annat. Och det är dels ganska dumt att försöka resonerar vad är "bättre" eller "värre", finns inget enkelt svar iaf. Och egentligen är det bra att mesta nöjer sig med att trängas på en små plats och åka skidor bara upp och ner längs en skidlift, då har du hela resten av fjällen bara för dig och få till. :)
Ja precis !! Suveränt bra inlägg, det har jag alltid tyckt ! Det är bra och nyttigt att försöka förstå andra människors agenda oxå, och sen hitta sin egen grej, och go all in där !!
 

Yonna

Aktiv medlem
mb5 sa:
Just det! :) Vackert, hoppas det lyckas snart för mig också att äntligen ta cykeln till fjällen.

Lite mer komplicerad med jobb och tid, jo skulle vilja ha sånt jobb som du ... att någon kommer direkt med ett projekt att jobba och tjäna på när jag säger "nu vill jag jobba" ... inga problem med 24timmars pass :) ... bara .... inte just (sjuk)värden, och då är det körd är jag rädd.
Jo jag vet, det är inte lätt när man har fast jobb. Men att vara vikarie har också sina nackdelar, största nackdel är att det finns ofta inga pengar eller jobb. Stort problem alltså. Och man måste vara mycket flexibel i livet annars funkar det inte,

mb5 sa:
Och Yonna, var inte sur på världen och gubbar, det vill ju vi alla att göra det som vi tycker om mest, ingen större skillnad i själva principen om det är att bo i Stockholm och åka skidor på semestern, vandra med en cykel eller nåt helt annat. Och det är dels ganska dumt att försöka resonerar vad är "bättre" eller "värre", finns inget enkelt svar iaf.
Näää, det håller jag inte med om :) Men ska inte diskutera mer om detta, det ger bara mycket skit i tråden (milljöproblematik är nåt man inte gärna vill höra).

mb5 sa:
Och egentligen är det bra att mesta nöjer sig med att trängas på en små plats och åka skidor bara upp och ner längs en skidlift, då har du hela resten av fjällen bara för dig och få till. :)
Yep, hoppas alla håller sig borta :)
 

Yonna

Aktiv medlem
kais01 sa:
ursäkta en väldigt tråkig fråga mitt bland de njutningsfulla bilderna, kom att tänka på när du skrev om vassa stenar; vad har du för taktik om du råkar skära sönder däcket i ett sånt där stenröse... reservdäck eller limma på en tyglapp på insidan? eller lagningskitet till raften kanske..? eller rent av pushbike??
Har aldrig fått punktering eller nåt annat däckproblem med fatbiken i dem fem år jag har cyklen. Men jag cyklar flera tusen mil i ett år så jag behöver varje år nya däck, de är alltid slitna efter ett år. Eller rättare sagt, efter varje 7-8 månader för jag kör 4-5 vintermånader med dubbdäck. Har alltid Nate 27tpi (1730gram) och att ta med ett däck som reserv går aldrig för fatdäck är enormt stort, som motorcykeldäck.

Vad jag har med mig som däck/packraft repkit är Tesa Isoflex 2 tape (tyvek tape, typ duct tape men mycketmycket bättre). Den håller under vatten, -20 till 80grader och är mycket elastiskt. Har också Patch-N-Go (watercraft repair tape), några Parktool TB-2 (Tire Boots), Gorilla tape och om allt det inte skulle funka då har jag tråd och nål så jag kan sy däcket/båten. Men som sagt, jag har aldrig fått däck-elände. Kanske för jag kör Nate (jättestark) eller det är min 60kg fjädervikt (plus 10kg packning), ingen aning.

Ska inomkort på en lång cykeltur igen och den här gången med Panaracer FatNibble eller JJ Snakeskin. Men den sista ser otrevligt tunn och fattig ut, jag förstår nu också varför den är mycket billigare än t.ex Nate. Ska inte cykla i bergen på den turen (det skulle jag göra men har ändrats planer) så då behövs inga jätte aggressiva däck såsom de tunga Nate. Men att få punktering hela tiden (eller värre) för att däcken är för tunna det är ju jättedumt. Så jag tvivlar fortfarande vilka däck jag ska köra på.

Edit. Glömde säga nåt. Tack Kai, att du tänkte med! Och vågade ställa en däckfråga i ett cykelforum ;)
 
Senast ändrad:

kais01

Aktiv medlem
tack för svar yonna. många bra tips, och låter som du har läget under kontroll.

att slita ut däcken innan corden åldras är möjligen en viktigt faktor. lyckas närmast sällan slita ut mina, trots många mil, utan får oftast kassera pga problem med stommen/corden. och tyvärr sker det ibland när man är långt hemifrån.

duct tape varierar verkligen i kvalitet. 3m gör t ex en närmast värdelös variant, med kasst klister som inte funkar under rumstemp

tesa isofix 2 på inköpslistan:)
 

Berk

Aktiv medlem
Fina bilder! Måste också går där, men cykla är kanske för svårt/jobbigt.

Schwalbe Snake Skin däck verkar inte lämpad för Sveriges stenigare områden. Men behöver mindes tens Apex sidewall protection, men den kan man inte få på JJ.

Har en fråga som kanske någon här vet svaret på. Vad är det här nere? Glömde att tar en bild från sidan, men dom tre saker kan svinga upp. Min fru trodde en signalering för jakt. Men jag tänker nu att det är en måltavla. Lite konstigt direkt bredvid grusvägen.

2019-05-30-16-14-50.jpg
 

ForesterGuy

Aktiv medlem
En luftgevärsmåltavla. Brukar vara konstruerad så att två fälls ocn den tredje återställer dem.
Kanske magnetlösning på denna? Eller så är den monterad upp-och-ned, vilket verkar mest troligt. Inget som fångar upp kulorna nedtill...
 

mb5

Medlem
kais01 sa:
att slita ut däcken innan corden åldras är möjligen en viktigt faktor. lyckas närmast sällan slita ut mina, trots många mil, utan får oftast kassera pga problem med stommen/corden. och tyvärr sker det ibland när man är långt hemifrån.
Ett tips till som funkade för mig åtminstone på en touringcykel är att linda ett par lagom lossa varv av eltejp rund slangen (om man inte kör slanglös :) ). Lyckas man med rätt längd/diameter, då tar tejpen exakt den del av lufttryckskraft så att bula på däcket försvinner och det blir ingen grop istället heller. Vet inte hur lång kan det hålla, speciellt på en fatbike där däck deformeras rejält, men man kan iaf testa och se. :)
 

ForesterGuy

Aktiv medlem
Yonna sa:
Vad jag har med mig som däck/packraft repkit är Tesa Isoflex 2 tape (tyvek tape, typ duct tape men mycketmycket bättre). Den håller under vatten, -20 till 80grader och är mycket elastiskt. Har också Patch-N-Go (watercraft repair tape), några Parktool TB-2 (Tire Boots), Gorilla tape och om allt det inte skulle funka då har jag tråd och nål så jag kan sy däcket/båten. Men som sagt, jag har aldrig fått däck-elände. Kanske för jag kör Nate (jättestark) eller det är min 60kg fjädervikt (plus 10kg packning), ingen aning.
Om man har paracord med sej så kan man dra ur enskilda trådar ur innanmätet på denna.
A thousand household uses! ;-D

https://survivallife.com/80-uses-for-paracord/
 

Lars.E

Aktiv medlem
Berk sa:
Schwalbe Snake Skin däck verkar inte lämpad för Sveriges stenigare områden. Men behöver mindes tens Apex sidewall protection, men den kan man inte få på JJ.
Intressant att du tycker så. Har du haft 4,0 eller 4,8?

JumboJim SnakeSkin 4,8 är de enda fatbikedäck som jag kört slut på mönstret innan sidoväggarna. Jag tror dessutom att många skulle klassa mina favoritstigar som att de skulle kvalificera sig som stenigare områden.
Nu brukar jag ju inte ha så mycket packning då jag bara kör dagsturer (ramväska ca: 1kg + sadelväska ca: 0,5kg + en liten men fullpackad ryggsäck på ryggen), men jag brukar inte direkt fega bland stenarna,
 

Berk

Aktiv medlem
Lars.E sa:
Berk sa:
Schwalbe Snake Skin däck verkar inte lämpad för Sveriges stenigare områden. Men behöver mindes tens Apex sidewall protection, men den kan man inte få på JJ.
Intressant att du tycker så. Har du haft 4,0 eller 4,8?

