Från skidanläggning till 100% cykling – Vallåsens nya ägare har stora planer

Datum:
23 februari 2023 09:07

Happyride tog ett snack med Vallåsen Bike Parks nya ägare för att få reda på planerna för framtiden.

Slut på skidåkningen på Vallåsen

I höstas briserade nyheten att skidanläggningen Vallåsen på Hallandsåsen i södra Halland beslutat att stänga igen vinterverksamheten för gott. Ägarna Branäsgruppen – som även driver Branäs och Kungsberget – angav bristande lönsamhet som en anledning, kraftigt påverkat med höga elpriser och milda vintrar vilket gjorde att kostnaderna för att tillverka snö skjutit i höjden. Den liftburna cyklingen däremot, planerades att fortsätta som vanligt.

Lokala ägare tar över

Häromdagen kom däremot nyheten att Branäsgruppen sålt anläggningen till det nystartade bolaget Vallåsengruppen AB. Bakom bolaget står en lokal konstellation som utgörs av Kungsbygget Äventyrspark (via Öahus AB) med 70% OnTrack (via KJS Cykel AB) med 30%. Bakom Öahus AB finns Matilda och Linus Nilsson medan KJS Cykel AB består av cykelprofilerna Kristian ”Vilse” Jakobsson och Jacob Svedlund.

Vallåsens nya ägare: Matilda Nilsson, Jacob Svedlund, Linus Nilsson och Kristian ”Vilse” Jakobsson.

– Våxtorp och Hallandsåsen är ett spännande område. Vallåsen är viktig för bygden och vi ser väldigt mycket fram emot att få fortsätta utveckla anläggningen, säger Linus Nilsson i ett pressmeddelande. 

Öahus AB bedriver sedan 2014 Kungsbygget Äventyrspark med zipline, sommarrodel, klätterpark och cykelpark, 6 kilometer från Vallåsen på samma Hallandsås.
KJS Cykel är ett multiföretag inom cykling och bygger bland annat bike parks och cykelleder runtom i landet. Under åren 2013-2018 arrenderade och drev företaget cykelverksamheten på Vallåsen och har under åren efter det utvecklat det mesta av det nya ledutbudet i parken. Med andra ord är det en samling personer med stor kunskap om produkten och en stor kärlek för bygden som tar över Vallåsen Bike Park.

VallåsenGrönt och skönt på Hallandsås.

Bra läge i södra Sverige

Vallåsen Bike Park har under de senaste åren förvandlats från en cykelanläggning för främst entusiaster till en betydligt mer familjevänlig anläggning, utan att för den sakens skull tappa sitt stökiga ursprung. Läget är i det närmaste perfekt med runt två timmar till både Köpenhamn och Göteborg, något som gör upptagningsområdet större än för någon annan bike park i Skandinavien. Med en stollift (samt en släplift vid behov), 12 utförsleder, en uppförsled, en pumptrack och 145 meters fallhöjd har parken rejält med utmaningar att bjuda på, och det kombinerat med en lång säsong.

VallåsenLiftens på- och avstig kommer förbättras till säsongen.

Vallåsen siktar mot framtiden

Redan nu besöker 11 000 cyklister parken årligen men målet är givetvis att utöka den siffran rejält framöver. Happyride slog en signal till den nyblivna parkchefen Kristan ”Vilse” Jakobsson för att höra hur tankarna går och vad gänget har på gång under den närmsta framtiden.

– Den stora utmaningen är att förvandla Vallåsen från en skidanläggning till en renodlad sommaranläggning. Till att börja med kommer vi att försöka städa upp och snygga till runt basområdet och göra det trevligare att hänga där när man inte cyklar, säger Vilse från ett vinterblött Halland.

En annan grej blir att förbättra stolliftens på- och avstig för att göra det enklare att använda den, främst för nya cyklister. En annan är att fixa iordning nya ställplatser, något som man märkt finns en stor efterfrågan på. En tredje blir att med tiden utöka utbudet av aktiviteter utanför själva cyklingen för att både göra anläggningen mer attraktiv för barnfamiljer, men även för att skapa lite annan underhållning. Om det innebär after bike-band och allsköns röj får framtiden utvisa.

VallåsenVallåsen vill skapa cykling för alla.

Fokus på mer varierad cykling

Vallåsen har en historia av stökig och brötig downhillcykling men med tiden har fler mer välkomnande leder byggts och breddat ledutbudet. Förra sommaren invigdes den 2 400 meter långa och gröna flowleden Lil’ Tore, en led som öppnade upp Vallåsen för en helt ny grupp av cyklister, ett spår som Vilse och gänget ser som vägen framåt. Men älskare av stök och bröt behöver inte försmäkta, de lederna finns fortfarande kvar i all sin rotiga och steniga prakt. Och om man är sugen på ännu mer familjevänlig cykling utan lift ligger ju Kungsbygget bara 6 km bort.

VallåsenLil’ Tore var förra årets stora nyhet.

Till slut Vilse, hur känns det att kunna titulera sig bikeparkägare?

– Fantastiskt! Vallåsen har varit en stor del av mitt liv under många år så att nu få fria tyglar att utveckla anläggningen känns riktigt gött. 
Här finns så stor potential och jag ser fram emot att få dela äventyret med alla kollegor och gäster. 

Öppningsdatum för Vallåsen Bike Park 2023

Planen är att öppna parken för säsongen 2023 till i påsk, med 6-10 april som första cykeldagar.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

jonte987 2023-03-02

Letade efter nåt sånt att lägga under gungorna men hittade inget i liten volym till bra pris. Nu när barnen knappt gungar längre har biltema detta https://www.biltema.se/fritid/tradgard/plantering/markvavar/markforstarkning-5-st-2000042793?gclid=C...

jonte987 2023-03-02

Var frågade du. Glencoe. Jag har alltså hittat detta på nätet. Har inte varit där och vet inget om det. https://www.wideopenmountainbike.com/2014/05/protow-mtb-bike-uplift

jonte987 2023-03-02

Tycker det ser ut som sånt man lägger på gräset för att kunna köra bil på det.

Startgas 2023-03-02

Var är det där? Vet du vad det är för nät de lagt ut?

Fundadores 2023-03-02

Och jag förstår inte hur det kan vara svårt att komma av. Är ju bara att lyfta av cykeln från kroken och kliva av.

MiniDH 2023-03-02

Lär man sig åka släplift/ankarelift så tycker jag inte det är värre än att åka med skidor, och som en plus kan man träna på att köra på framhjulet på vägen upp! Man sätter sig på ankaret tills det blir lite brantare och står sen upp med den bakom r...

daniel.evertsson 2023-03-01

De barn jag sett på Vallåsen tycker jag verkar ha fått den hjälp de behövt både på och av liften, helt klart finns förbättringspotential men att investera miljoner i något "som funkar" kanske inte är det första man gör. För egen del har det aldrig v...

Fundadores 2023-03-01

I beg to differ.

jonte987 2023-03-01

Delvis är det andra tider och delvis har du väl inte ett helt ben i kroppen och för det 3e så tycker jag nog grön led tex pelikanen är väldigt mycket lättare än liften på vallis. Men vi kan gå vidare så kan ledningen höra av sig om de vill ha fler ...