Inför helgens näst sista XCO/DH världscup.

Datum:
02 augusti 2017 13:14

Tiden rinner iväg. Redan till helgen går säsongens näst sista världscup i både XCO och Downhill, och vi kommer förhoppningsvis se fyra stycken svenskar på startlinjen. Men hur har det egentligen gått för våra svenska cykelstjärnor på världscupen i år? Vi tar en tillbakatitt på säsongen som gått.

XCO: Damdominans

Sverige har varit starka på XCO-sidan de senaste åren. Många herrar och damer har provat lyckan på världscupnivå. Framför allt damsidan har visat framfötterna, däribland vår kanske största stjärna Jenny Rissveds. Tyvärr blev vintern tuff för den nyblivna olympiska mästarinnan och efter en familjetragedi i våras valde hon att ta en paus från tävlandet. Hon planerade att komma tillbaka till världscupen i Lenzerheide, men kände sig inte helt redo då heller: ”Jag har förberett mig för att stå på startlinjen i Lenzerheide imorgon, men måste tyvärr dra i handbromsen ännu en gång. Jag måste vara rättvis mot mig själv och kan inte säga när, men för eller senare kommer jag tillbaka”, skrev Jenny dagen innan världscupen i Schweiz. Några veckor senare kom hon faktiskt tillbaka framför hemmapubliken i Värnamo, där hon dessutom tog hem svenska mästerskapet i XCO med stor marginal. Hon är anmäld till helgens världscuptävling och vi hoppas att hon känner sig redo för att anta utmaningen.

Niklas Wallner, SCFPallen på SM 2017. 1a Jenny Rissveds, 2a Alexandra Engen, 3a Ida jansson.

En annan, lite yngre stjärna i XCO är Ida Jansson. Hon ligger för tillfället 11:a i cupen och har bevisat att hennes fina resultat från juniorvärldscupen inte var någon slump. Trotts att hon är en av de yngsta i U23 Dam har hon placerat sig i Topp 12 hela säsongen, med ett personbästa som 9:a på senaste världscupen. Dessutom jagar hon ännu bättre placeringar: ”Ett steg i rätt riktning, men jag vill inte sluta här”, skrev hon efter förra världscupen. Det ska bli riktigt intressant att se hur hon utvecklas de kommande åren.

Sist men inte minst har vi Alexandra Engen som tog alla med häpnad med en 13:e plats på första världscupen i Nové Mêsto. Hennes meriter i XCE har varit många genom åren, men det är tre år sedan hon tog sig in i Topp 15 i XCO. 13:e platsen såg lovande ut, men tyvärr har succén inte fortsatt. Efter att ha hoppat av andra tävlingen i världscupen på grund av sjukdom, tog hon sig med trötta ben i mål på en 36:e plats i Vallnord och bestämde sig sedan för att ställa in den senaste världscupen. ”Att jobba sig tillbaka upp betyder ibland att man måste ta ett steg tillbaka. Jag har varit trött och kunde inte starta i förra veckans världscup i Lenzerheide”, skrev hon i mitten av juli. Veckan därefter tog hon en andraplats i SM vilket förhoppningsvis visar på att hon hittat tillbaka till formen. Vi hoppas hon känner sig stark nog att ställa upp i världscupen till helgen.

Niklas Wallner, SCFAlexandra Engen på SM 2017.

På herrsidan har det varit lite mer knapert. Henrik Jansson har kört två stycken världscuper och har som bäst hamnat på en 113:e plats i Nové Mêsto, med en DNF i Vallnord. Emil Linde skulle ha tävlat i Albstad med blev tyvärr sjuk. Förhoppningsvis ser vi mer från herrsidan de kommande åren.

DH: Svårt med kval

Till skillnad från XCO, har downhillsidan sett bättre dagar. Dock finns det två tappra cyklister som försöker upprätthålla den svenska fanan i världscupen – Oscar Härnström och Josefine Björkman. Oscar lyckades inte kvala in varken i Lourdes eller i Vallnord, men tog sig äntligen till final i Lenzerheide i början av juli. I finalen lyckades han placera sig på en välförtjänt 62:a plats. Strax därefter tog han en 5:e plats i IXS-cupen. Kanske var hans senaste världscupresultat precis det han behövde för att kicka igång säsongen. Förhoppningsvis kan Oscar behålla den fina formen och kvala in till helgens final i Mont-Sainte-Anne – en bana som han tidigare har kvalat in på 5 år i rad (bortsett från 2015).

@claushilmarOscar Härnström laddar på i Valparaiso tidigare i år.

Josefine har, precis som Oscar, haft lite strul med kvalen. Med de nya UCI-reglerna så är det endast Topp 15 som kvalar in till damernas final och Josefine har som bäst placerat sig på 18:e plats. Förhoppningsvis får hon snart till ett åk som ger henne en finalplats.

Se svenskarna live på Happyride

Det är alltså fyra stycken svenskar som är anmälda till helgens tävlingar i Mont-Sainte-Anne. I XCO tävlar Ida i damernas U23, och förhoppningsvis ser vi både Alexandra och Jenny tävla i elitklassen. Oscar är anmäld till downhilltävlingen och fortsätter han i samma anda som de två senaste tävlingarna kanske vi ser honom i finalen.

Missa inte helgens livesändningar:

DH Damer – lördag 19:00
DH Herrar – lördag 21:00

XCO Damer – söndag 18:00
XCO Herrar – söndag 20:30

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Börne 2017-08-06

Vilken plats slutade Jenny på? Dom visade ju bara 10 första placeringarna & UCI hemsida suger ju då man inte får fram nåt ang resultaten, inte ännu i alla fall. Hittade resultatlista & det var ju lite deprimerande :( 30. 27 RISSVEDS Jenny 1:29:26 +...

Kristoffer R 2017-08-06

Aargh. Kom in sent i sändningen och fattade inte var hon var.

hm 2017-08-06

O nej , Jenny vurpar i starten och kommer iväg tok sist