Ny (eller gammal) på stigcykling? Ge dig inte ut i skogen förrän du har läst detta

Datum:
16 juli 2021 17:37

Aron Gooch, aka stigcyklisternas Magdalena Ribbing, har trampat stig över hela Sverige. Här delar han med sig av grundläggande tankar kring vett och etikett för dig som cyklar mountainbike i skogar där även vandrare, barnfamiljer, hästar, löpare, hundar och annat knytt också undergår olika former av vederkvickelse. I korthet: Var den trevligaste personen på stigen! 

Sommaren står i full blom, och även denna coronasommar är vi fler än någonsin som vill njuta av den Svenska naturen. Med fler möten ökar risken för friktion och det är viktigt att du alltid tar dig tid att vara en god representant för oss stigcyklister.

Kommunikation är nyckeln till smidiga interaktioner med andra människor, och den enklaste formen av kommunikation är att le. Som bonus får du nästan alltid ett leende tillbaka.

Fem enkla riktlinjer för att bli en hedersknyffel på stigen

  1. Respektera de människor du möter. Var den trevligaste personen på stigen.
  2. Respektera de få cykelförbud som finns.
  3. Respektera stigen. Cykla på ett sätt som minimerar slitage.
  4. Respektera djurlivet. Både vilt och tamt.
  5. Respektera att marken är någons inkomstkälla. Skada inte träd och grödor.
Aron GoochSakta ned ordentligt, även på stigar där det finns gott om plats för möte.

”–Hej, jag tänkte smita förbi…”

Här kommer ett litet tips som nästan alltid leder till smidiga möten. Om det är tillräckligt brett att passera utan att stanna så inled med ”Hej, jag tänkte smita förbi på din vänstra/ovanför/bakom dig”. På så sätt minimerar du osäkerhet, rädsla och den frustration mötet i värsta fall kan leda till. Genom att använda formuleringen ”jag smiter…” signalerar du välvilja och att du kommer att mötas med försiktighet. Du talar också tydligt hur du planerar att passera. Självklart avslutas detta alltid med ett tack och ett stort leende!

Aron GoochHåll dig på spängerna, kliv av och led om du måste.

Inte störa

Grundregeln är självklart att sakta ned och ta det lugnt när du möter andra i skogen. Etablera kontakt genom att hälsa, eller sök ögonkontakt och passera sedan på ett tryggt sätt. Glöm inte att tacka och önska en trevlig dag när ni skiljs åt.

En liknelse som är enkel att förstå är hur du som cyklist upplever passerande bilar. Som exempel kan vi ta den billist du hör sakta ned och som sedan håller helt ut i andra körfältet vid passage. I andra änden av spektrat har vi skithögen som inte släpper gasen och bara håller ut såpass att du ser ditt egna skräckslagna ansikte i sidospegeln. Hur vill du uppfattas på stigarna?

Var extra försiktig och sakta ned till krypfart då du passerar sällskap med barn eller hund. Dels kan de röra sig oförutsägbart, och dels har de vuxna extra låg tröskel för upplevd risk.

Aron GoochSom gående kan det vara svårt att överblicka en stor grupp cyklister.

Det är naturligtvis jättekul att cykla fort, och att jämföra sig med kompisarna på tex Strava är spännande utmaning för många. Men välj rätt platser för detta, och om det står en barnfamilj på stigen så spelar det ingen roll hur laddad du känner dig, det var helt enkelt inte din dag att sätta rekordet.

Minimera cyklandet i löparspår, visst kan man korsa dem ibland och kanske ta en kortare transportsträcka i lugnare takt, men i övrigt bör löparna få vara ifred där. Många löpare springer med hörlurar, eller är försjunkna i sina egna tankar, och kan lätt bli skrämda om någon snabbt kommer ikapp bakifrån. Att ligga och köra konditionsträning i motionsspåren betraktas bland stigcyklister som ett prov på ytterst dåligt omdöme.

Aron GoochHa full kontroll på bromsarna och undvik sladd, även där det är brant och löst.

Inte förstöra

Lämna så få spår som möjligt. Lär dig hantera bromsarna så att de inte låser, inte ens utför på halt underlag. Det beteende man ibland ser i Youtubefilmer med sladd i varje kurva är ungefär lika fräscht som att spatsera runt med lunchen i skägget.

Välj en linje som påverkar underlaget så lite som möjligt. Kör hellre igenom blöthål i stället för runt. Du kommer ändå att bli blöt innan du kommer hem, om du är rädd för att bli skitig så har du valt fel sport. Om möjligt sikta på hårda partier, som tex stenar och hällar, hellre än mjuka. Är det vått i markerna låt känsliga stigar vila.

Aron GoochMarken är någons inkomstkälla, stör inte djur och grödor.

En liten parlör för stigcyklister

För dig som är lite blyg och tycker att det känns onaturligt att prata med främlingar kommer här en liten stigparlör:
”Vilken fin hund!”
”Vad duktiga barn som orkar gå hit!”
”Viken härlig dag!”
”Go tur!”
”Tack för att du släppte förbi!”

Aron GoochAlla hästar är inte lika självsäkra som dessa ponies, kommunicera med ryttaren för smidig passage.

Möte med häst när du cyklar mountainbike

Hästar är flyktdjur, därför behöver du visa extra hänsyn så att ingen blir skadad. Det finns ett par viktiga saker att ta hänsyn till när man möter hästar.

1. Hästar utgår från att världen är full av saker som vill äta upp dem. Deras första instinkt vid osäkerhet är att vända om och fly.
2. Hästar är stora och kraftfulla.
3. Ryttaren kan mycket väl vara oerfaren och har inte nödvändigtvis full kontroll på sin häst.
4. Hästen behöver inte nödvändigtvis vara trafiksäker då ryttaren kanske inte förväntar sig att träffa någon ute i skogen.
5. Om du skrämmer en häst kan du mycket väl få både ryttaren och hästen skadad. Det vill du sannolikt inte ha på ditt samvete.

Det bästa du kan göra är att stanna till vid sidan av vägen/stigen och tilltala ryttaren. En fras i stil med ”går det bra?” eller något liknande gör att hästen hör att det är en människa som står där, och inte en varg. Samtidigt blir ryttaren lugnad av att du visar hänsyn. Detta lugn smittar i sin tur av sig på hästen.

Aron GoochGör detta till en fantastisk cykelsommar för alla, på små och stora stigar.

Ha kul på stigarna!

Gör din cykelsommar fin för alla genom att vara den trevligaste personen på stigen!

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

zyklom 2021-10-23

Nej tack, dårlig artikel. För mkt överspel av rekommendationer hur man ska föra sig på stig.

sdx 2021-10-22

Brukar bli så när det inte finns något svar.

IM 2021-10-22

Jag skall vara storsint och låta dig klura ut den mest uppenbara bristen i ditt resonemang på egen hand. Lycka till och trevlig helg.

sdx 2021-10-22

Försök att återvinna glasfiber. Man kan se var det hamnar i naturen med Gammla uttjänta vindsnurrror. Cement går att återvinna till barlast.

IM 2021-10-22

Det har du säkerligen helt rätt i. Personligen har jag dock inget intresse av att sänka mig till en nivå som innebär att diskussioner som kan kränka människor, som de facto har en objektivt felaktig uppfattning, inte skall föras. Därmed inte sagt...

BJS 2021-10-22

Du vet... miljöPOLITIK fungerar inte heller att diskutera. Diezelberra och betongbörje blir kränkta om du antyder att CO2, PTFE, diesel eller cement är dåligt.

SaDle 2021-09-06

Vilken grej. Tänkte direkt på denna.

MarcusL79 2021-08-25

Just "pling-pling" är verkligen bästa tipset. Har i all välmening sagt/ropat "ursäkta" oavsett om jag cyklat med matkassar eller tränat och då har somliga blivit riktigt sura. Har funderat en både en och två gånger på vad man kunde säga istället, me...

Atlas 2021-08-24

Skopåse!

IM 2021-08-17

I det här fallet tycker jag är det är högst relevant att läsa vad jag faktiskt skrev. Det innebär nämligen att påståendet om att jag "kastar skit" på dig samt att jag inne kan hålla reda på vem som skriver vad faller. Kritiken mot retoriken förstå...