JumboJim SnakeSkin 4,8 är de enda fatbikedäck som jag kört slut på mönstret innan sidoväggarna. Jag tror dessutom att många skulle klassa mina favoritstigar som att de skulle kvalificera sig som stenigare områden.
Nu brukar jag ju inte ha så mycket packning då jag bara kör dagsturer (ramväska ca: 1kg + sadelväska ca: 0,5kg + en liten men fullpackad ryggsäck på ryggen), men jag brukar inte direkt fega bland stenarna,
Har ingen erfarenhet als med fatdäck, men trodde att det är liknande vanliga däck. Jag skulle haft mer/större rev på min 2.3 och 2.6 däck utan förstärkande sidoväggar. Men kanske är bredare däck med ännu mindre tryck mindre känsliga? Problemet är väl största när man passerar mellan stenarna och sidoväggar pressas och glider på en vass stenkant. På helgen märkte jag (för sent, dumt) att jag hade nästan ingen tubeless vätska kvar i bakdäcken och hade flera revar. Dom var småa och tätedes i några sekunder med ny vätska, men var så små för att förstarkingar förhindrade större hål.
 

Yonna

Aktiv medlem
kais01 sa:
tesa isofix 2 på inköpslistan:)
Jag hittar inte så snabbt en länk, köpte den iaf vid Packrafting Store men det har dem inte längre. Men Tyvek tape är förmodligen samma tape. Om tapen skulle hjälpa i ett fatbike däck vet jag inte för har aldrig testat. Tror Isofix2 var 5m för 8euro eller nåt och det ser ut så här:

697_1.jpg


Här en Basic Field Repair Packrafts video med olika repair tape/lim etc. Tyvek tape är en av dem.

 

kais01

Aktiv medlem
väldigt bra video yonna. förpackade sprittussar och aquaseal var särskilt fina tips.

måste vara bra med blixtlåsöppningarna i din raft så man kan laga hål även från insidan.

kan bjuda på ett eget tips för att hitta smä läckor i slangar, lär funka även på en raft. oftast hör man i vilket område det är, men kan vara omöjligt att se hålet eller känna med fingrarna.

då brukar jag använda läpparna. dessa har väldigt hög känslighet för små luftpuffar; skanna området på någon cm höjd tillls du hittar hålet. sen ut med tungspetsen, slicka lite
precis över hålet och vips är det lätt att se var det befinner sig. små bubblor bjuder sig:)

ser att det är dags att fylla på med tejp... :)
 

Bilagor

Yonna

Aktiv medlem
kais01 sa:
måste vara bra med blixtlåsöppningarna i din raft så man kan laga hål även från insidan.
Jag är mycket glad att Martin från PackraftSverige kom med blixtlås-idén! Skönt att kunna slänga i packningen i raftens tubes, jättefint att inte ha en stor hög med cykel, hjul och kampgrejer på båtens framdäck och båten ligger också bättre i vattnet. Men finaste är att jag fick den lilla gröna happyraften av er allihopa :)

kais01 sa:
kan bjuda på ett eget tips för att hitta smä läckor i slangar, lär funka även på en raft. oftast hör man i vilket område det är, men kan vara omöjligt att se hålet eller känna med fingrarna.

då brukar jag använda läpparna. dessa har väldigt hög känslighet för små luftpuffar; skanna området på någon cm höjd tillls du hittar hålet. sen ut med tungspetsen, slicka lite
precis över hålet och vips är det lätt att se var det befinner sig. små bubblor bjuder sig:)
Jo tipset känner jag :)
Jag cyklade för tre år eller nåt med en kompis i Spanien, på offroad-leder i Malaga. Han cyklade på en Surly Cross (inget bra val och inga tjocka däck), hade mycket packning i stora sidoväskor med sig (jättedum för där behövs bikepacking), ettt billig tunt liggunderlag, ett leksakstält och hydrauliska bromsar som bromsade som en svamp. Så dragkedjan av tältet gick sönder, tältstänger bröts, han fick några gånger per dag punktering, frambromsen läckte olja så han hade bara bakbromsen kvar (inte kul på branta leder) och han fick många många pyttesmå hål i liggunderlaget. Enda sätt att hitta små hål är att känna luften på ansiktet eller läpparna så det gjorde han varje kväll och morgon. Tills limmet var slut och då fick han sova på marken och försökte tjuvdela mitt liggunderlag med mig (vi delade också mitt lilla tält). Vi försökte köpa ett nytt liggunderlag men det är inte så lätt, så han sov nästan två veckor på hård kall mark. Stackars kompis :)
 
Senast ändrad:

Bikzz

Medlem
Efter att ha fått punka på liggunderlaget några gånger under Biketouring så blev jag mer försiktig, har med en bit presenning el byggplast, som jag har under liggunderlaget om man har det på marken utanför tältet. Oxå bra att ha om det regnar mkt och marken blir helt vattendränkt och vattenpölarna under tältet börjar växa, då kan man förstärka med en bit byggplast.

Yonna sa:
som de flesta rika vita gammalgubbar är vana .
Det var nog dom som sponsrade Happyraften -:)

Fina bilder !!
 

mb5

Medlem
Då kan jag kanske skicka tråden till första sidan igen med ett par bilder? Det var några lediga dagar nu, så jag bestämde mig att testa om det går att cykla fjäll även om man inte heter Yonna. :)

Och jo, det går och det är jättefint. :)

Det började allt med viktigaste beslutet att slutat titta på prognosen, ignorera att det skulle regna hela långhelgen och bara sticka iväg. Lite oväntad funkade det mer än bra och jag kan skicka massa "cykel lutande mot ett objekt" bilder nu.

P1020081.JPG


Lunndörrsfjället först. Där finns en enda led som går genom passet och det är ju tråkig. Bättre att passera passet och försätta rakt fram. Inga skidlifter, inga gubbar (inte tjejer heller), inga stugor, vägar eller stigar. :) Och man behöver inte alls åka hela vägen till Kiruna. Och tjocka däck rullar överraskande bra och jämt i fjällterräng över små stenar, låg björk- och lingonris.
P1020096.JPG


Inte heller blötta område är något problem. Inte speciellt svårt att cykla faktiskt. Går det snabbt? Nej, absolut inte. Men jag ville gå och vandra i fjäll med cykel, inte tävla MTB race, så det är helt OK.
P1020107.JPG


Dags att ta fram skridskor? :) Iaf är det ingen läge för en raft än.
P1020126.JPG


Dock annars skulle det vara en vettig väg att ta sig rakt över sjön, för att om det går i mesta fall cykla fint genom fjäll, det finns visa typ av terräng där man bara tänker "vad fan gör jag här med EN CYKEL??":
P1020128.JPG

Nej, Dörrsjönsrundan får ingen plats i fjällcyklingtopplistan. :)

Bättre att cykla upp. Nu börjar man fatta varför har Yonna så många fina fjällbilder. Att fota är ju ett bra ursäkt för att stanna och villa en stund ... eller är det bara jag som inte klarar ett par hundra meter uppåt på en gång? :)
P1020144.JPG

Äntligen uppe
P1020148.JPG

Men svarta moln närmar sig och blöta hala stenar är ingenting roligt att cykla på, så snabbt (så mycket som man vågar på en bergsida med många överraskningar) neråt. Hur många reservbromsklossar skulle man packa med på en månad lång fjälltur? Vet inte svaret, men det kände som en passande fundering. :)
P1020158.JPG

Fortfarande inga stigar, bara en oändlig gräsmatta som bjuder på att cykla vart man vill, härligt!

Vad finns annars i fjäll så här tidigt på sommaren? Jo, massa vatten. Dels fortfarande i den vita formen. Nästan synd att jag hade inga dubbar, men åtminstone horisontalt och neråt gick det fint:
P1020102.JPG


Annars ofta strömmande. Fina vattendrag ...
P1020100.JPG


P1020115.JPG


Det skadar inte att tvätta ben då och då, eller?
P1020161.JPG


En å som är tydligen liiiite större än vad den brukar vara:
P1020169.JPG


Ibland är man riktig tacksam att det finns en hängbro ...
P1020179.JPG


Och ibland finns en bro ritad i kartan men inte i verkligheten. Då kan det vara riktig spännande ... :)
P1020192.JPG


Det går att hitta en snöbro ibland, men denna passerade tydligen sin bästa före datumet redan ...
P1020207.JPG


Ett tips för Yonna (om du inte hittad egen funkade lösning än) och andra som undrar hur går det att vada med en fatbike. Precis som Yonna skrev någonstans låååång uppe i tråden, att leda en cykel bredvid sig går bara i grund eller långsam vatten, annars är det väldigt ojämnt kamp mot vatten som gärna tar i tjocka däck. Det som funkade perfekt för mig var att spänna cykeln på axeln som en ryggsäck. Räcker att ha med sig en rem som väger nästan ingenting, linda rund ramen och klart:
P1020175.JPG

Jag försökte ta en lite konstig selfie till:
P1020170.JPG

Allt packning på. Vid nästa vadning hände jag ryggsäcken och kängorna på cykeln med och åkte på en gång (har ingen bild). Jo, och det är kanske bättre att ha spännet placerad inte bakom halsen som på bilden utan på brösten, så man kunde snabbt lossna sig om det skulle gå åt skogen ...

Iaf funkade det toppen. Lika bra som att vada med en vanlig ryggsäck. Även genom vatten nästan upp till midjan.

Med rena benen var det dags att testa lite stigcykling:
P1020199.JPG


Deg gick bra också, troligen lite snabbare än att fricykla, men man känner sig vara lite tvingad att följa precis hur stigen går. Trampa hård korta branta uppförsbackar, massa stenar, balansera på jättesmala spånvägar, kämpa mot stigkanter som gärna tar i pedaler i dem mest olämpliga ögonblick osv.

Det var en bra träning och inte dåligt heller, men efter vis tid kändes det fint att säga hej då till stigen och leta egen väg mot flatruetvägen.
P1020233.JPG


En trevlig fjällgräsmatta igen som sträcker sig mot fjärran, inga stigar som lurar en från att hitta en väg som passar bäst, man trampar lugnt, kanske inte mycket snabbare än att gå. Bara att tänka lite i förväg, välja en väg som passar just fatbike, längs en höjdkurva, lagom uppåt när det behövs, ibland neråt, hoppa någon sten då och då, genom sankmark, över bäckar ... och däck rullar, jämt, långsamt, men lätt och det känns att det går att cykla så här hur lång som helst, bara fram, vidare ...
P1020254.JPG


P1020258.JPG


Sedan hann ätningen fronten ikapp och det var slut på fotovädret, men förutom en liiite mer lerig bit (Att gräva ett fatbikehjul i lera upp till navet? Jo, inga problem, det tar bara ett ögonblick på en "rätt" plats. Stackars kedjan, men den klarade sig. :) ) av Flatruet var det ändå dags att ta en snabb väg tillbaka.

Vad går det att säga mer? Jo, ut och cykla ni! :) Det går, det är härligt. Det behövs inte mycket. Tänkt det inte som en MTB runda utan en vandring ... räkna inte mil och det ska vara fint. :)

Och självklart stor tack till dig, Yonna för all inspiration här i tråden!
 

leffe81

Medlem
mb5 sa:
Då kan jag kanske skicka tråden till första sidan igen med ett par bilder? Det var några lediga dagar nu, så jag bestämde mig att testa om det går att cykla fjäll även om man inte heter Yonna. :)

Och jo, det går och det är jättefint. :)

Det började allt med viktigaste beslutet att slutat titta på prognosen, ignorera att det skulle regna hela långhelgen och bara sticka iväg. Lite oväntad funkade det mer än bra och jag kan skicka massa "cykel lutande mot ett objekt" bilder nu.Lunndörrsfjället först. Där finns en enda led som går genom passet och det är ju tråkig. Bättre att passera passet och försätta rakt fram. Inga skidlifter, inga gubbar (inte tjejer heller), inga stugor, vägar eller stigar. :) Och man behöver inte alls åka hela vägen till Kiruna. Och tjocka däck rullar överraskande bra och jämt i fjällterräng över små stenar, låg björk- och lingonris.


Inte heller blötta område är något problem. Inte speciellt svårt att cykla faktiskt. Går det snabbt? Nej, absolut inte. Men jag ville gå och vandra i fjäll med cykel, inte tävla MTB race, så det är helt OK.


Dags att ta fram skridskor? :) Iaf är det ingen läge för en raft än.


Dock annars skulle det vara en vettig väg att ta sig rakt över sjön, för att om det går i mesta fall cykla fint genom fjäll, det finns visa typ av terräng där man bara tänker "vad fan gör jag här med EN CYKEL??":

Nej, Dörrsjönsrundan får ingen plats i fjällcyklingtopplistan. :)

Bättre att cykla upp. Nu börjar man fatta varför har Yonna så många fina fjällbilder. Att fota är ju ett bra ursäkt för att stanna och villa en stund ... eller är det bara jag som inte klarar ett par hundra meter uppåt på en gång? :)

Äntligen uppe

Men svarta moln närmar sig och blöta hala stenar är ingenting roligt att cykla på, så snabbt (så mycket som man vågar på en bergsida med många överraskningar) neråt. Hur många reservbromsklossar skulle man packa med på en månad lång fjälltur? Vet inte svaret, men det kände som en passande fundering. :)

Fortfarande inga stigar, bara en oändlig gräsmatta som bjuder på att cykla vart man vill, härligt!

Vad finns annars i fjäll så här tidigt på sommaren? Jo, massa vatten. Dels fortfarande i den vita formen. Nästan synd att jag hade inga dubbar, men åtminstone horisontalt och neråt gick det fint:


Annars ofta strömmande. Fina vattendrag ...
Det skadar inte att tvätta ben då och då, eller?


En å som är tydligen liiiite större än vad den brukar vara:


Ibland är man riktig tacksam att det finns en hängbro ...


Och ibland finns en bro ritad i kartan men inte i verkligheten. Då kan det vara riktig spännande ... :)


Det går att hitta en snöbro ibland, men denna passerade tydligen sin bästa före datumet redan ...


Ett tips för Yonna (om du inte hittad egen funkade lösning än) och andra som undrar hur går det att vada med en fatbike. Precis som Yonna skrev någonstans låååång uppe i tråden, att leda en cykel bredvid sig går bara i grund eller långsam vatten, annars är det väldigt ojämnt kamp mot vatten som gärna tar i tjocka däck. Det som funkade perfekt för mig var att spänna cykeln på axeln som en ryggsäck. Räcker att ha med sig en rem som väger nästan ingenting, linda rund ramen och klart:

Jag försökte ta en lite konstig selfie till:

Allt packning på. Vid nästa vadning hände jag ryggsäcken och kängorna på cykeln med och åkte på en gång (har ingen bild). Jo, och det är kanske bättre att ha spännet placerad inte bakom halsen som på bilden utan på brösten, så man kunde snabbt lossna sig om det skulle gå åt skogen ...

Iaf funkade det toppen. Lika bra som att vada med en vanlig ryggsäck. Även genom vatten nästan upp till midjan.

Med rena benen var det dags att testa lite stigcykling:


Deg gick bra också, troligen lite snabbare än att fricykla, men man känner sig vara lite tvingad att följa precis hur stigen går. Trampa hård korta branta uppförsbackar, massa stenar, balansera på jättesmala spånvägar, kämpa mot stigkanter som gärna tar i pedaler i dem mest olämpliga ögonblick osv.

Det var en bra träning och inte dåligt heller, men efter vis tid kändes det fint att säga hej då till stigen och leta egen väg mot flatruetvägen.


En trevlig fjällgräsmatta igen som sträcker sig mot fjärran, inga stigar som lurar en från att hitta en väg som passar bäst, man trampar lugnt, kanske inte mycket snabbare än att gå. Bara att tänka lite i förväg, välja en väg som passar just fatbike, längs en höjdkurva, lagom uppåt när det behövs, ibland neråt, hoppa någon sten då och då, genom sankmark, över bäckar ... och däck rullar, jämt, långsamt, men lätt och det känns att det går att cykla så här hur lång som helst, bara fram, vidare ...
Sedan hann ätningen fronten ikapp och det var slut på fotovädret, men förutom en liiite mer lerig bit (Att gräva ett fatbikehjul i lera upp till navet? Jo, inga problem, det tar bara ett ögonblick på en "rätt" plats. Stackars kedjan, men den klarade sig. :) ) av Flatruet var det ändå dags att ta en snabb väg tillbaka.

Vad går det att säga mer? Jo, ut och cykla ni! :) Det går, det är härligt. Det behövs inte mycket. Tänkt det inte som en MTB runda utan en vandring ... räkna inte mil och det ska vara fint. :)

Och självklart stor tack till dig, Yonna för all inspiration här i tråden!
Wooaaaw!! Underbara bilder och grymt äventyr!! Du är lika galen som yonna! ?
Sov du under bar himmel igen???
Tack för att du delar med dig!
 

mb5

Medlem
leffe81 sa:
Wooaaaw!! Underbara bilder och grymt äventyr!! Du är lika galen som yonna! ?
Tack, trevlig att läsa. :) Men det här var bara ett par trevliga dagar, ingenting galen.

leffe81 sa:
Sov du under bar himmel igen???
Nej, ett tält var det. Jag sa att jag är inte så tuff som Yonna tror. Och dessutom instämmer jag med henne att genomdränkt sovsäck är opraktiskt tungt att cykla med vidare.

leffe81 sa:
Btw, var är yonna?? Någon som vet?
Hon har det fint ute i skogen eller fjäll där finns ingen mobiltäckning eller eluttag, gissar jag ...
 

leffe81

Medlem
mb5 sa:
leffe81 sa:
Wooaaaw!! Underbara bilder och grymt äventyr!! Du är lika galen som yonna! ?
Tack, trevlig att läsa. :) Men det här var bara ett par trevliga dagar, ingenting galen.

leffe81 sa:
Sov du under bar himmel igen???
Nej, ett tält var det. Jag sa att jag är inte så tuff som Yonna tror. Och dessutom instämmer jag med henne att genomdränkt sovsäck är opraktiskt tungt att cykla med vidare.
Häftigt äventyr mb5! Var var du någonstans ?
 

mb5

Medlem
leffe81 sa:
Häftigt äventyr mb5! Var var du någonstans ?
En runda rund Ljungdalen ungefär. Anaris, Lunndörrsfjällen, Vålådalen (dock: https://happyride.se/2019/06/04/cykling-forbjuds-pa-flera-platser-i-jamtlands-lan/ ... de vill inte ha cyklar på ett par ställe ... :-/ ), Helags och Flatruet. Jag skulle eventuellt rekommendera Oviksfjällen (som är direkt bredvid) med.

Förutom terräng åkte jag stigar från Lunndörrsstugan genom Vålåstugan och Helags till Fältjägarstugan och sedan tillbaka längs Flatruetvägen. Lunndörrsfjällen tycker jag om helt allmänt och mellan Fältjägarstugan och Flatruetvägen (förutom den sista biten där bara alla går från parkering) var det riktigt fint.
 

Bikzz

Medlem
Tack till Yonna för inspiration såklart! Campar vid Lilldjupabäck-strömmen, den ser ganska svår ut, mkt stenar osv, bra fart på vattnet, kanske kan jag våga den utan packning imorgon, för att testa ??
Sitter här i ett moln av myggor och tar några bärs, tur det finns djungel olja ! Superfin paddling !!
 

Yonna

Aktiv medlem
Härliga bilder Martin!! Kul!! Framförallt med din text, härligt att läsa :)
Det gick inte att kolla happy tidigare men har nu tankat lite surf så livet känns bra igen :)

Och riktigt skit ett cykelförbud. Jävla vandrare och mtb, när skulle de första att en långsam snäll fatbike är bästa sätt att ta sig över fjäll och skog?? Har några bilder som bevis (djupa fot- och mtbspår vs nästan-inte-synns-fatspår) men bilderna är på datorn och jag är på väg till Norge så det tar liten tid innan jag kommer hem igen.

Och Martin, hoppas det kommer mer fatäventyr du vill dela med oss! Riktigt kul, tack du Martin. Det smakar till mer när man ser bilderna :)
 

Yonna

Aktiv medlem
TorakP sa:
Fantastiska bilder mb5! Thanx!

Du får cykla sammans med yonna, ni passer godt ihop! ?
Jo vi försöker, men det är inte lätt. När jag jobbar är Martin ledigt och när han jobbar är jag ledigt. Och jag jobbar mestadels kväll, helg os så det hjälper inte heller. Men jag tjatar och spammar mycket så jag gör mitt bäst ;)
 

Yonna

Aktiv medlem
Ska kicka senare lite mer men får hoppa nu på cykel igen annars hinner jag aldrig nå vindskyddet när norska gränsen. Vägen går upp och ner så det tar lång tid (cirka 7mil kvar). Vet inte om det finns nätverk där, hoppas iaf. Annars blir det om några dagar för då är jag i civilisation igen.

Tack för ni som undrade om det går bra med mig och tack för min reporter Fguy :)
Och tack för dina vackra och mycket inspirerande bilder Martin!
 

Bikzz

Medlem
HaHa, den här tråden har blivit lite Qul nu, på flera olika sätt !! Måste skicka några bilder till sen, för mig så blev det suveränt, och det är det som räknas !!
 

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer