Vart tar alla stulna cyklar vägen?

R

RobertW

Guest
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
En jobbarkompis har fått sin Trek stulen och jag lovade att hålla ett öga på säljforumen på Internet ifall den dyker upp.

Men vart säljs de dyrare cyklarna som tjäls igentligen?
Jag tycker inte att jag ser några skumma annonser på varken Blocket eller något annat forum?

MVh

/RobertW
 

Markus F

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Jag undrar oxå vart alla stulna fin-hojar tar vägen. Vi som sitter och läser det här skulle ganska snabbt reagera om våra dyrgripar dök upp på blocket .se Det finns egentligen bara två alternativ, lika ruggiga båda två:
Antingen går cyklarna på export, eller så slaktas dom.
Om det är utomlandsalternativet så är det organiserat häleri, och slutstationen borde vara nånstans i mellaneuropa, det är där det finns en marknad som betalar vettigt. Om cyklarna slaktas finns det många cykelkunniga personer inblandade, som sedan säljer delarna. Det kanske finns skäl att vara lite misstänksam mot annonser för begagnade gafflar, hjul eller växlar...
Men vad jag inte begriper är vad tjuvarna använder för utrustning, kylspray och bultsax får väl anses vara ganska förlegat numera och de flesta batteridrivna vinkelslipar har för låg effekt och för klena skivor.

 
R

R

Guest
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Domkrafter till lite äldre Volvo-bilar är tydligen ett populärt verktyg. Fast detta förutsätter att man inte låser låset så "tajt" kring cykeln eller har en onödigt stor bygel. Eller så gör man som tjuvarna gjorde när de senast snodde min cykel, nämligen skruvade isär cykelstället det var låst i.

Ett flertal av mina polare som annonserat efter begagnade cyklar har blivit uppringda av pundartyper som velat sälja riktigt sjyssta cyklar till knappt några pengar alls.

 

Markus F

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
De flesta domkrafter är för stora för att gå in i ett modernt bygellås. Risken för ramskador är också stor.
Men hur vet Pundar-Percy och Tjacktomten vad som är en riktig kvalitetshoj?
När jag har råkat ut för ovannämnda figurer har det mest varit frågan om
" Öhh, det står Shimano på växeln"
Nej, det är värre än så. Det är cyklister som stjäl.

 

__a

Medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Det är det nya informationssamhällets fel! Vilket slödder som helst kan gå in på ett bibliotek, hota bibliotekarien, surfa in på Shitmanos hemsida och memorera bokstavskombinationenrna!!

Tacka vet jag 1800-talet(?)

//__a
 

Leo

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Eller rättare sagt, ge fan i att köpa stulna grejer... Finns det ingen efterfrågan så finns det ingen marknad. Men det är nog lättare sagt än gjort, det finns tyvärr alltför många med låg moral som totalt skiter i var grejerna kommer ifrån. Däremot tvivlar jag på om "seriösa" cyklister som tränar/tävlar köper stulet...

/Leo
 

TommyE

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Jag tror det är en myt att hojarna/prylarna reser österut, det är för mycket jobb att frakta något så stort som en cykel från Sverige som ger så lite vinst om man jämför med smycken/klockor, droger, vapen och annat.
Stulna cyklar som säljs i Öst kommer med större säkerhet från Tyskland och andra mer närliggande länder där tillgången på XTR-utrustade klenoder också är större än i Sverige.

Den krassa verkligheten är väl att den stulna hojen strippas och ramen slängs. Delarna säljs i Sverige separat eller byggs till en "ny cykel" med en ny legal ram med kvitto som man sedan kan sälja vidare eller använda för eget bruk - kanske till och med tävla med om det inte är frågan om alltför sällsynta prylar.
 

Markus F

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Nej, Österut är det nog ingen större affär. Alldeles för lite vinst. OM det säljs hela cyklar så är det nog snarare söderöver. Och dom tyska cyklarna hamnar säkert i något annat EU-land. Lika långt att åka men ingen gränskontroll och köpstarkare kunder.
Men Leo, hur ska man kunna kolla att ett begagnat vevparti är hederligt?
Om säljaren uppger att han "uppgraderat" sin hoj så är det ju ingen som begär att få se originalkvittot på hela cykeln. Och Tommy: Den som strippar en ram och bygger nåt nytt är ju inte helt okunnig om cykelmekning och komponenter.

 
X

XT

Guest
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Nej, cyklarna stannar inom landes gränser oftast. I Umeå där jag bor är cykelstölderna störst i landet enl. statistik. Finns tre olika typer av brottslighet här:

1. Killen som är på väg hem från krogen. Tar vilken cykel som helst och paddlar hem. Dumpar cykeln i älven eller rullar in den i nån skogsglänta.

2. Skellefteåligan: tar ganska fina hojjar. Har fått för mig att dom kan se om en cykel är dyr eller inte. Oftast nya mtb som försvinner. Dom har resurser i form av kylspray, domkraft mm. Dvs dom är ganska duktiga på att sno hojjar. Transporterar cyklarna till skeå och antingen säljer direkt till hälare eller lämnar in om hos polisen för att "legalisera" dom. Finns inget register eller dylikt på dom flesta ramnummer mellan städer eller inom polisen vilket gör det omöjligt för umeås polis att spåra en cykel i skellefteå.

3. Specialister: tar bara det dyra. Ingen vet vilka dom är.
 
R

R

Guest
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Visst Markus, de flesta domkrafter går inte in i ett lås om man fyller låset med mycket cykel och en kraftig stolpe, men låser man bara runt toppröret och sedan runt en smal stolpe, som till exempel vägmärken sitter på, år det inga problem att öppna det med en domkraft. Det har jag provat själv. Och nej, jag är ingen cykeltjuv, jag har bara varit med flera gånger när Stöldskyddsföreningen prövat lås. Kylspray funkar inte på godkäna lås.

Jag har flera gånger fått beröm av pundartyper för min pendlarcykel. De har haft bra koll både på Shimanos olika komponenter och även vilka styrstammar och styren som är lite hetare än andra. Det har även inneburit att jag blivit av med styret, styrstammen och bromsarna en gång men efter att ha bytt ut skruvarna till torx-skruvar med en liten pigg i mitten har jag sluppit styrtjuvar.

De flesta nya cyklar som säljs idag, stormarknadscyklar ej inkluderade, registreras i Stöldskyddsregistret. Det är ett rikstäckande register där ramnumret, personnumret på cykelns ägare samt ett för SSR unikt nummer finns sparat. Det gör det lättare att kolla upp en cykel och eventuellt hitta dess riktiga ägare. Funkar alltså så länge man inte gör åverkan på ramnumret, men ska man köpa en cykel där ramnumret är bortslipat kanske man drar vissa slutsatser av det ändå.

 

mankis

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Säljs väl till och används av icke forumsläsare som vill ha en hoj och inte har så mycket koll.

Känner till en kis som är icke hojåkare men detta till trots så har han genom åren köpte en xt utrustad Klein och en Cyclepro FS2, båda köpta begagnade av okänd(kompis till en kompis osv) och troligen inte urprungligen från mitt län.

 

Bert

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Skellefteåligan? Låter som ett påhopp från en missnöjd hockeysupporter....
Finns ingen större marknad i lilla Ske-å. Läs dessutom ovan om stöldskyddsregistret!!!
 
X

XT

Guest
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Bert: ishockey är en ointressant sport för mig...
Och marknaden finns inte i Skeå. Det är bla dit dom kör vraken. Jag jobbar som cykelmekaner och har vid flertalet tillfällen pratat med poliser som är kunder hos oss och jag återberättar bara vad dom har sagt till mig.

"De flesta nya cyklar som säljs idag, stormarknadscyklar ej inkluderade, registreras i Stöldskyddsregistret. Det är ett rikstäckande register där ramnumret, personnumret på cykelns ägare samt ett för SSR unikt nummer finns sparat. Det gör det lättare att kolla upp en cykel och eventuellt hitta dess riktiga ägare."

Jag är medveten om detta register eftersom jag ofta är den som märker våra cyklar och ber om personuppgifterna. Men det fungerar inte så bra man skulle vilja. Sen är det numera ganska få cyklar (särskillt ramar) som är köpta i butik där man märker med personnummer och ger SSR nummer.

R: det är jättelätt att öppna godkända lås (fast det vet du nog redan). Vi använder slagborrmaskin, vinkelslip och skruvmejsel där jag jobbar. Kylspray har jag aldrig provat. Finns ett lås som kräver lite mer omsorg och det är Abus Granit, mopedlåset för 595:-. Sen om tjuvarna orkar (vågar) släpa på en vinkleslip till brottsplatsen är ju ennan sak. Klassikern är ju att dom tar hela cykelstället och allt och utför kapning på annan plats.
 

BFS

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Vi i Skellefteå som fått cyklar stulna har nog fått påhälsning av "Umeligan", eller "Luleligan". Att ta dem till grannstaden gör nog alla ligorna...

Och så länge det finns mindre nogräknade köpare av misstänkt billiga saker, ramar utan nummer, eller stöldgods i allmänt, så kommer det tyvärr att finnas tjuvar.
 

Bert

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
OK, men jag tyckte du (XT) uttryckte dig väldigt kategoriskt...
Om det finns en Skellefteliga borde den väl kunna stoppas?? Fast polisen har väl annat för sig!
 
X

XT

Guest
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
BFS: Kul att hitta fler gamla rävar från funsportforumet =) Jo det är säkert så som du skriver. Antar att poliserna menade att dom är kanske var nått utöver det vanliga i deras ögon. Vet inte. Kan prata mer med dom nästa gång nån av dom dyker upp!

Bert: Jo...jag har hört att jag brukar vara väldigt kategorisk i mina uttalanden ibland. Ber om ursäkt isf. Vad jag vet så har dom inte lyckats stoppa ligan utan den har mer eller mindre självdött. Värst var det för ung. två år sedan som jag har förstått det. Personligen har jag iaf inte råkat ut för någon cykelstöld den senaste tiden som tur är!
 

BFS

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
XT: tjena! Och rävar från norr dessutom! Sen kan det ju finnas nån mer "seriös" liga från Skellefteå. Det vet jag faktiskt inget om. Men det finns tyvärr tjuvar överallt...
 

Konäs

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Här i Konäs bor det inga iaf... det händer väl att det far förbi nåt bus nångång, men jag tror inte nån kört in här och snott grejer... en kompis jagade iofs ett par skurkaktiga norrmän av vägen här för nån månad sen, men dom visste nog inte var dom körde...
 

Luzac

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Bfs, nej. konosen har skrämt bort alla björnar med sin moped :D

blev av med min cannondale för några år sen, det sved.
låst utanför en butik. var inne å köpte en elmotor. borta i 2-3minuter. kom tillbaka å den var borta :/

 

BFS

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Vicke: tror nog tjuvarna är mer insatta i detta än vad vi är. Och får jag en till cykel stulen kommer min idé om att ställa ut en fin cykel och vänta på cykeltjuvar med baseballträ att komma ännu närmare ett förverkligande. Vet många som ställer upp som gratis lagmän.

Luzac: eller så har han dubbla ringklockor på cykeln...!
 

Konäs

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
BFS: Det kan nog vara så att tjuvarna inte vågar sig såhär långt från E14... men det gnäller inte jag för!!
att åka hit och sno en cykel skulle man nog bara gå back på ändå ... även om jag monterade dubbla ringklockor på den... =o)

 

42Hz

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Frågan ställd 2003 och den är fortfarande lika aktuell.

Det spekuleras i att ramarna kasseras och att delarna sätts på en ny ram. Tycker det låter som för mycket meck samt att ramarna ofta är det som konstar mest så jag har svårt att se att en hälare skulle dumpa den någonstans...
 

DIRAVI

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Markus F skrev:
-------------------------------------------------------

> Nej, det är värre än så. Det är cyklister som
> stjäl.
>


Ja, eller posörer.

För nåt tiotal år sedan knep polisen ett par snubbar som stod i ett av umeås studentområde och lastade en släpvagn full med cyklar.

Det visade sig senare att de kom fån en inte alltför avlägsen grannstad, där de tidigare lämnat in en hel del cyklar på polisens hittegodsavdelning.

Polisen hadde då ingen sammordning av hittegodsregister mellan olika polisdistrikt, vi får hoppas de har det nu.
 

DIRAVI

Ny medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Bert skrev:
-------------------------------------------------------
> OK, men jag tyckte du (XT) uttryckte dig väldigt
> kategoriskt...
> Om det finns en Skellefteliga borde den väl kunna
> stoppas?? Fast polisen har väl annat för sig!


När ske-ligan stoppas så kommer Ö-viks-ligan istället, när de stoppas är det Lykseleligan, och så vidare.

Jag tror inte de här "ligorna" är särskilt stora, eller organiserade, däremot kan de vara många.


Ett annat problem med studieorter som Umeå, är alla studenter, som tar med sig stulna cyklar till sin hemstad, eller när de flyttar vidare.
 

fastforward

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Min gissning är att de säljs vidare i flera etapper till allt mindre skumma personer.
Tjuv->hälare->någon som tycker det är ok att köpa stöldgods->det kanske är stöldgods men det är ju värsta klippet->medelsvensson. I de sista stegen kan försäljningarna annonseras på Blocket eftersom det har gått en tid och cykeln nu kanske befinner sig på en annan plats i landet.

Eller så är det det där scenariot när tjuvarna lämnar in cyklarna till Polisen i en annan stad. Det är ju bara att slipa bort ramnummer och Smart Safety-klistermärket så är det klart.
 

Beeblebronx

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Strand skrev:
-------------------------------------------------------
> här är dem
>
> http://viescha.files.wordpress.com/2007/07/yourbik
> esal9.jpg


Ähhh... det var ju hemma hos mig, när polarna kom för att smaka min nygjorda apelsinwiskey :-)

Annars kunde man tänka sig (rent hypotetiskt) att om man hade ett gäng stulna hojjar skulle man blanda komponenter och ramar bortom all igenkännlighet.
 

Brakastruten

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Det jag letar, är efterlysningarna till alla de lämnade cyklar, som omringar vår stad. Var är de? Hoppas man på försäkringspengarna?
Med höjd hittelön, skulle inte cyklar hinna skrotas vid vägkanten.
 
Senast ändrad:

Tomcat1

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Kan nog hamna i Norge för där är kidsen köpstarkare än våra svenska kids. Tillräckligt långt bort för att det ska gå bra att köpa en cykel som man misstänker är stulen för priset är 1/3. Via en lettlands-registrerad lastbil så är saken biff.
 

Luktapåblommorna

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
De blir bortförda av utomjordingar som tar prover på dem och för in saker i deras rör. Sen säljs de som värdefulla och exotiska antikviteter till andra utomjordingar.
 

nieves

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
Som tidigare nämnts kokas det hela ner till
 

Bilagor

  • 14066269_1076033419142790_5931478568112345802_o.jpg
    14066269_1076033419142790_5931478568112345802_o.jpg
    656 KB · Besök: 165

Brakastruten

Aktiv medlem
Vart tar alla stulna cyklar vägen?
När jag vill ha en cykel, kollas tre punkter på den här sidan om stan/ älven. De är alltid pålitliga! Placerade mellan stadsdelar och gärna i korsningar. Alltid nya olåsta objekt, som berövats endast någon liten pyttepinal. Häromdagen saknades frambroms. Dagens hoj var utan vevar. Sådant man får leva med, tydligen.
Senaste gångerna jag jag har ringt in om antingen ramnummer eller försäkringsbolages märkning, har de låtit storbesvärade. Antingen det varit hos hittegods eller försäkringsbolag. Hade tel till försäkringsfirma, men endast delar av kundnummret. Då visar det sig att man inte kan söka på ramnummer!!! Det är inte upplagt på DET viset... Bara att skrapa etiketter m.a.o. Tills kvittot läggs mot upphittad ram.

Hittelön 50:- hos polis, ingen alls om ägarna får visa sin sida. -Har lett till att rörhögarna får tas med snöplogen fortsättningsvis. Då blir de återvunna. Men det är en annan miljö-tråd!
 
Senast ändrad:
Topp