Inför världscupen i Leogang: De kvinnliga toppåkarnas styrkor & svagheter

Datum:
08 juni 2017 12:10

Förra helgens världscuptävling i Fort William vände uppochner på den kvinnliga resultatlistan – för första gången på två år så stod inte Rachel Atherton högst upp på prispallen.

Tyvärr berodde inte detta på att någon äntligen blivit snabbare än Rachel, utan på att hon ramlade och slog axeln ur led precis innan finalen och var tvungen att dra sig ur tävlingen. Det var istället Tracey Hannah som la ner det mest imponerande åket och vann med hela 10 sekunder. Tracey har tidigare i år visat att hon är både stark och motiverad och med en världscupvinst i bagaget kommer hon definitivt vara en av de starkaste åkarna i helgens världscuptävling i Österrike. Dock är det många snabba tjejer som suktar efter att stå högst upp på podiet och banan i Leogang är helt annorlunda från den i Fort William. Frågan är vem som är starkast på den snabba, ”cykelparkiga” banan i Österrike.

För att få full koll inför söndagens final tog vi oss ett snack med de snabbaste kvinnliga åkarna för att höra vilka styrkor och svagheter de har på banan i Leogang.

Tracey Hannah

Tracey Hannah tog sin tredje världscupvinst i Fort William förra helgen. Hon har flera gånger varit uppe och nosat på förstaplatsen de senaste åren men har aldrig riktigt fått till det. Tracey har flera stora skador bakom sig – bland annat ett brutet lårben – men har aldrig låtit sig stoppas, utan har alltid kommit tillbaka starkare. Under vintern har hennes stora fokus varit att bygga styrka, något som verkligen verkar ha hjälp då hon är i sitt livs form. I söndags var hon 10 sekunder snabbare än resten av fältet.

Placering i världscupen: 1:a
Bästa resultat i Leogang: 4:a (2016)
Styrkor: ”Om banan i Leogang är torr så är den riktigt snabb vilket det passar mig eftersom jag är bra på att få med sig fart genom hela banan”.
Svagheter: ”Jag får alltid problem så fort det regnar i Leogang eftersom rötterna blir superhala och får mig ur balans. En annan grej som är svår med banan är att den är så pass varierande att det blir knepigt att få till bra flyt”.

Myriam Nicole

Myriam Nicole har länge varit en av de snabbaste och mest tekniskt skickliga åkarna på världscupen. Hon placerar sig nästan alltid i Topp 3 (hela sju gånger de senaste tio tävlingarna som hon kört) och tog hem ännu en andra plats i förra helgens världscuptävling. Efter att ha varit skadad större delen av förra säsongen, och med mer andraplatser än någon av de andra, är hon nog sugen på att ta det sista klivet upp på prispallen.

Placering i världscupen: 2:a
Bästa resultat i Leogang: 3:a (2014)
Styrkor: ”Det är en bana som har lite av allt: lite cykelparkspartier, några tekniska delar och till och med en riktigt brant sektion. Jag tycker att banan är bra på så vis – den är varierande och rolig att köra. Dock har jag inte tävlat på banan sen 2014 och den har ändrats en hel del sen dess, så jag får helt enkelt vänta till helgen för att se hur de nya delarna passar mig”.
Svagheter: ”Leogang är lite för mycket cykelpark för min del – jag föredrar en mer naturlig bana”.

Rachel Atherton

Downhilldrottningen Rachel Atherton har med sina 16 raka världscupvinster skrivit in sig i downhillhistorien. Hon har inte låtit någon annan stå högst upp på pallen på över två år. Tyvärr tog det bokstavligen tvärstopp under helgens tävling då hon ramlade och slog axeln ur led bara några timmar innan finalen. Hon är utan tvekan den starkaste åkaren i startfältet, men frågan är om hennes axel är stark nog för att ta sig an banan i Leogang nu till helgen. Om hon gör det kommer hennes styrkor och svagheter nog se lite annorlunda utan än när vi frågade henne innan kraschen.

Placering i världscupen: 3:a
Bästa resultat i Leogang: 1:a (2015 & 2016)
Styrkor: ”Banan i Leogang blir alltid uppkörd och riktigt brötig vilket passar mig. Jag är bra på att hålla fart genom bromsguppen och stenkistorna – det är sånt jag gillar”.
Svagheter: ”Hoppen halvvägs ner för banan är definitivt inte min starkaste sida. Man måste få till landningarna perfekt för att få med sig tillräckligt med fart för att klara nästa hopp. Jag måste verkligen jobba på att inte vara för passiv i luften eftersom mitt framhjul brukar flyga för högt, vilket gör att jag landar utan att få med mig någon fart”.

(Notera att vi intervjuade Rachel innan hennes krasch i Fort William. Vi har i nuläget ingen information om hon kommer ställa upp i Leogang. Edit: Rachel kommer enligt henne själv inte att vara med i Leogang)

Tahnée Seagrave

Tahnée Seagrave är den yngsta åkaren i Topp 20. Hon är också en utav de snabbaste. Med en rad andraplaceringar de senaste åren, samt två kvalificeringsvinster det senaste året, dröjer det nog inte länge innan hon kniper sin första världscupvinst. Hon har tidigare presterat bra i Leogang, dock verkade hon lite ur balans under världscuptävlingen i Fort William så frågan är: kan hon ladda om inför helgen?

Placering i världscupen: 5:a
Bästa resultat i Leogang: 2:a (2015 & 2016)
Styrkor: ”Jag är starkast på hopp- och cykelparkspartierna i Leogang eftersom jag växte upp i Morzine där det finns gått om just sådan åkning. Banan är också fysiskt krävande vilket borde vara till min fördel eftersom jag jobbat hårt de senaste åren med att bli starkare och mer vältränad”.
Svagheter: ”Jag är bra på att hoppa, men tenderar att komma in i dem med för hög fart. Det resulterar i att jag hoppar för långt och tappar både flyt och fart. Sen är jag också dålig på att kolla linjeval ordentligt eftersom jag har för roligt när jag cyklar och inte stannar tillräckligt ofta. En till svaghet är att lägger mycket vikt över styret när jag cyklar vilket leder till att jag blir lite för framtung i slutet av banan när jag är trött”.

Emilie Siegenthaler

Emilie Siegenthaler har tävlar på världscupen i snart 10 år men har aldrig riktigt fått till det där perfekta åket. I söndags verkade mycket äntligen stämma och hon tog hem en tredje plats på den utmanande banan – ett personbästa för Emilie som verkar vara tillbaka starkare och snabbare än någonsin efter sin skada i Whistler förra augusti. Till helgen vill hon nog bevisa att hennes placering inte var en slump!

Placering i världscupen: 6:a
Bästa resultat i Leogang: 4:a (2015)
Styrkor: ”Jag har tidigare år gjort bra ifrån mig på banan i Leogang, vilket alltid är en fördel. Med det sagt så har jag även haft dåliga resultat här. Det bästa för mig vore om det regnade så att banan blir mer tekniskt utmanande. Jag har tränat hårt under vintern så jag hoppas att jag är både starkare och snabbare än tidigare år”.
Svagheter: ”Min största svaghet på banan är att den är så platt. Oftast passar brantare banor mig bättre”.

Happyride livestreamar tävlingen på söndag

Det kommer bli en utav de mest spännande världscuptävlingarna på damsidan på länge! Missa inte finalen nu på söndag med start kl 13:00.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

mikipedia_ 2017-06-12

Dom sista 10 åken var spännande å se då alla var så tajta. Men ja det är roligare å se typ Lenzerhide och andra lite köttigare banor.

H. 2017-06-12

Riktigt tråkig bana. Kollade på gwins åk nu i efterhand och känner inte det minsta intresse av att kolla på hela sändningen. Som Luthman sade - vem är det egentligen som driver på för dessa banor? Är det åkarna, anläggningarna, Cup-arrangörerna eller...

Lars.E 2017-06-11

Du inser väl att de flesta (troligen alla) WC downhillbanorna går att köra med en hardtail om man inte vill vara snabbast?

xdr 2017-06-11

Banan sög, produktionen var bättre. En WC downhillbana ska inte kunna köras på hardtail.

Jimel 2017-06-11

Tycker banan var roligare än fort wiliam, mest för att man får se lite mer utav åken kanske, iaf när det gäller herrarna, damernas åk verkar dom klippt ned mer utav någon konstig anledning.

xdr 2017-06-11

Trist bana, spännande race. Synd att inte Vergier vann.

xdr 2017-06-11

Trist för Rachel med skadan, men dam-tävlingen blir sjukt mycket mer spännande.

mikipedia_ 2017-06-10

Ja precis?

xdr 2017-06-10

r6bpmj2uoAU Luthman ville ju se mer 4x

mikipedia_ 2017-06-10

r6bpmj2uoAU