Vad är prisvärdhet?

Niko/Frost

Aktiv medlem
Vad är prisvärdhet?
XX-kassetten är väl inte speciellt oprisvärd, om man ser till vikt och förväntad livslängd iom att merparten är fräst ur ett stycke stål. Tar man dessutom med i beräkningen hur ofantligt lång tid det tar att tillverka en sådan kassett, och kanske även värderar egenskaper som lerrensning så börjar den faktiskt snudd på framstå som ett vettigt alternativ till ex.vis XTR eller liknande... nu hittar man ju förstås XTR på rea oftare än XX, men ifall vi ska jämföra icke-tysklandspriser.
 
Vad är prisvärdhet?
Niko/Frost skrev:
-------------------------------------------------------
> XX-kassetten är väl inte speciellt oprisvärd,
> om man ser till vikt och förväntad livslängd

Hur mycket lättare är den än en XT?
Hur mycket längre håller den?

XT kostar 480,- i samma butik, man får alltså fyra kassetter och en del fickpengar för en XX.
 

Kvarts

Ny medlem
Vad är prisvärdhet?
Prisvärdhet är någonting väldigt subjektivt och något som man kan slänga sig med hur som hälst. Denna är tydligen prisvärd, tyvärr är den slut i webbutiken.. http://www.jula.se/mountainbike-breaker-26-137277

6300221-jpg.jpg ht=400


1495:-
”Snygg och prisvärd 21-växlad mountainbike för stads-, landsvägs- och terrängcykling...”
 

Mathias

Aktiv medlem
Vad är prisvärdhet?
Det skulle ju vara kul att testa en kassett för över två papp. För det priset förväntar man sig ju en mindre orgasm varje gång man byter växel.
 

STIZZE

Ny medlem
Vad är prisvärdhet?
Niko/Frost skrev:
-------------------------------------------------------
> XX-kassetten är väl inte speciellt oprisvärd,
> om man ser till vikt och förväntad livslängd
> iom att merparten är fräst ur ett stycke stål.
> Tar man dessutom med i beräkningen hur ofantligt
> lång tid det tar att tillverka en sådan kassett,
> och kanske även värderar egenskaper som
> lerrensning så börjar den faktiskt snudd på
> framstå som ett vettigt alternativ till ex.vis
> XTR eller liknande... nu hittar man ju förstås
> XTR på rea oftare än XX, men ifall vi ska
> jämföra icke-tysklandspriser.

Det skiljer 70g mellan XTR och XX, 500kr skiljer dom. Det är många gram att spara på en relativt "billig" peng för den viktintresserade.
 

STIZZE

Ny medlem
Vad är prisvärdhet?
Prisvärdhet är väldigt intressant då det är 100% individuellt för vad man definerar som prisvärt. Det skiljer sig otroligt mycket beroende på ens ekonomi, mål med cyklingen, intressen som vikt/utséende/funktion/cykelmärke etc.

Har man nått sin budget så har man nått sin budget, inget utöver detta är längre prisvärt.

Har man däremot inte nått sin budget finns pengar över att spendera. Den som är intresserad av utséendet lägger kvarstående pengar på det snyggaste man kan hitta. Den som är intresserad av vikt väger alla delar på cykeln och surfar på internet efter lättviktiga delar och delar sparat gram med kostnad, dvs vikt/krona är då avgörande. Den som har funktion som intresse väljer kanske att lägga pengarna på en bättre dämpare, styvare hjul eller vevparti.

De flesta motionärer är nog en blandning av allt detta, kanske större intresse på lägre budget, funktion(hållbarhet) och utséende på cykeln snarare än vikt och styvhet(funktion).

En seriös tävlingscyklist skiter i märke och utséende och är intresserad av funktion(styvhet, lätta växelövergångar, bra dämpare) och att cykeln väger så lite som möjligt, den värdesätter sponsorer för god cykelekonomi så de kan jobba mindre och träna mer.

Det finns nog ingenting som är fel med vad man tycker är prisvärt, bara man är ärlig mot sig själv och ens egna intressen.
 

VO2max

Aktiv medlem
Vad är prisvärdhet?
preisvürdigheit är när man köper en dyr pryl billigt eller om man får mycket för pengarna
 
Senast redigerad av en moderator:

Niko/Frost

Aktiv medlem
Vad är prisvärdhet?
XT väger 298 gram i 11-34, XX väger 208 i 11-36, det skiljer alltså 90 gram och då har XX-kassetten ändå lite större största-drev.

90 gram för 1890 kronor, visst är det inte jättebilligt... 20,2 kronor per sparat gram. Men sett till vikt per gram på en high-end cykel så är det inte löjligt dyrt heller, i synnerhet inte när det rent funktionsmässigt bara finns fördelar också.

Ska man spara 90 gram på ett vevparti, ett par pedaler, en gaffel, eller liknande så skenar det ofta lätt iväg omkring 2.000 kr extra jämfört med "Volvo-alternativet".
 

marran

Aktiv medlem
Vad är prisvärdhet?
Niko/Frost skrev:
-------------------------------------------------------
> XT väger 298 gram i 11-34, XX väger 208 i 11-36,
> det skiljer alltså 90 gram och då har
> XX-kassetten ändå lite större största-drev.
>
> 90 gram för 1890 kronor, visst är det inte
> jättebilligt... 20,2 kronor per sparat gram. Men
> sett till vikt per gram på en high-end cykel så
> är det inte löjligt dyrt heller, i synnerhet
> inte när det rent funktionsmässigt bara finns
> fördelar också.
>
> Ska man spara 90 gram på ett vevparti, ett par
> pedaler, en gaffel, eller liknande så skenar det
> ofta lätt iväg omkring 2.000 kr extra jämfört
> med "Volvo-alternativet".

Fast det är 1890kr som du måste spendera VARJE GÅNG du byter kassett, och det gör man (iaf jag) oftare än man byter ram, gaffel eller vevparti.

Å andra sidan är det ju preci som du säger i princip "gratis" gram, givet att den nu är gjord i stål allts, på det viset att man tappar inget i funktion eller hållbarhet, så de grammen kan ju vara värda lite mer än vissa andra gram man sparar på bekostnad av hållfasthet
 

Niko/Frost

Aktiv medlem
Vad är prisvärdhet?
marran, jovisst är det ofrånkomligen så ...men lägger man över 2 papp på en kassett så tror jag man snabbt blir rätt mån om att alltid ha 3 kedjor i rotation, rengöra och smörja drivlinan fanatiskt, och har vett att köra på en annan kassett (annat hjulpar) i dåligt väder. ...så ur det perspektivet, så kan det säkerligen gå flera år innan du behöver spendera de 1890 kronorna i mellanskillnad igen :-)

man får ju se det som att XT och XX är ju faktiskt rätt olika typer av kassetter med rätt olika ändamål... XT är till för att användas i ur och skur, varje dag. XX är till för att spara gram på söndagshjulen, och som en sådan produkt - så är den i mina ögon inte helt oprisvärd jämfört med konkurrenterna på lättviktskassetter (XTR, Recon, KCNC, osv)
 
Topp