Stål!

SåsenFrÅsen

Aktiv medlem
Stål!
Det stämmer att det teknisk sett inte är en muff. Tekniken när bara ett av de två rören som möts har en "muff" kallas i rambyggarkretsar "bi-lam". Kort för "bilaminate".
Sean Doyle, som byggt denna, har sin egen teknik för att tillverka sina bi-lam muffar med hans egna unika design.

Eftersom det inte finns muffar att tillgå som passar modern, eller ens retro, MTB-geometri så får man antingen göra drastiska modifikationer av det man kan hitta - eller så får man tillverka sina egna muffar som te.x Demon Frameworks. Demon tillverkar först en miniatyr-ram med samma vinklar som den planerade ramen, men med större rör, sen kapar han isär den och karvar sina egna muffar.

Visa bilaga 513464 Visa bilaga 513462 Visa bilaga 513463
Alltså Demon är ju helt vansinnigt fina, men kostar ju (rimligtvis) därefter. Frågan är om 3d- printning i framtiden kan leda till billigare custom-muffar. Tänker på det som Sturdy gör i titan tex (som ju iofs inte är gratis det heller).
 

Tobinski

Medlem
Stål!
Blev en Bombtrack för mig!
 

Bilagor

  • 7E692B72-9D5A-4E88-A779-ED427D2FF47C.jpeg
    7E692B72-9D5A-4E88-A779-ED427D2FF47C.jpeg
    1.2 MB · Besök: 32

Egress

Aktiv medlem
Stål!
Frågan är om 3d- printning i framtiden kan leda till billigare custom-muffar. Tänker på det som Sturdy gör i titan tex (som ju iofs inte är gratis det heller).
I framtiden kanske. Just nu är det inte speciellt billigt alls. 3D-printade en ISP-topper hos Bastion och det gick på i runda slängar 4000kr. En ensidig kedjestags-yoke i rostfritt från en firma i Nya Zeeland gick på ca. 2000kr.

Bastion printar väl också sina muffar i titan?
Japp. Stämmer bra det.
Numera printar de även gaffelkronor och dropouts, samt integrerad styrstam och styre. Även styren och vevar till velodrom-hojar. En del av dessa fanns på cyklar som användes i OS i Tokyo av ett flertal team inkl. Australiens.
 

jesperC

Aktiv medlem
Stål!
Nu med passande styrstam och flaskställ. Skulle vilja få bort den där fula ergotec loggan från stammen, undra om den går att lösa upp med nåt. Inte sugen på börja polera :)
Aceton funkar för att lösa upp en del fula loggor men biter inte alls på andra. Då en flaska bara kostar en knapp tjuga kan vara värt att testa.

//j
 
Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer