Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister

Aron

Moderator
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Det här är ett långt inlägg, men det berör alla stigcyklister så jag hoppas att ni har tålamod.

Tidigare idag var jag ute i Hellas till fots och hade ett helt bisarrt möte med en mountainbikecyklist som skäller ut mig för att jag inte flyttade mig tillräckligt fort när han kom farande.

En liten berättelse från fotgängarens verklighet
I eftermiddags var jag ute på söndagspromenad tillsammans med min familj och några vänner och vi hade stannat till vid Källan för att fylla vattenflaskorna. Den som inte känner till Hellas kan nog behöva en liten beskrivning. Platsen är precis som det låter en kallkälla där färskt vatten rinner ur berget. Den är oerhört välbesökt och man kan träffa på folk som fyller vattendunkar vid dygnets alla timmar. Sörmlandsleden som är ett av områdets huvudstråk går förbi och stigen är ett par meter bred. Den är dock rotig och lutar kraftigt i skrå.

"Men då måste jag ju stanna och kliva av!"
På den del av stigen där det är enklast att passera satt jag på huk och tog några fotografier när min 5-åriga dotter utforskade vattnet. Jag hör cykelslammer och tittar upp när en MTB-cyklist bromsar in. Det är nedförsbacke så man rullar in med lite fart. Innan jag hinner säga något fräser mannen, "Du måste ju flytta på dig när du hör att jag kommer!" Jag blir helt ställd och får bara ur mig något om att stigen är för alla och att jag står ju här. Han svarar, "Men då måste jag ju stanna och kliva av!" Kort ordväxling uppstår där jag tycker att han är orimlig och han tycker att hans krav är självklara.

Jag vet inte om karln hade tillfällig syrebrist i hjärnan eller om han alltid är en skitstövel. Det spelar egentligen ingen roll, för det här handlar varken om honom eller mig.

Ett rötägg kan göra oerhört stor skada
Stigcykling är en ifrågasatt företeelse, och allt fler områden stängs för oss. Därför är oerhört viktigt att vi alla bidrar till en positiv bild av stigcykling. Idag var det ju på sätt och vis tur i oturen att han stötte på just mig. Inget han gör kan förändra min positiva bild av stigcyklister. På platsen befann sig dock 5-6 andra vuxna från olika sällskap och de var alla rosenrasande på honom efteråt. Vilken bild av stigcyklister tog de med sig hem och förmedlar vidare?

Hjälp din kompis att bli en bättre kompis
Just nu rör sig fler människor än någonsin i vår skogar, och det kommer antagligen att bli ännu fler framåt sommaren. Parkeringarna kring våra friluftsområden är fullpackade överallt på ett sätt som de aldrig tidigare varit. Därför tror jag att det är viktigt att vi som stigcykelkollektiv hjälps åt att "kamratuppfostra" nytillkomna cyklister, lite på liknande sätt som man gör inom tex klättring.

När någon kollega, granne eller förälder till barnens kompisar ber om inköpstips för MTB så passa också på att skicka med dem lite riktlinjer för hur man beter sig på stigarna. Samma sak gäller naturligtvis om du ser din erfarne vän bete sig illa. Se det inte som pekpinnar – du hjälper dem. För du vill inte att din kompis gör bort sig lika hårt som den där mannen idag gjorde...

Fem enkla riktlinjer för att bli en hedersknyffel på stigen
1. Respektera de människor du möter. Var den trevligaste personen på stigen.
2. Respektera de få cykelförbud som finns
3. Respektera stigen. Cykla på ett sätt som minimerar slitaget.
4. Respektera djurlivet. Både vilt och tamt.
5. Respektera att marken är någons inkomstkälla. Skada inte träd och grödor.

Var den trevligaste personen på stigen
Ta för vana att vara en god representant för oss stigcyklister genom att hälsa glatt och fyra av ett stort leende när du möter andra människor på stigarna. Då får du nästan alltid ett leende tillbaka.

En liten parlör för stigcyklister
För dig som är lite blyg och tycker att det känns onaturligt att prata med främlingar kommer här en liten stigparlör:
"Vilken fin hund!"
"Vad duktiga barn som orkar gå hit!"
"Viken härlig dag!"
"Go tur!"
"Tack för att du släppte förbi!"

Allemansrätten innebär också skyldigheter
Ja, vi får cykla på nästan alla stigar. Det är en helt fantastisk ynnest vi svenskar har. Men med rättigheterna följer också skyldigheter. Utan den ena faller den andra.

Inte störa
Grundregeln är självklart att sakta ned och ta det lugnt när du möter andra i skogen. Etablera kontakt genom att hälsa, eller söka ögonkontakt och passera sedan på ett tryggt sätt. Glöm inte att tacka och önska en trevlig dag när ni skiljs åt.

Det är naturligtvis jättekul att cykla fort, och att jämföra sig med kompisarna på tex Strava är spännande utmaning för många. Men välj rätt platser för detta, och om det står en barnfamilj på stigen så spelar det ingen roll hur laddad du känner dig, det var helt enkelt inte din dag att sätta rekordet.

Minimera cyklandet i löparspår, visst kan man korsa dem ibland och kanske ta en kortare transportsträcka i lugnare takt, men i övrigt bör löparna få vara ifred där. Många löpare springer med hörlurar, eller är försjunkna i sina egna tankar, och kan lätt bli skrämda om någon snabbt kommer ikapp bakifrån. Att ligga och köra konditionsträning i motionsspåren betraktas bland stigcyklister som ett prov på ytterst dåligt omdöme.

Inte förstöra
Lämna så få spår som möjligt. Lär dig hantera bromsarna så att de inte låser, inte ens utför på halt underlag. Det beteende man ibland ser i Youtubefilmer med sladd i varje kurva kommer inte att ses på med blida ögon under en gruppcykling.

Välj en linje som påverkar underlaget så lite som möjligt. Kör hellre igenom blöthål i stället för runt. Du kommer ändå att bli blöt innan du kommer hem, om du är rädd för att bli skitig så har du valt fel sport. Om möjligt sikta på hårda partier, som tex stenar och hällar, hellre än mjuka. Är det vått i markerna låt de blötaste/lerigaste stigarna vila och sök dig till högre belägna platser. Självklart cyklar man aldrig i anlagda skidspår på vintern.

Vem var den sura cykelmannen?
Det spelar ingen roll. Jag har ett "signalement" och det skulle antagligen gå att spåra upp honom. Men det finns ingen mening med en häxjakt. Det enda vi kan göra är att försöka påverka de människor i vår omgivning som är beredda att lyssna. Om vi alla hjälps åt att sprida positiva ringar på vattnet så är det vi som vinner. Destruktiva surgubbar förtjänar aldrig att få sista ordet.
 
Senast ändrad:

Berk

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Verkar att du mötte en riktigt surgubbe, men större problemet en stor del av stigcyklister som inte tar hänsyn till dom som går på stigarna. Jag har nästan aldrig vandrat i Hellas, men de få gånger min fru gick eller språng i Hellas, t.ex. på blå spåret, när jag cyklade har det varit så otrevligt att hon inte vill vandra där längre. Många stigcyklister rejsar förbi folk som går utan att sänka farten och utan att tar linjen på andra sidan av jättebreda stigen.
 

Bajker

Medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Detta stycket håller jag inte alls med om. Låter väldigt märkligt

”Minimera cyklandet i löparspår, visst kan man korsa dem ibland och kanske ta en kortare transportsträcka i lugnare takt, men i övrigt bör löparna få vara ifred där. Många löpare springer med hörlurar, eller är försjunkna i sina egna tankar, och kan lätt bli skrämda om någon snabbt kommer ikapp bakifrån. Att ligga och köra konditionsträning i motionsspåren betraktas bland stigcyklister som ett prov på ytterst dåligt omdöme.”

Särskilt sista stycket låter sjukt ”översittigt” Klart som tusan man ska träna kondition på motionsspår. Handlar väl om att visa hänsyn? Till fots eller på cykel där det tillåts.Alla Mountainbikecyklister kör inte stig.
 

shro0maz

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Vilken gringubbe!! - cyklisten.

om en stig är dedikerad för MTB, tycker jag personligen att dom som väljer att gå upp för utförslöporna bör ha i åtanke att det kan komma en fart dåre på cykel bakom svängen.. som cyklist gör man så klart vad man kan för att hinna få stopp på åbäket innan det är försent.
Hänt ett par gånger att man nästan kört över folk som garanterat hör att det kommer någon men av oförklarlig anledning ivrigt står mitt i spåret o inväntar vad det nu är som låter ska komma susandes förbi.. men inte någon anledning att lacka ur när det ända som händer är att man får kasta sig på bromsarna o vejja undan. Man kan gott uttrycka sig trevligt o säga att det kanske inte är så bra att du rastar hunden här och har hunden på ena sidan spåret kopplad o du står på andra sidan..
Hände en gång faktiskt, helt sjukt nära på stt få tvätta bort en tax ur ekrarna, tanten var uppenbart skärrad över det hela, även om ja var grinig på riktigt fick man ju försöka på ett trevligt sätt förklara att det inte är så bra att stå direkt efter en kurva med hunden på det sättet.

man ville dock bara fråga om kärringen var helt pantad o var trött på hunden..

Men som du säger, folk gnäller till höger o vänster om oss cyklister så vi alla gör bäst i att bara bita oss i tungan o vara glada o trevliga!
 

xdr

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Detta stycket håller jag inte alls med om. Låter väldigt märkligt

”Minimera cyklandet i löparspår, visst kan man korsa dem ibland och kanske ta en kortare transportsträcka i lugnare takt, men i övrigt bör löparna få vara ifred där. Många löpare springer med hörlurar, eller är försjunkna i sina egna tankar, och kan lätt bli skrämda om någon snabbt kommer ikapp bakifrån. Att ligga och köra konditionsträning i motionsspåren betraktas bland stigcyklister som ett prov på ytterst dåligt omdöme.”
Särskilt sista stycket låter sjukt ”översittigt” Klart som tusan man ska träna kondition på motionsspår. På cykel eller till fots där det tillåts.

Vad är problemet med det stycket? Det är väl fullkomligt rimligt att låta bli att köra fort på motionsspår. Det finns inget bättre sätt att skapa konflikter mellan fotgängare (snabba eller inte) som att blåsa förbi snabbt på cykel. Vill man köra grusväg finns det oftast mil av den varan som är klart mer lättillgängliga på cykel. Syftar du på löparstigar gäller det väl bara att följa de övriga råden.
 

Fjärdebrunn

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Bra Aron, väl formulerat. Jäkligt tråkigt att ett fåtal idioter som inte fattar vilka konsekvenser deras beteende de kan skapa ska få förstöra för oss andra är bra för sorgligt.
 

Bajker

Medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Vad är problemet med det stycket? Det är väl fullkomligt rimligt att låta bli att köra fort på motionsspår. Det finns inget bättre sätt att skapa konflikter mellan fotgängare (snabba eller inte) som att blåsa förbi snabbt på cykel. Vill man köra grusväg finns det oftast mil av den varan som är klart mer lättillgängliga på cykel. Syftar du på löparstigar gäller det väl bara att följa de övriga råden.
Det går alldeles utmärkt att cykla fort och köra intervaller på motionsspår. De allra flesta sk elljusspår i Sverige är glesbefolkade. Bara att bomba på. Självklart Går det att visa hänsyn ändå
 

Berk

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Bra Aron, väl formulerat. Jäkligt tråkigt att ett fåtal idioter som inte fattar vilka konsekvenser deras beteende de kan skapa ska få förstöra för oss andra är bra för sorgligt.

Tror tyvärr att det inte är ett fåtal idioter. I inlägget jag skrev ovan var det en stor del av stigcyklister som inte tog hänsyn till folk som gick i Hellas. Också är vandrare ofta förvånad när jag stannar med cyklen för att far passera dom. Så dom måste vara van med cyklisten som inte stannar.
 
Senast ändrad:

H.

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Detta stycket håller jag inte alls med om. Låter väldigt märkligt

”Minimera cyklandet i löparspår, visst kan man korsa dem ibland och kanske ta en kortare transportsträcka i lugnare takt, men i övrigt bör löparna få vara ifred där. Många löpare springer med hörlurar, eller är försjunkna i sina egna tankar, och kan lätt bli skrämda om någon snabbt kommer ikapp bakifrån. Att ligga och köra konditionsträning i motionsspåren betraktas bland stigcyklister som ett prov på ytterst dåligt omdöme.”

Särskilt sista stycket låter sjukt ”översittigt” Klart som tusan man ska träna kondition på motionsspår. Handlar väl om att visa hänsyn? Till fots eller på cykel där det tillåts.Alla Mountainbikecyklister kör inte stig.
Finn dig i att både cyklister och löpare kommer tycka att du är ett arsle om du kör fort i motionsspåren. Om du har problem med att folk ogillar det du gör så kanske det är du som måste ändra dig?
 

Fjärdebrunn

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Hårdträning kör man helst avsides eller i arla morgonstund för att inte skrämma vettet ur annat folk, inte minst i motionsspår.
 

shro0maz

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Detta stycket håller jag inte alls med om. Låter väldigt märkligt

”Minimera cyklandet i löparspår, visst kan man korsa dem ibland och kanske ta en kortare transportsträcka i lugnare takt, men i övrigt bör löparna få vara ifred där. Många löpare springer med hörlurar, eller är försjunkna i sina egna tankar, och kan lätt bli skrämda om någon snabbt kommer ikapp bakifrån. Att ligga och köra konditionsträning i motionsspåren betraktas bland stigcyklister som ett prov på ytterst dåligt omdöme.”

Särskilt sista stycket låter sjukt ”översittigt” Klart som tusan man ska träna kondition på motionsspår. Handlar väl om att visa hänsyn? Till fots eller på cykel där det tillåts.Alla Mountainbikecyklister kör inte stig.
Tror dock de flesta motionsspår är ämnade för motion till fots.. vet att det grinas duktigt när man cyklar på några av spåren här i krokarna. Sen att man gör det iaf ör en annan femma, men kör ja förbi nån löpare håller ja nere farten o håller ut till sidan så långt det går.
 

Makten

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag har börjat fundera på om det faktiskt är "vettvillingarna" som är det största problemet. Det verkar nämligen som att fotgängare ofta blir ganska rädda även om man själv tycker att man saktar in och håller avstånd. Förmodligen måste man sakta in mer än man (de flesta) tror för att det ska få rätt effekt, och det har jag försökt börja göra.
Sen blir det lätt att man kanske inte saktar in särskilt mycket alls om fotgängaren i god tid stiger åt sidan, vilket jag antar kan verka ganska nonchalant. Att tacka är förstås bra men frågan är om det räcker.

Så, mitt tips för bättre stämning är att sakta in betydligt mer än "nödvändigt". Gärna med ögonkontakt så att personen man kör förbi verkligen ser att man har koll på var den befinner sig.
 

manneblask

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag trodde det var allmänt känt att man inte cyklar i elljusspår/motionsspår 🤔 Undantaget är väl en kort passage eller transport I ett lugnt tempo. Alla sådana spår där jag bor har också passande cykelförbudsskyltar.

Bra skrivet i övrigt!
 

shro0maz

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag har börjat fundera på om det faktiskt är "vettvillingarna" som är det största problemet. Det verkar nämligen som att fotgängare ofta blir ganska rädda även om man själv tycker att man saktar in och håller avstånd. Förmodligen måste man sakta in mer än man (de flesta) tror för att det ska få rätt effekt, och det har jag försökt börja göra.
Sen blir det lätt att man kanske inte saktar in särskilt mycket alls om fotgängaren i god tid stiger åt sidan, vilket jag antar kan verka ganska nonchalant. Att tacka är förstås bra men frågan är om det räcker.

Så, mitt tips för bättre stämning är att sakta in betydligt mer än "nödvändigt". Gärna med ögonkontakt så att personen man kör förbi verkligen ser att man har koll på var den befinner sig.
Ja helt rätt, dessutom varna att det kommer 4st till eller hur många det nu är som är med o cyklar
 

CJ

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Hoppas någon hundägare skriver samma drapa på happydog.se och lite passande byter ut cyklist mot hundägare.

Det finns många mobilsurfande hundägare med noll koll, obefintlig uppmärksamhet och uselt humör.
 

Berk

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag trodde det var allmänt känt att man inte cyklar i elljusspår/motionsspår 🤔 Undantaget är väl en kort passage eller transport I ett lugnt tempo. Alla sådana spår där jag bor har också passande cykelförbudsskyltar.

Det finns folk som tar hänsyn till andra och det finns folk som tror att dom har rätt till göra deras grej utan att bryr sig om andra i närheten. Cykla snabbt förbi vandrare på stig är en exempel, korsa gatan vid röd ljus (till fots eller på cyklen) när andra har grön är en annan exempel. Tyvärr finns många maniskor av sista kategorin i Stockholm.
 

Makten

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Ja helt rätt, dessutom varna att det kommer 4st till eller hur många det nu är som är med o cyklar
Ja, det brukar jag göra. Eller säga "jag är den sista" eller liknande om jag är sist och ingen mer kommer bakom.

Kommer man smygande bakifrån och fotgängaren framför antingen inte hör eller inte bryr sig så brukar jag säga "nu cyklar jag förbi på höger/vänster sida" så de inte blir alltför överraskade. Verkar också funka.
 

shro0maz

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Ja, det brukar jag göra. Eller säga "jag är den sista" eller liknande om jag är sist och ingen mer kommer bakom.

Kommer man smygande bakifrån och fotgängaren framför antingen inte hör eller inte bryr sig så brukar jag säga "nu cyklar jag förbi på höger/vänster sida" så de inte blir alltför överraskade. Verkar också funka.
Aa den kör jag med på, brukar ropa till i god tid (utan att skrika) kommer höger/vänster o håller åt mig så mkt det går åt sitt håll o glatt tacka när man passerar👍🏼
 

Freddie L

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Väl skrivet. Trist att det ska behövas, men den här tråden visar ju ett par exempel på att det gör det. Visst har man stött på hänsynslösa cyklister när man vistats ”civilt” i skogen, och det har förvånat mig hur obehagligt jag upplevt situationerna. Speciellt när barnen var små.

På dagens tur stötte vi på hästar. Ryttarna blev glada när vi helt enkelt klev av stigen eftersom det var det bästa sättet i den situationen. De hade ofta obehagliga incidenter med cyklar berättade de (ingen värdering i detta, men det var deras uppfattning).

Senare körde vi rakt in i ett par damer med hundar. Det gick fort och vi upptäckte dem sent, lite olyckligt. Mycket låg fart sista metrarna och vid passagen. En tydligt sur dam med hund på var sida av stigen, och vi rullade i mitten. Hälsningar och beröm för duktiga hundar, och plötsligt var det två o-sura damer.

Som motvikt, så ni inte tror att jag förhäver mig, får jag erkänna att jag skrämde slag på en dam för några veckor sedan. Mitt misstag. Henne bet inte några ursäkter och leenden på. Det händer också.

Jag tror att utbildning och kamratuppfostran får de flesta på rätt väg. Som ungdomsledare är jag väldigt tydlig med stigetikett. Men poletten kommer inte trilla ned för alla, saknas empati blir det svårt. Och iom att cyklingen ökar lär väl problemet öka, tyvärr.
 

Der Kaiser

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Bra skrivet Aron. Bisarr upplevelse.
Jag brukar hälsa nästan plågsamt glättigt, särskilt mot sura gubbar, det tvingar liksom ur dem ett Hej tillbaka.
Kommer jag bakifrån brukar jag sällan ropa, däremot saktar jag ner till deras fart tills de uppmärksammat mig och klivit åt sidan då jag med ett klämkäckt Hej och tack balanserar förbi.
Målet är att de ska bli mer facinerade av balansakten (eller ibland min/cyklisters terrängförmåga) än eventuellt provocerade av att jag alls är i ”deras” hellas.
 

bokaj

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Bra inlägg, synd att det ska behövas!

Det är ganska tydligt att fokus på TS inlägg är naturområden runt tätbefolkade områden, av naturliga skäl. Där jag bor är det inga konstigheter att cykla på elljusspår/motionsstigar men det beror förstås på att det inte är så många som trängs där. Däremot är det lika självklart att man saktar in och är trevlig mot dem man möter, sura Dalmasar vill man inte ha emot sitt intresse!
 

manneblask

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Med frågan att komma bakifrån, jag kör ringklocka på min hoj och försöker plinga i god tid innan så det inte heller blir en chock. Men jag ser inte många som har en klocka på sina hojar tyvärr, den är enkel att gömma om man inte gillar det estetiska.
 

shro0maz

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Hade en elektrisk ringklocka en gång i tiden, som hade tillhörande baklampa, men kina skräpet pallade inte vatten 🙈.

jag hann dock använda den i skogen en gång och tanten o gubben var små chockade att man hade tuta på cykeln 😂
 

kais01

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
tvingas man någon gång till en kort sträcka på ett motionsspår gör man det i makligt tempo och under ivrigt ursäktande gentemot dem man träffar.

så själlvklart.
 

kais01

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
sen har vi revirpinkargänget som tror att alla har dåligt lokalsinne.

fram med reflexer och färgspray på träden varhelst man cyklat fram.

en diskret invink i form av en strategiskt lagd trästock vid stigstarten räcker långt.
 

Berk

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Det finns folk som tar hänsyn till andra och det finns folk som tror att dom har rätt till göra deras grej utan att bryr sig om andra i närheten. Cykla snabbt förbi vandrare på stig är en exempel, korsa gatan vid röd ljus (till fots eller på cyklen) när andra har grön är en annan exempel. Tyvärr finns många maniskor av sista kategorin i Stockholm.

Inser nu att min inlägg var inte så konstruktivt. Men frågan är hur man kan förbättra beteende från folk som inte saktar ner och hälsar. När min son var små hände det nästan varje dag att en cyklist körde vid röd ljus med hög hastighet nästan på vara fötterna när vi korsade gatan vid grön ljus. Då sade jag något eller skällde ut cyklisten. Flesta svarade inte, några blev arg för att dom tyckte att deras beteende inte var problematiskt. Min reaktionerna var troligtvis inte mest didaktiska, men det är svårt i den momentet.

Finns det tips på hur man skulle (effektivt) påverka beteenden av andra stigcyklister?

Kanske något i stilen med: Inser du att det skulle bli trevligare för alla på stigen om man saktar ned och hälsar när man möter folk?
 

AX3L

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
På den betydligt mindre allvarliga skalan skulle jag vilja lägga till det där med att cyklist som cyklar uppför har företräde. Det är det inte alla som fattar, I alla fall inte i Hellas. Ja det suger när du måste sakta in och kanske till och med gå av stigen du kör nedför efter att mödosamt cyklat uppför, men det är ännu värre att behöva starta om uppför.
 

SGS

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag tycker det märks av att det rör sig rekordmycket folk ute i skogarna. Absoluta tal är en sak. En annan är den uppenbara brist på erfarenhet av att röra sig i populära rekreationsområden och vad det faktiskt innebär i fråga om att samsas med andra.

Det är uppenbart att en stor andel av alla de som till fots numera funnit ett intresse i skogen inte har reflekterat det minsta över stigcyklisters framfart. Många verkar uppriktigt förvånade av att alls möta en cykel ("Men hellre cykel än älg", som en glad men uppenbart väldigt förvånad dam sa till mig igår). Andra går i markerade, utförsorienterade cykelleder, eller låter sina barn leka i dessa mitt bland berms och hopp. Och så har vi då de där som tyvärr blir skrämda så fort man ger sig till känna. Likt de flesta härinne så hälsar jag alltid, saktar ner farten betydligt, samt tillkännager vilken sida jag ämnar passera på när jag hinner upp fotgängare bakifrån. Aldrig förr har så många ändå uttryckt något i stil med ett "Hjälp vad du skräms". Blotta tanken på att någon annan faktiskt kan hinna upp de själva verkar främmande.

Just därför är det viktigare än någonsin att som stigcyklist visa hänsyn och föregå med gott exempel. Tror inte bara det smittar av sig på eventuella hetsare oss cyklister emellan, utan även på alla de som inte riktigt är vana vid att alls samspela ute i naturen. Vi visar att vi överhuvudtaget finns och vi gör det på ett så konstruktivt sätt som möjligt.
 

manneblask

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag tror inte gubbarna gillar att bli tutade på. Sakta in är det som gäller. Händer det hela tiden är man kanske på fel ställe

Om man kommer bakifrån så är väl en snäll ringklocka på behörigt avstånd i kombination med att sakta ned väl ändå det bästa? Nu har jag ett getingbo i mitt baknav men det går så mycket fortare och jag upplever det är mer uppskattat när man plingar än om man inte plingar och bara smyger bakom någon.
 

jonte987

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Om man kommer bakifrån så är väl en snäll ringklocka på behörigt avstånd i kombination med att sakta ned väl ändå det bästa? Nu har jag ett getingbo i mitt baknav men det går så mycket fortare och jag upplever det är mer uppskattat när man plingar än om man inte plingar och bara smyger bakom någon.
Jag tror det kan både hjälpa och stjälpa. Har man redan matchat hastigheten så kanske det fungerar men då kan lika bra säga hej hej.
 

Westman

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Bra tråd. Jag försöker leva efter och sprida gott beteende, men jag är också som samrådsansvarig i Göteborgs Stigcyklister i dialog med förvaltarteam som då och då för fram de klagomål som kommer in. Bilden är att mer än 99% sköter sig men den bråkdel som uppvisar problembeteenden är dom som det pratas om. Och dom gör det också regelbundet eftersom de antingen inte fattar eller bryr sig. Det är dom vi får "städa efter" och vi alla hamnar i försvarsställning på grund av.

Var inte bland de 1% som inte saktar in, hejar eller är toleranta med hundägare och flanörer. dra inte nya Stravalinjer eller sladda ut på större grusstråk med låst bakhjul. Cykla inte i stora grupper när marken är mjuk och blöt och bredda inte stigen. En enda prejad, uppretad eller skrämd äldre person eller hundägare, som sedan inte får ett hej eller ursäkt, kan räcka för en arg insändare, klagomål eller i värsta fall föda en fällbyggare. Vi kan alla samsas i skogen men det kräver också att vi ALLA visar hänsyn.

Upplever också som Makten att man måste sakta in mycket mer än man tror. Ju äldre person desto mer överdrivet instannande och hälsande.
 

Raggamuffin

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Hej hej, tack, jag är sist / det är bara jag.

Ibland säger jag pling pling, kommer man ikapp en löpare är det svårare att göra sig hörd. Ringklocka tycker jag själv är lite provocerande, vilket jag väl har fel i egentligen.
Folk kan bli rädda fast man står still, absolut sakta ner mer än man tror.
 

Mashimaro

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Bra skrivet! Några av svaren i tråden visar att det även på happy finns många som behöver uppfostran:) Visa vänlighet och respekt för de du möter i skogen, och ge gående företräde i alla situationer, så kan vi fortsätta att cykla i skogen framöver utan förbud och bråk. Och när man saktar ner så ska det gå betydligt långsammare än vad som känns "rimligt" ur vårt perspektiv som cyklister. Jag brukar stanna helt och släppa förbi gående, om de inte tydligt går åt sidan och vinkar förbi mig. Rekordet på strava-segmentet får vänta till en annan dag.
 

manneblask

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Jag tror det kan både hjälpa och stjälpa. Har man redan matchat hastigheten så kanske det fungerar men då kan lika bra säga hej hej.

Absolut. Sen handlar det om tajming tycker jag. Jag har fått ner onda blickar och sura kommentarer om jag inte ringer gentemot om jag gör det. Men det skiljer ju såklart från fall till fall. Personligen uppskattar jag när nån ringer när jag själv knatar på väg eller skog.
 

Bajker

Medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Happyeliten är lika rolig som vanligt. Det är väl inte tillräckligt creddigt att träna på grus som på obskyra stigar i fullfacehjälm. Självklart går det att träna på grus och motionsspår på cykel där det inte råder cykelförbud. Allt handlar väl om att visa hänsyn?
 

jonte987

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Happyeliten är lika rolig som vanligt. Det är väl inte tillräckligt creddigt att träna på grus som på obskyra stigar i fullfacehjälm. Självklart går det att träna på grus och motionsspår på cykel där det inte råder cykelförbud. Allt handlar väl om att visa hänsyn?
Varför ska du ut och slira på cykel alls? Kan du inte löpträna som vanligt folk?

EDIT: apropå elitism alltså.
Grus kanske inte ersätter fullface träning fullt ut
 

grondahl

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
+1 på att sakta ner mer än du tror. Har som småbarnsförälder knuffat mycket vagn och gått med småbarn kring Sicklasjön etc. Att som tyst cyklist cruisa fram i 15 km/h på smal g/c-bana innebär ändå att du rör dig över 100% snabbare än fotgängarna. De flesta reagerar med "fan vad fort de cyklar!"
 

H.

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Happyeliten är lika rolig som vanligt. Det är väl inte tillräckligt creddigt att träna på grus som på obskyra stigar i fullfacehjälm. Självklart går det att träna på grus och motionsspår på cykel där det inte råder cykelförbud. Allt handlar väl om att visa hänsyn?
Grus är väl ingen som ifrågasätter. Men motionsspår brukar vara ganska smala och kurviga. Kör du 30-40 km/h vilket man kan anta om du ska träna motion och intervaller, lär du ha svårt att visa hänsyn om du får ett möte efter en sväng tex.

Som sagt, det finns platser och vägar som är bättre för ändamålet än motionsspår. I alla fall om man vill undvika att folk blir arga.
 

grondahl

Aktiv medlem
Var den trevligaste personen på stigen - Stigvett för stigcyklister
Happyeliten är lika rolig som vanligt. Det är väl inte tillräckligt creddigt att träna på grus som på obskyra stigar i fullfacehjälm. Självklart går det att träna på grus och motionsspår på cykel där det inte råder cykelförbud. Allt handlar väl om att visa hänsyn?
Min egen anekdotiska erfarenhet är att de som hetsar på motionsspår tillhör de som inte är jätteförtjusta i att visa hänsyn.
 

Köp & Sälj

Topp