Norska friåkaren Brage Vestavik kör Rampage

Datum:
08 oktober 2021 11:59

Norges egna freeridekung Brage Vestavik berättar om hur det känns att åka till världens största MTB freeridetävling och hur han tänker kring linjer, förberedelser och förväntningar. Rampage går i Utahs alpina ökenlandskap fredag 15 oktober, och firar 20-års jubileum. Åkarna är redan på plats och har börjat bygga sina linjer.

Red Bull Rampage är tävlingen som varje mountainbikeproffs drömmer om och som får mountainbikefans världen över att stanna upp och slå på TVn för att kolla. En tävling som utspelar sig mitt i Utahs förrädiska öken där några av världens bästa cyklister förvandlar klippor, stup och teknisk terräng till varsin åkbar – och minst sagt spektakulär – linje.

Dan Griffiths / Red Bull Content PoolBrage Vestavik till vänster och Laurie Greenland på Red Bull Hardline i Dinas Mawydd, Wales juli 2021.

I en vecka gräver åkare tillsammans med sina stigbyggare en unik linje i öknen på vilken åkaren under finalen får en chans att visa exakt hur stort, tekniskt och galet han vågar köra. 

Christian Pondella / Red Bull Content PoolSista ljuset på startporten vid Rampage 2021, bygget är igång.

I år har ingen mindre än Skandinaviens egen friåkarkung och mountainbikeviking Brage Vestavik blivit inbjuden. Det före detta downhillproffset sadlade om till friåkning för några år sedan och har sedan dess fokuserat på att bygga stora linjer och skapa content, bland annat hans egne linje B-rage i Trysil.

Brage Vestavik liggger bakom den nya dubbelsvarat linjen i Trysils område Gulia.

I början av 2021 blev hans X Games video en viral hit som imponerade på cykelfans världen över. Nu fortsätter alltså framgången med en drömbiljett till världens häftigaste freeridetävling. 

Vi tog oss ett snack med Brage precis innan han skulle flyga iväg till Utah för att snacka förväntningar, förberedelser och linjeval.

Hej Brage! Hur känns det att få en inbjudan till Rampage?

– Det är helt sjukt, helt sjukt. Jag har haft det som en dröm väldig länge men trodde aldrig jag skulle få chansen så här snart. Det låg kanske lite i bakhuvudet efter min X Games video och alla grymma kommentarer jag fick, men jag trodde aldrig det skulle ske. Det är ju helt galet stora namn som blir inbjudna och jag kunde inte riktigt tro det var sant när jag fick inbjudan på kvällen innan det blev officiellt. 

Dan Griffiths / Red Bull Content PoolNorska cykellfantomen Brage Vestavik i Dinas Mawydd, Wales i somras.

Vad har Rampage betytt för dig när du växte upp och som cyklist idag?

– Det har alltid varit den fetaste tävlingen jag känner till. Jag fick min första cykel när jag var 6 eller 7 år och började också kolla på MTB-filmer vid den tiden. Rampage var alltid med på DVD-filmerna och det såg verkligen ut som det hårdaste, och hårigaste, man kunde göra på en cykel och jag har alltid sett upp till tävlingen och alla åkare som är med.

Nathan Hughes / Red Bull Content PoolBrage i full kareta i Wales juli 2021.

Har du varit i Utah?

– Nej aldrig. Och terrängen är verkligen motsatsen till det jag är van att köra på här hemma i Norge. Här måste vi jobba för att hålla features och linjer torra medan i Utah, ja, där är det ju hur torrt och sandigt som helst. Jag kommer faktiskt åka dit några veckor innan så att jag hinner träna och förbereda mig. Jag tar hela resan som en “learning experience” – det kommer bli sjukt mycket nytt och jag måste vara öppen för att ta in och lära mig och inte ha allt för höga förväntningar. 

Vem kommer du ha på ditt dig team?

– Jag har med mig Henrik Ulleland från Norge som har hjälpt mig massor med X Games projektet och bygget i Trysil. Han var dessutom nere hos mig för någon vecka sen för att hjälpa mig bygga på ett nytt projekt. Den andra grävaren är inte bestämd än.

Christian Pondella / Red Bull Content PoolBrage Vestavek är redan ute i terrängen och spanar, fotat 6 oktober 2021.

Vad kan vi förvänta oss av din linje på Rampage?

– Jag vill prova att få till en naturlig linje som jag känner mig hemma på. Jag har inte lust med så mycket dirt hopp, utan vill använda mig av mer naturliga features som stora dropp och kanske någon teknisk ridgeline. Det vore fett att få till något lite annorlunda. 

Känner du någon press att prestera efter din X Games succé?

– Jag vet faktiskt inte. Allt har gått så himla snabbt i år. Jag måste nog bara försöka ta det som det kommer och åka till Utah utan för mycket förväntningar på mig själv. Bara att få inbjudan och få chansen att åka till Utah för att cykla och gräva är en vinst i sig. Självklart kan jag känna mig stressad över att jag borde lära mig nya trick, men då försöker jag tänka att det var nog inte därför jag blev inbjuden. Förhoppningsvis kan min cykling tala för sig själv. 

Dan Griffiths / Red Bull Content PoolÄnnu en flygturen för den fenomenala norrmannen Brage Vestavik.

Du har tävlat i downhillvärldscuper och filmat några feta freeridevideos – kallar du dig för en freerider eller downhillcyklist nuförtiden?

– Just nu skulle jag nog kalla mig själv för freerider men jag gillar inte att låsa in mig i en definition eller typ av cykling. Jag gillar att prova nya saker. Så mycket har skett på bara några år. Jag bytte fokus från downhill till freeride efter 2019. Då hade jag tävlat på världscupen i några år men blev utan ett team inför 2020 och kände att det var dags för något nytt. Dessutom är det dyrt att tävla i världscupen. Jag har allt känt mig dragen till den kreativa sidan av cyklingen – att bygga stora grejer och filma med telefonen är något jag alltid gillat att göra.

– Jag håller faktiskt på med ett stort bygg- och filmprojekt just nu. Jag började med det efter jag bröt fotleden i vintras och har byggt sen maj fram tills nu. Vi kommer börja filma så snart jag är hemma igen efter Rampage och förhoppningsvis kan vi släppa videon under 2022. Det är lite lustigt eftersom alla features vi byggt är Rampageinspirerade men jag började att bygga på dem långt innan jag visste att jag skulle till Utah. 

– Jag är sjukt taggad på det här projektet som jag kommer filma tillsammans med mina polare på Blur Media. Vi har skapat saker ihop i snart 4 år – för det mesta har vi filmat bara för skojs skull eller så har vi gjort mindre edits och jobb, men alltid med vissa restriktioner för vad vi kan och inte kan filma. Den här gången är det vårt projekt och vi gör precis vad vi vill. Det är så himla kul.

– För några år sen släppte vi en video som hette “Out There” och det här kommer vara uppföljaren. Från början var faktiskt planen att filma på de features vi använda i X Games editen, så vi fick börja om från scratch och har byggt en massa nya coola saker. Det hela gjorde mig faktiskt bara ännu mer stokad. Ett drömprojekt. Jag har byggt hela sommaren så att vi är redo att filma i vinter. Det kanske låter konstigt att göra saker i den ordningen, men jag älskar den mörka, leriga viben vi får av att filma på vintern. 

– Jag har verkligen gillat att jobba på lite mer långsiktiga projekt. Det är såklart roligt att slänga ut små edits på Instagram men det här är något helt annat. Jag är så sjukt taggad på att komma tillbaka efter Rampage och börja filma. 

Fabio Piva / Red Bull Content PoolBrage Vestavik på Red Bull Valparaiso Cerro Abajo i Chile 2019.

Tror du att din bakgrund inom Downhillracing kommer vara till hjälp?

– Jag tror det kan hjälpa mig köra lite mer branta och tekniska linjer, också pga av det körstilen jag har. Jag tycker fortfarande att det är galet kul att köra fort på downhillhojen. Jag var på Red Bull Hardline tidigare i år och älskar den tävlingen. Så jag hoppas hitta och bygga en linje som har lite av både – brant och svårt samt stora hopp, drop och features. 

Vad är du mest taggad på?

– Att få bygga min egen linje! Jag måste försöka hålla igen och inte tänka allt för stort så att jag hinner klart med allt i tid. Jag vill inte slita ut mig helt utan få till en linje från topp till bottom som jag hinner testa innan tävlingsåket.

Christian Pondella / Red Bull Content PoolNästa fredag 15 oktober blir södra Utahs öken återigen till en lekplats för världens bästa och galnaste mtb-proffs.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

freddes 2021-10-16

De e ju lite röv men jag vet jag läste en artikel om lönerna inom sporten och just risken att skada sig och missa åkdagar = inkomst. Men ja att Red bull är ett otrevligt företag så sätt är väl ingen direkt nyhet heller. Kan verkligen se det framför ...

Foxis 2021-10-16

Nej, grejen var att de sa det långt senare. Då han bars bort på bår och man såg det i bakgrunden satt de och spekulerade i vad jublet från åskådarna kunde betyda. ”Oftast att de sätter sig upp eller reser sig”. Och samtidigt båren i bakgrunden. Pins...

MTBemil 2021-10-16

Hade faktiskt missat den artikeln, är lite såna saker man tyvärr inte är förvånad att få veta. Men de verkar ju ändå gjort en del ändringar till följd av kritiken, så frågan är väl snarare om det är tillräckligt eller vad de har kvar att göra. det...

Foxis 2021-10-16

Jag vet inte om det här delades sist vi diskuterade Rampage på Happy, men delar ändå. Det är sånt här som får mig att vilja bojkotta och skriva #f*ckrampage på youtube osv. TLDR: Atleterna får riktigt dåligt betalt, måste stå för försäkring själva, ...

Bengt-re 2021-10-16

Än.. Nä - jag slutar. Vill inte se den första och någon krash här trodde jag på allvar att det var en fatal krash jag såg.

Paco 2021-10-16

Jag kan ha fel, har haft det en gång tidigare, men än så länge har ingen åkare dött än. Varken i direktsändning eller i efterhand av sina skador. Att det kan se otäckt ut när dom vurpar håller jag med om, men det tycker jag även när jag tittar på a...

Bengt-re 2021-10-16

Gillar bara inte att se folk dö i direktsändning. Men point taken - jag slutar titta.

MTBemil 2021-10-16

Det jag kan undra är om högre risk faktiskt gör det intressantare att se på eller tävla, kan tycka att efter en gräns så gör det inte det. Iallafall innom slopestyle så låter det som att åkarna tar till mer tekniska trick när hoppen är mindre och säk...

Berk 2021-10-16

Ja, det är inte våra skattepengar som används för att skruva ihop deltagarna igen.

Paco 2021-10-16

Ett förslag till er som tycker att det här med Rampage känns lite läskigt/farligt, titta inte. Låt även bli att se Hardline.