Vad hände med XC Mtb?

jonte987

Aktiv medlem
Vad hände med XC Mtb?
Nu har jag aldrig tränat cykling på riktigt men det LBS försökte lura i mig om kadens år 2000 verkar stämma dåligt med vad Trainerroad försöker lura i mig 2020. Har rek kadens möjligen förändrats på 20 år?
(Nej, jag har inte tränat på riktigt men jag klarar att hantera en LX 3x)
 

kntzn

Medlem
Vad hände med XC Mtb?
klarar sig betyder inte att det är bra. att på snabba grussträckor ligga och hoppa mellan glesa smådreven 10-12-14 på en cykelvasa är inget annat än misär. men det är modernt.
När jag cyklade mest lvg för några år sedan hade jag ett ganska snävt kadensspann som jag föredrog när jag tog i. Sedan jag har gått över till mycket mer mtb gör jag FTP test med obetydliga skillnader om jag ligger på 85 i kadens eller 110. Kanske aningen anekdotisk bevisföring men jag är övertygad om att det inte är särskilt svårt att lära sig köra hårt med olika kadens. Och helt ärligt även om man kör med 2x utväxling är det nästan ett krav att kunna köra med olika kadens om man vill köra snabbt i skogen.
 

Julle75

Medlem
Vad hände med XC Mtb?
Jag har cyklat Mtb sedan 1991 och haft ett otal cyklar som cyklats långt och hårt, de har gått långa skogsvägar och snabba hårda pass som gett bra träning med sina 3x7, 3x8, 3x9 och slutligen 2x10.
Nu när jag kikat på ny hoj ser allt ut som gynekologstolar med 740mm styren och små pluttiga singelklingor som ger max utväxling lämplig för ett barn.🤦‍♂️
Cyklarna blir alltmer specialiserade med ramgeometri, gafflar, heldämpning, drop post och gud vet vad men drivlinan ska minsann vara likadan på en Hardtail XC som på en DH eller enduro där användningen av drivlinan är för "nöddrift" jämfört med en XC där förflyttandet är det primära.
Dagens mode på styre är också lustigt, en Enduro med flack gaffelvinkel som behöver stort moment för manövreras kan behöva ett 740mm styre. Men en XC? Knappast...
Sååå - Vem kidnappade XC cykeln och när får vi tillbaka den?
34 alt 36 klinga å 10/50 bak så lär du klara dig oavsett man måste ju inte köra 30 eller 32 fram typ .... 74 cm styre e gött å bröta med i skogen ... cyklar utvecklas som allt annat 2 o 3 delat e passé
 

kais01

Aktiv medlem
Vad hände med XC Mtb?
Det är modernt att kunna ändra sin kadens om inte annat ... Provat?
jo gör lite kadensövningar ibland. men är en oförbätterlig lågkadensare.

även sas negativa och positiva övningar med en trögt växlad tvåväxlad brompton som skall uppför med låg och sedan nedför branta backar med hög kadens på pendlingen. det ger tycker jag mer pulver i benen än kontinuerlig högkadensträning som bättre gynnar uthållighet.

i skogen försöker jag hålla låg kadens över stök, och annars högre. hög kadens är bra när man känner tröttheten komma, tömmer inte ut bränslet lika snabbt.

mina amatörsynpunkter:)

men när det gäller glesa växlar och kadenshopp på ett långlopp när man är trött i benen. ja det diggar jag inget vidare. för övrigt har jag kommit att tro rätt eller fel att högkadensevangeliet i tillägg till att spara glykogen i musklerna, handlar om att undvika ineffektiva utväxlingar i drivlinan. alltså smådrev:)
 

Transwave

Aktiv medlem
Vad hände med XC Mtb?
Jag har cyklat Mtb sedan 1991
...
Sååå - Vem kidnappade XC cykeln och när får vi tillbaka den?
Ingen kidnappade xc cykeln - de flesta tillverkare har renodlade xc raketer som har samma tilltänkta användningsområde som en xc hoj alltid haft - de är bara bättre på alla sätt och vis.
Problem med för brett styre löses genom att köpa ett smalare, 1x drivlina (som är överlägsen) kan bytas ut till 2x eller 3x. Vill du att cykeln ska kännas exakt som på forntiden så köp en gammal mtb.
 

Köp & Sälj

Topp
Happyride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer