[VR 2010] - Conti Test Team, Vätternrundan 7.30 tråden - Där satt den, 7.24 blev sluttiden! :-) Nu med massor av bilder!
Hej alla!
Det har varit ett enormt tryck på intresset för Team 8, som i år körde in på 7.38 på Vätternrundan. Vi var 60st anmälda i år och inför 2010 så slimmar vi ner klungan till 50st. Av två anledningar, dels är det lättare att cykla i klunga när man är färre och dels för att det nu finns två sub8 klungor med lite olika målsättningar.
Inför 2010 så har samtliga 60 som var anmälda till finax Team 8 2009 frågats om de vill köra 2010. Jag har fått in svar från 35. Därefter har ytterligare några cyklister "draftats" genom oss som körde. Av 50 platser är nu 44 spikade. 6 platser finns kvar just nu och hålls reserverade ett litet tag till men kan bli lediga inom kort. Till de här 6 platserna kan man anmäla sitt intresse till genom att skriva här i tråden om man är intresserad. Om reservationerna backar ur så kommer först till kvarn att tillämpas på de här 6 platserna.
Att få ihop ett lag till en sådan här satsning är ett pussel. Det känns ändå mest rättvist att de som körde 2009 har förtur till platserna och att rekommendationer av några cyklister tas med i laget.
Målet inför 2010 är att få ihop en jämnstark klunga, som håller ihop hela vägen runt med så många som möjligt in i mål samtidigt på 7.30.
Här är planen för 2010:
* 50 cyklister
* Starttid på lördag förmiddag
* Snittfart på ca 40km/h
* Vi kör belgisk kedja så mycket det går
* 2-3st pisspauser, ingen vätskepåfyllningspaus planerad
* Sluttid på ca 7.30, kanske något snabbare om vi har tur med vädret
Hela klungan kommer att köra i sponsrade teamkläder. Min flickvän har återigen lagt ner mycket jobb och lyckats otroligt bra med sponsorskontakterna. Mer information om sponsorerna kommer så småningom i den här tråden.
Här kommer en lista på vilka som kör Team 8 2010, listan är i den ordningen som anmälningarna kommit in:
Här är reservlistan, om platser i Team 8 blir lediga så fyller jag på enligt ordningen nedan:
1 Bergman66
2 persson79
3 zixten
4 fredrik halldin
5 invis
6 Anders Racer
7 Happen
8 Knä-Ola
9 Lars Pennman
10 Hugo Petit
11 ricke8
12 Lars Björnberg
13 malar/Marcus
14 Johan
EDIT: Reimert Sjöblom körde i år och har varit utan datoruppkoppling under tiden jag begärt in svar från årets deltagare. Han är nu med på plats 13. Henrik Wellmert har gått över till paprikans sub8. Det blev till slut en rokad mellan paprikans sub8 och Team 8, Stelios Grigoriadis/evo kommer in istället för Henrik Wellmert. evo körde i år också, vilket ger förtur. Anders Ljungman och Martin Bratt kom med också i år, efter att jag fått info om att de inte kunnat läsa sina mail i tid. z0lid/Jens knep sista platsen då han var snabbast på att anmäla intresset i tråden. Klungan är nu komplett.
Jag låter reservlistan ligga kvar i tur och ordning, ifall det blir återbud eller avhopp bland deltagarna.
EDIT: Martin Bratt hoppade av precis. Då tar Martin Melander på reservlistan över platsen.
EDIT: Tobias Wallerius drog sig ur, så HenkeM tar över plats nr 28.
EDIT: Linus Helmestam satsar på solo sub9 och lämnar över sin plats, mike_da_spike tar den.
EDIT: Anders Ljungman har lämnat återbud och lämnar över sin plats, Johan_Olsson tar den.
Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease
Team 8, som består av femtio starka cyklister, blir inför Vätternrundan 2010 sponsrade med Continental-utrustning av den skandinaviska distributören Duells AB. Teamet kommer att cykla med det nya Continental Grand Prix 24 däcket med Black Chili. Däcken kommer att utvärderas av cyklisterna under våren. Lagnamnet blir numera följaktligen Conti Test Team. Framfart och träning kommer även att gå att följa på bloggen på Duells hemsida: http://www.duells.se
Teamet kommer även att använda följande utrustning från Continental: Cykeltröjor, cykelbyxor, strumpor, vindvästar, armvärmare, benvärmare, flaskor och cykelkepsar. Här kommer en liten bildpresentation av teamkläderna och GP24 däcken:
Mer info om Continental Grand Prix 24 däcken kan man finna här: http://www.conti-online.com/generat.../race/recetyres/grand_prix/grand_prix_en.html
Continental har tillverkat cykeldäck sedan 1892. Flertalet proffslag och proffscyklister kör på Continentaldäck, så teamet är i gott sällskap. Här en liten notis från Continentals hemsida inför 2010:
ProTour teams queue up for Conti Rubber in 2010
With top cyclists like Mark Cavendish, Chrissie Wellington, Gee Atherton, Cadel Evans, Alejandro Valverde, Tom Boonen, Kristian House, Rob Hayles and Malcolm Elliot all relying on the hand-made tyres from Korbach in Germany in 2010, it promises to be an exciting year. More and more teams are now joining the Black Chili revolution with Belgian team Quickstep and American's BMC recent additions to our roster.
Sponsringen kommer att ge teamet en ännu starkare laganda och nu väntar en spännande vår med massor av cykelglädje, träningar och tävlingar. Därefter kommer alla i Conti Test Team vara väl förberedda för att nå målet i Motala på max 7,5 timma - dvs snitt på ca 40km/h under loppets 300km. Nedräkningen mot målet i Motala har börjat...
/Leo Ranta, teamleader Conti Test Team
---------------------------------------------------------------------------------------------------
PM
Har skickat detta mail till alla, men kan posta det här med:
Hej alla,
Det har efterfrågats taktikgenomgång av Vätternrundan och då kommer det en sammanfattning här:
(Läs igenom och begrunda, det blev lite mycket text men hellre för mycket än för lite.)
1. Vi ska köra Vätternrundan på max 7h30min. Det innebär en snittfart på minst 40,0km/h.
För att hålla den här snittfarten ändå in i mål, så ska vi köra med runt 43-44 i snitt ner till Jönköping - första 11 milen. Förra året hade vi ca 42km/h i snitt den sträckan.
Efter Jönköping så är det några backar som drar ner farten. När vi når Karlsborg bör snittfarten fortfarande ligga på ca 41km/h.
Förra året körde vi de sista nio milen från Karlsborg till Motala med 38.3 i snitt, i år så ska vi sikta på att göra det på minst 39 i snitt.
Sista tre-fyra milen är rätt sega, då det är backig och smal väg. Där har vi även många andra cyklister att ta hänsyn till, så det blir lägre fart i slutet rent naturligt.
Vi bör ha lite marginal till 7.30 så slipper vi stressa sista milen.
Förra året var banan 295,8km. I år vet jag inte exakt längd, då en del av banan är omdragen i Jönköping.
Det går inte att öka snittet efter halva loppet, dels för att banan inte tillåter det i slutet och dels för att vi inte är lika pigga andra halvan. Att spara sig till slutet går säkert om man har långsammare målsättning runt Vättern än 7.30, men vi har inga marginaler för att ligga och köra lugnt första halvan för att sen öka.
(Om vindarna blåser helt fel och vi får kraftig motvind ner till Jönköping så kommer vi inte kunna snitta 43-44 dit, men då kommer vi kunna köra fortare på andra sidan istället. Ovan exempel gäller om det är relativt vindstilla.)
2. Tre pisspauser är spikade:
* 74km, Gränna(P-ficka efter den långa uppförsbacken ur Gränna)
* 141km, detta är snabbdepån som även fanns förra året. Det finns vatten här, men jag rekommenderar alla att ha med sig _all_ vätska ni behöver under Vätternrundan. Endast ett fåtal kan hinna med att fylla en flaska om ni inte pinkar.
* 205km, Karlsborg, kort stopp direkt efter vänstersvängen in på Strandvägen.
Total stopptid under Vätternrundan beräknas bli ca 3-4 minuter.
3. Vi ska köra Belgisk kedja hela vägen runt Vättern.
* Ropa alltid "Sist!" eller namnet på siste man du passerar i det långsamma ledet när du kör in i det snabbare ledet. Gör detta när du är jämnsides med cyklisten, annars kan det bli snurrigt och även farligt om han viker in framför dig istället för efter dig.
* När du är längst fram i ledet så ska du INTE öka farten utan behåll den fart som du hade. När du passerat cyklisten i det långsammare ledet viker du in framför honom, försiktigt och inte för nära hans framhjul så att han åker i diket. Fortsätt därefter att dra i täten, men med 2km/h lägre fart än i det snabba ledet.
Hastighetsskillnaden mellan leden i den Belgiska kedjan ska som sagt vara runt 2km/h. Detta är mindre än gångfart. Tänk på det, passerar du cyklisterna i det långsamma ledet för snabbt så blir det tungt att hänga på som siste man i klungan vid byte till det snabbare ledet. Det är mycket smidigare att ha en låg hastighetsskillnad mellan leden - även om vi blåser på i 50km/h på rakorna.
* Det är _DU_ som bestämmer hastighetsskillnaden på leden. Sluta inte trampa när du viker av till det långsammare ledet i täten, fortsätt med endast 2km/h lägre fart än vad du hade innan du vek av. Är det motvind, ja då är inte dragjobbet över där framme i det långsamma ledet innan näste man viker in framför dig.
* Undantaget från Belgisk kedja är samtliga uppförsbackar där vi låser kedjan - förste man in i backen ropar "tvåled!" och sänker gradvis tempot i backen så att inte svansen av klungan behöver bromsa in för mycket i infarten av backen.
Hastigheten uppför ska vara lagom, dvs det ska inte gå fortare än att alla hänger med. Tänk på att ta det lugnt även när man når toppen, så att hela klungan hinner uppför hela backen innan man ökar farten.
* Även när vi passerar delar av banan där det är smalt eller farligt, som delar av Jönköping och sista 1.5 milen av loppet, så kör vi i tvåled istället. Är det väldigt smalt eller trångt kan ett led behöva användas korta stunder.
* När vi åter ska börja rotera i kedjan ropar förste man längst fram "Belgiskt!"
Rotationsriktningen på den Belgiska kedjan beror på om vi får sidvind. Vi körde förra året med enbart rotation medurs, oavsett vind. Då hade vi tur, för vi hade aldrig någon stark sidvind.
* Långsamma ledet kör alltid i vinden, snabba ledet ligger alltid i lä.
* Rotationsriktning ändras vid signal med visselpipa, se nedan. Huvudsakligen hoppas jag att vi kan rotera medurs, för det känns säkrare vid omkörning av andra klungor på vägen.
4. Tänk på att säkerheten i klungan är VIKTIGAST! Vi ska _inte_ vurpa.
* Ha alltid marginal så att du inte kör in i framförvarandes bakhjul. Detta är särskilt viktigt i alla uppförsbackar - om framförvarande ställer sig upp förflyttas cykeln 10-20cm bakåt och du riskerar att köra in i hans bakhjul. Tänk på att ställa dig upp försiktigt med jämn fortsatt kadens i uppförsbackarna så undviker man hastiga förflyttningar av det slaget.
* Vik inte in för tidigt från snabba till långsamma ledet när du dragit, håll lite marginal så att det går säkert till. Men undvik även för stora luckor, det här är något man måste öva på mycket.
* Ge tecken för alla faror: framförvarande cyklister, farthinder, gropar, refuger, skyltar osv. Ropa "Bil" om så behövs, upprepa i klungan!
* Vidarebefordra alla tecken bakåt som framförvarande cyklist ger.
5. För att kunna kommunicera med hela klungan på ett enkelt sätt i full fart så kommer jag använda en visselpipa.
Detta fungerade bra under 2009, då hade vi flera visselpipor men det ska räcka med en enda.
Under loppet kommer följande signaler att användas. Endast tre olika:
* Tre korta snabba - Öka farten i klungan, ca 2-3km/h mer.
* En kort + en lång - Byt rotationsriktning i den Belgiska kedjan. Gäller vid starkt sidvind.
* Lång ihållande signal - Pissepaus, förbered för att stanna, stopp om ca 100-200m. En lång signal till kommer när det är dags att stanna.
6. Kör jämnt i klungan - cykla absolut inte ryckigt!
Bromsa inte hårt och accelerera inte snabbt. Varenda litet ryck orsakar förödande effekt bakåt i klungan och det blir lätt luckor. Ska du täppa en lucka, gör det sakta. Jämn fart sparar mycket energi!
7. Hastighet, vad är rätt? Det beror helt och håller på vägen och vindarna.
* Är det platt och vindstilla bör vi ligga på ca 45-50km/h i marschfart. Blåser det medvind kan det lätt gå 5-10km/h fortare, likaså lika mycket långsammare i motvind.
* Uppförsbackarna, som sagt ovan, hastigheten ska vara lagom. Om det sen är 15-20-25-30km/h beror på backens lutning och längd samt vinden. Sunt förnuft gäller.
* Nedförsbackarna, där ska vi inte hålla igen. Gravitationen ska utnyttjas till fullo. Den som ligger längst fram i den Belgiska kedjan ska jobba hårt så att inte alla andra bakom behöver bromsa sig nerför hela vägen. Runt 60-70km/h kan det bli.
* Rondeller och korsningar: Tänk på att inte accelerera för snabbt efter dessa, klungan är drygt 30m lång och alla ska hänga med!
8. Blir man trött och inte orkar rotera i den Belgiska kedjan, så lägger man sig längst bak och agerar grindvakt.
När siste man kommer ner så ropa "Grindvakt!" om inte framförvarande uppfattar varför du ligger där bak. Orkar man åter att rotera efter att ha vilat en stund så återgår man till kedjan. Skulle man bli tvungen att släppa klungan så kommer det andra snabbklungor bakom, sub8 ligger endast minuter bakom och släpper in Conti cyklister i klungan.
9. Vi kommer att plocka upp cyklister längs med vägen från andra snabbklungor.
Dels Mas-klungan som startar 9.30 och dels Sub7-klungan som startar 9.44. Vi släpper in cyklisterna i den belgiska kedjan efter att de åkt med en stund och när de sett hur det fungerar. Att få draghjälp är bara bra, men det gäller att hålla koll alla som kör med oss. Skulle någon inte göra rätt eller orsaka ryckig körning i klungan, så säg till personen i fråga direkt. Det kan då vara bättre att han/hon ligger efter i svansen istället.
10. Får någon punka så är det inte mycket att göra åt, klungan stannar inte.
Detta ska förhoppningsvis inte hända då vi alla kör på nya fräscha däck.
11. Blir det en klungvurpa så stannar hela klungan snabbt för att se hur det har gått.
Om inget allvarligt har hänt så rullar vi så fort det går. Här är det ytterst viktigt med kommunikation, det är inte lätt att stanna en klunga på 50 man. I vissa fall kanske det inte ens är möjligt omedelbart. Lång signal med visselpipan betyder STANNA! Om sjukvård behövs ringer den som snabbast kan 112.
12. När vi rullar in i Motala så samlar vi ihop oss i tvåled för gemensam målgång strax innan Luxor-rondellen.
Vi har samarbetat hela vägen runt Vättern och vi går i mål samtidigt. Inga slutspurter alltså. Rätta till tröjorna och så rullar vi snyggt i tvåled in i mål!
Det är ytterst viktigt att alla är med på att vi kör VR som ett team. Förra årets miss med snabbdepåstoppet där klungan delades i två delar ska inte hända. Oavsett orsak till varför vi stannar, om det är pisspaus eller vurpa så ska _ALLA_ stanna om signal ges för stopp. Märker ni att klungan är delad, stanna och invänta, kör inte vidare. Vi är starka tillsammans, inte splittrade.
Dryck och energi är så individuellt att det får vi diskutera på forumet.
Det var väl det hela. Jag har säkert glömt något, men allt detta och mer därtill kan diskuteras på forumet på happymtb.org i 7.30 tråden och/eller via mail/telefon/IRL.
Mvh Leo Ranta, Conti Test Team, 0709-729431
ps. de sista fyra Smalltröjorna ska jag kolla upp med Duells under veckan, för att se om de är på väg till Stockholm.
pss. Det vore kul att äta middag ihop i Motala på något ställe på lördagen, men jag har inte haft tid att kolla upp detta - om någon känner sig manad och har tid så vore det kanonbra att undersöka/boka något!?
psss. Jag kommer att ha med mig hjälmar till Motala till er som inte hämtat i Stockholm. Det blir en träff på fredag kväll på hotellet vid torget, återkommer med exakt tid och plats när det närmar sig.
Det har varit ett enormt tryck på intresset för Team 8, som i år körde in på 7.38 på Vätternrundan. Vi var 60st anmälda i år och inför 2010 så slimmar vi ner klungan till 50st. Av två anledningar, dels är det lättare att cykla i klunga när man är färre och dels för att det nu finns två sub8 klungor med lite olika målsättningar.
Inför 2010 så har samtliga 60 som var anmälda till finax Team 8 2009 frågats om de vill köra 2010. Jag har fått in svar från 35. Därefter har ytterligare några cyklister "draftats" genom oss som körde. Av 50 platser är nu 44 spikade. 6 platser finns kvar just nu och hålls reserverade ett litet tag till men kan bli lediga inom kort. Till de här 6 platserna kan man anmäla sitt intresse till genom att skriva här i tråden om man är intresserad. Om reservationerna backar ur så kommer först till kvarn att tillämpas på de här 6 platserna.
Att få ihop ett lag till en sådan här satsning är ett pussel. Det känns ändå mest rättvist att de som körde 2009 har förtur till platserna och att rekommendationer av några cyklister tas med i laget.
Målet inför 2010 är att få ihop en jämnstark klunga, som håller ihop hela vägen runt med så många som möjligt in i mål samtidigt på 7.30.
Här är planen för 2010:
* 50 cyklister
* Starttid på lördag förmiddag
* Snittfart på ca 40km/h
* Vi kör belgisk kedja så mycket det går
* 2-3st pisspauser, ingen vätskepåfyllningspaus planerad
* Sluttid på ca 7.30, kanske något snabbare om vi har tur med vädret
Hela klungan kommer att köra i sponsrade teamkläder. Min flickvän har återigen lagt ner mycket jobb och lyckats otroligt bra med sponsorskontakterna. Mer information om sponsorerna kommer så småningom i den här tråden.
Här kommer en lista på vilka som kör Team 8 2010, listan är i den ordningen som anmälningarna kommit in:
Namn Nick Ort Läger 17-18/4 Läger 29-30/5 1. Leo Ranta Leo Göteborg Ja Ja 2. Dag Gruneau zapiens Bromma 3. Dennis Liljeqvist DeLiQ Tierp Nej Nej 4. Tomas Jansson TJ Sandviken 5. Peter Oom Tri Peter Onsala Ja Ja 6. Daniel Osterman osterman Upplands Väsby Söndag Nej 7. Magnus Johansson Linköping 8. Anders Forsberg foppa19 Stockholm Nej Ja 9. Joakim Quensel Supertramp Huddinge 10. Pontus Andersson poqa Järfälla Nej Ja 11. Ricky Klingvall road_runner Täby Vet ej Vet ej 12. Reimert Sjöblom cerberos Åkersberga Nej Nej 13. Gunnar Ohlanders Gunnar O. Järvsö 14. Mats Pihlström pilen Bromma Nej Nej 15. Johan Hovgren Hoven Bålsta 16. Carl Bråkenhielm Daddy D.lux Stockholm Nej Ja 17. Alexander Helm Wennergren Västra Frölunda 18. Asko Hiekkamäki Asko Perstorp Ja Nej 19. Rickard Walder Rickard W Malmö 20. Anders Persson Hägersten 21. Robin Molnar hajtand Sävedalen Ja Ja 22. Tomas Nordqvist Altirando Sundsvall Ja Ja 23. Johan Bevemyr job Sollentuna Ja Ja 24. Toni Arndt kitzblitz Skogås Nej Nej 25. Peter Lundgren EnPeter Linköping Nej Nej 26. Martin Johansson drub Göteborg 27. Henrik Montelin HenkeM Sundsvall Ja Ja 28. Staffan Helmestam Uppsala 29. Mikael Andersson Malmö 30. Pontus Helmestam Solna 31. Patrik Nise PN Rider Farsta Nej Nej 32. Erik Vrang Ecke Täby 33. Jonas Bäckström Kållered 34. Mattias Olander Mattias... Sollentuna Nej Nej 35. Andreas Lundqvist Linköping 36. Johan Lintzén Luleå 37. Gabriel Nyström Gabbo Göteborg Ja Ja 38. Daniel Nyström Göteborg Ja Ja 39. Mikko Pietilä Göteborg Ja Ja 40. Gabor Kugler gabbeon Göteborg Ja Ja 41. Johan Grenner JohanG Göteborg Ja Ja 42. Fredrik Lindström Gävle 43. Mikael Öhman Tierp 44. Stelios Grigoriadis evo Älvsjö 45. Anders Wessling Gävle 46. Tony Claesson Gävle 47. Johan Olsson Växjö 48. Martin Melander martin m Sundsvall 49. Jens Rylander z0lid Tumba Nej Nej
Här är reservlistan, om platser i Team 8 blir lediga så fyller jag på enligt ordningen nedan:
1 Bergman66
2 persson79
3 zixten
4 fredrik halldin
5 invis
6 Anders Racer
7 Happen
8 Knä-Ola
9 Lars Pennman
10 Hugo Petit
11 ricke8
12 Lars Björnberg
13 malar/Marcus
14 Johan
EDIT: Reimert Sjöblom körde i år och har varit utan datoruppkoppling under tiden jag begärt in svar från årets deltagare. Han är nu med på plats 13. Henrik Wellmert har gått över till paprikans sub8. Det blev till slut en rokad mellan paprikans sub8 och Team 8, Stelios Grigoriadis/evo kommer in istället för Henrik Wellmert. evo körde i år också, vilket ger förtur. Anders Ljungman och Martin Bratt kom med också i år, efter att jag fått info om att de inte kunnat läsa sina mail i tid. z0lid/Jens knep sista platsen då han var snabbast på att anmäla intresset i tråden. Klungan är nu komplett.
Jag låter reservlistan ligga kvar i tur och ordning, ifall det blir återbud eller avhopp bland deltagarna.
EDIT: Martin Bratt hoppade av precis. Då tar Martin Melander på reservlistan över platsen.
EDIT: Tobias Wallerius drog sig ur, så HenkeM tar över plats nr 28.
EDIT: Linus Helmestam satsar på solo sub9 och lämnar över sin plats, mike_da_spike tar den.
EDIT: Anders Ljungman har lämnat återbud och lämnar över sin plats, Johan_Olsson tar den.
Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease - Pressrelease
Team 8, som består av femtio starka cyklister, blir inför Vätternrundan 2010 sponsrade med Continental-utrustning av den skandinaviska distributören Duells AB. Teamet kommer att cykla med det nya Continental Grand Prix 24 däcket med Black Chili. Däcken kommer att utvärderas av cyklisterna under våren. Lagnamnet blir numera följaktligen Conti Test Team. Framfart och träning kommer även att gå att följa på bloggen på Duells hemsida: http://www.duells.se
Teamet kommer även att använda följande utrustning från Continental: Cykeltröjor, cykelbyxor, strumpor, vindvästar, armvärmare, benvärmare, flaskor och cykelkepsar. Här kommer en liten bildpresentation av teamkläderna och GP24 däcken:
Mer info om Continental Grand Prix 24 däcken kan man finna här: http://www.conti-online.com/generat.../race/recetyres/grand_prix/grand_prix_en.html
Continental har tillverkat cykeldäck sedan 1892. Flertalet proffslag och proffscyklister kör på Continentaldäck, så teamet är i gott sällskap. Här en liten notis från Continentals hemsida inför 2010:
ProTour teams queue up for Conti Rubber in 2010
With top cyclists like Mark Cavendish, Chrissie Wellington, Gee Atherton, Cadel Evans, Alejandro Valverde, Tom Boonen, Kristian House, Rob Hayles and Malcolm Elliot all relying on the hand-made tyres from Korbach in Germany in 2010, it promises to be an exciting year. More and more teams are now joining the Black Chili revolution with Belgian team Quickstep and American's BMC recent additions to our roster.
Sponsringen kommer att ge teamet en ännu starkare laganda och nu väntar en spännande vår med massor av cykelglädje, träningar och tävlingar. Därefter kommer alla i Conti Test Team vara väl förberedda för att nå målet i Motala på max 7,5 timma - dvs snitt på ca 40km/h under loppets 300km. Nedräkningen mot målet i Motala har börjat...
/Leo Ranta, teamleader Conti Test Team
---------------------------------------------------------------------------------------------------
PM
Har skickat detta mail till alla, men kan posta det här med:
Hej alla,
Det har efterfrågats taktikgenomgång av Vätternrundan och då kommer det en sammanfattning här:
(Läs igenom och begrunda, det blev lite mycket text men hellre för mycket än för lite.)
1. Vi ska köra Vätternrundan på max 7h30min. Det innebär en snittfart på minst 40,0km/h.
För att hålla den här snittfarten ändå in i mål, så ska vi köra med runt 43-44 i snitt ner till Jönköping - första 11 milen. Förra året hade vi ca 42km/h i snitt den sträckan.
Efter Jönköping så är det några backar som drar ner farten. När vi når Karlsborg bör snittfarten fortfarande ligga på ca 41km/h.
Förra året körde vi de sista nio milen från Karlsborg till Motala med 38.3 i snitt, i år så ska vi sikta på att göra det på minst 39 i snitt.
Sista tre-fyra milen är rätt sega, då det är backig och smal väg. Där har vi även många andra cyklister att ta hänsyn till, så det blir lägre fart i slutet rent naturligt.
Vi bör ha lite marginal till 7.30 så slipper vi stressa sista milen.
Förra året var banan 295,8km. I år vet jag inte exakt längd, då en del av banan är omdragen i Jönköping.
Det går inte att öka snittet efter halva loppet, dels för att banan inte tillåter det i slutet och dels för att vi inte är lika pigga andra halvan. Att spara sig till slutet går säkert om man har långsammare målsättning runt Vättern än 7.30, men vi har inga marginaler för att ligga och köra lugnt första halvan för att sen öka.
(Om vindarna blåser helt fel och vi får kraftig motvind ner till Jönköping så kommer vi inte kunna snitta 43-44 dit, men då kommer vi kunna köra fortare på andra sidan istället. Ovan exempel gäller om det är relativt vindstilla.)
2. Tre pisspauser är spikade:
* 74km, Gränna(P-ficka efter den långa uppförsbacken ur Gränna)
* 141km, detta är snabbdepån som även fanns förra året. Det finns vatten här, men jag rekommenderar alla att ha med sig _all_ vätska ni behöver under Vätternrundan. Endast ett fåtal kan hinna med att fylla en flaska om ni inte pinkar.
* 205km, Karlsborg, kort stopp direkt efter vänstersvängen in på Strandvägen.
Total stopptid under Vätternrundan beräknas bli ca 3-4 minuter.
3. Vi ska köra Belgisk kedja hela vägen runt Vättern.
* Ropa alltid "Sist!" eller namnet på siste man du passerar i det långsamma ledet när du kör in i det snabbare ledet. Gör detta när du är jämnsides med cyklisten, annars kan det bli snurrigt och även farligt om han viker in framför dig istället för efter dig.
* När du är längst fram i ledet så ska du INTE öka farten utan behåll den fart som du hade. När du passerat cyklisten i det långsammare ledet viker du in framför honom, försiktigt och inte för nära hans framhjul så att han åker i diket. Fortsätt därefter att dra i täten, men med 2km/h lägre fart än i det snabba ledet.
Hastighetsskillnaden mellan leden i den Belgiska kedjan ska som sagt vara runt 2km/h. Detta är mindre än gångfart. Tänk på det, passerar du cyklisterna i det långsamma ledet för snabbt så blir det tungt att hänga på som siste man i klungan vid byte till det snabbare ledet. Det är mycket smidigare att ha en låg hastighetsskillnad mellan leden - även om vi blåser på i 50km/h på rakorna.
* Det är _DU_ som bestämmer hastighetsskillnaden på leden. Sluta inte trampa när du viker av till det långsammare ledet i täten, fortsätt med endast 2km/h lägre fart än vad du hade innan du vek av. Är det motvind, ja då är inte dragjobbet över där framme i det långsamma ledet innan näste man viker in framför dig.
* Undantaget från Belgisk kedja är samtliga uppförsbackar där vi låser kedjan - förste man in i backen ropar "tvåled!" och sänker gradvis tempot i backen så att inte svansen av klungan behöver bromsa in för mycket i infarten av backen.
Hastigheten uppför ska vara lagom, dvs det ska inte gå fortare än att alla hänger med. Tänk på att ta det lugnt även när man når toppen, så att hela klungan hinner uppför hela backen innan man ökar farten.
* Även när vi passerar delar av banan där det är smalt eller farligt, som delar av Jönköping och sista 1.5 milen av loppet, så kör vi i tvåled istället. Är det väldigt smalt eller trångt kan ett led behöva användas korta stunder.
* När vi åter ska börja rotera i kedjan ropar förste man längst fram "Belgiskt!"
Rotationsriktningen på den Belgiska kedjan beror på om vi får sidvind. Vi körde förra året med enbart rotation medurs, oavsett vind. Då hade vi tur, för vi hade aldrig någon stark sidvind.
* Långsamma ledet kör alltid i vinden, snabba ledet ligger alltid i lä.
* Rotationsriktning ändras vid signal med visselpipa, se nedan. Huvudsakligen hoppas jag att vi kan rotera medurs, för det känns säkrare vid omkörning av andra klungor på vägen.
4. Tänk på att säkerheten i klungan är VIKTIGAST! Vi ska _inte_ vurpa.
* Ha alltid marginal så att du inte kör in i framförvarandes bakhjul. Detta är särskilt viktigt i alla uppförsbackar - om framförvarande ställer sig upp förflyttas cykeln 10-20cm bakåt och du riskerar att köra in i hans bakhjul. Tänk på att ställa dig upp försiktigt med jämn fortsatt kadens i uppförsbackarna så undviker man hastiga förflyttningar av det slaget.
* Vik inte in för tidigt från snabba till långsamma ledet när du dragit, håll lite marginal så att det går säkert till. Men undvik även för stora luckor, det här är något man måste öva på mycket.
* Ge tecken för alla faror: framförvarande cyklister, farthinder, gropar, refuger, skyltar osv. Ropa "Bil" om så behövs, upprepa i klungan!
* Vidarebefordra alla tecken bakåt som framförvarande cyklist ger.
5. För att kunna kommunicera med hela klungan på ett enkelt sätt i full fart så kommer jag använda en visselpipa.
Detta fungerade bra under 2009, då hade vi flera visselpipor men det ska räcka med en enda.
Under loppet kommer följande signaler att användas. Endast tre olika:
* Tre korta snabba - Öka farten i klungan, ca 2-3km/h mer.
* En kort + en lång - Byt rotationsriktning i den Belgiska kedjan. Gäller vid starkt sidvind.
* Lång ihållande signal - Pissepaus, förbered för att stanna, stopp om ca 100-200m. En lång signal till kommer när det är dags att stanna.
6. Kör jämnt i klungan - cykla absolut inte ryckigt!
Bromsa inte hårt och accelerera inte snabbt. Varenda litet ryck orsakar förödande effekt bakåt i klungan och det blir lätt luckor. Ska du täppa en lucka, gör det sakta. Jämn fart sparar mycket energi!
7. Hastighet, vad är rätt? Det beror helt och håller på vägen och vindarna.
* Är det platt och vindstilla bör vi ligga på ca 45-50km/h i marschfart. Blåser det medvind kan det lätt gå 5-10km/h fortare, likaså lika mycket långsammare i motvind.
* Uppförsbackarna, som sagt ovan, hastigheten ska vara lagom. Om det sen är 15-20-25-30km/h beror på backens lutning och längd samt vinden. Sunt förnuft gäller.
* Nedförsbackarna, där ska vi inte hålla igen. Gravitationen ska utnyttjas till fullo. Den som ligger längst fram i den Belgiska kedjan ska jobba hårt så att inte alla andra bakom behöver bromsa sig nerför hela vägen. Runt 60-70km/h kan det bli.
* Rondeller och korsningar: Tänk på att inte accelerera för snabbt efter dessa, klungan är drygt 30m lång och alla ska hänga med!
8. Blir man trött och inte orkar rotera i den Belgiska kedjan, så lägger man sig längst bak och agerar grindvakt.
När siste man kommer ner så ropa "Grindvakt!" om inte framförvarande uppfattar varför du ligger där bak. Orkar man åter att rotera efter att ha vilat en stund så återgår man till kedjan. Skulle man bli tvungen att släppa klungan så kommer det andra snabbklungor bakom, sub8 ligger endast minuter bakom och släpper in Conti cyklister i klungan.
9. Vi kommer att plocka upp cyklister längs med vägen från andra snabbklungor.
Dels Mas-klungan som startar 9.30 och dels Sub7-klungan som startar 9.44. Vi släpper in cyklisterna i den belgiska kedjan efter att de åkt med en stund och när de sett hur det fungerar. Att få draghjälp är bara bra, men det gäller att hålla koll alla som kör med oss. Skulle någon inte göra rätt eller orsaka ryckig körning i klungan, så säg till personen i fråga direkt. Det kan då vara bättre att han/hon ligger efter i svansen istället.
10. Får någon punka så är det inte mycket att göra åt, klungan stannar inte.
Detta ska förhoppningsvis inte hända då vi alla kör på nya fräscha däck.
11. Blir det en klungvurpa så stannar hela klungan snabbt för att se hur det har gått.
Om inget allvarligt har hänt så rullar vi så fort det går. Här är det ytterst viktigt med kommunikation, det är inte lätt att stanna en klunga på 50 man. I vissa fall kanske det inte ens är möjligt omedelbart. Lång signal med visselpipan betyder STANNA! Om sjukvård behövs ringer den som snabbast kan 112.
12. När vi rullar in i Motala så samlar vi ihop oss i tvåled för gemensam målgång strax innan Luxor-rondellen.
Vi har samarbetat hela vägen runt Vättern och vi går i mål samtidigt. Inga slutspurter alltså. Rätta till tröjorna och så rullar vi snyggt i tvåled in i mål!
Det är ytterst viktigt att alla är med på att vi kör VR som ett team. Förra årets miss med snabbdepåstoppet där klungan delades i två delar ska inte hända. Oavsett orsak till varför vi stannar, om det är pisspaus eller vurpa så ska _ALLA_ stanna om signal ges för stopp. Märker ni att klungan är delad, stanna och invänta, kör inte vidare. Vi är starka tillsammans, inte splittrade.
Dryck och energi är så individuellt att det får vi diskutera på forumet.
Det var väl det hela. Jag har säkert glömt något, men allt detta och mer därtill kan diskuteras på forumet på happymtb.org i 7.30 tråden och/eller via mail/telefon/IRL.
Mvh Leo Ranta, Conti Test Team, 0709-729431
ps. de sista fyra Smalltröjorna ska jag kolla upp med Duells under veckan, för att se om de är på väg till Stockholm.
pss. Det vore kul att äta middag ihop i Motala på något ställe på lördagen, men jag har inte haft tid att kolla upp detta - om någon känner sig manad och har tid så vore det kanonbra att undersöka/boka något!?
psss. Jag kommer att ha med mig hjälmar till Motala till er som inte hämtat i Stockholm. Det blir en träff på fredag kväll på hotellet vid torget, återkommer med exakt tid och plats när det närmar sig.
Senast redigerad av en moderator: