Nya restriktioner för cykling i Vålådalen i Åre

Datum:
19 maj 2023 14:10

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om nya restriktioner på cykling och friluftsliv i Vålådalens naturreservat i Åre.

Omstritt förslag om cykelförbud

I höstas gick Länsstyrelsen ut med ett förslag på nya och skärpta regler för det rörliga friluftslivet i Vålådalens naturreservat i södra Årefjällen. Där föreslogs bland annat ett totalförbud för cykling i hela naturreservatet, en rejäl utökning av de restriktioner som infördes 2019 vid bland annat Blanktjärn. Förslaget möttes inte överraskande av skarp kritik från cykelhåll och föranledde Åre Bergscyklister att skicka ett svar på förslaget där man lade fram en rad argument mot det. Även Åre kommun har skickat in ett svar då man anser att det rörliga friluftslivet är en så viktig faktor för både kommuninvånare och besöksnäringen.

Länsstyrelsen JämtlandDe olika zonerna i Vålådalens naturreservat.

Nya regler för cykling

Nu i veckan kom det slutgiltiga beslutet från Länsstyrelsen, en rejäl lunta på hela 98 sidor som kan läsas i sin helhet här. Grunden för beslutet är från Länsstyrelsens håll att minska slitaget på naturen i det 121 087 hektar stora reservatet, minska störningen på rennäringen samt värna om det övriga friluftslivet, främst vandring.

Beslutet är inte lika långtgående som det förslag som kom i höstas utan cykling tillåts på vissa sträckor, dock begränsat till en viss tidsperiod. Kortfattat går beslutet ut på att dela in naturreservatet i fyra olika zoner med olika regler; högaktiva, aktiva, lågaktiva och orörda zoner.

  • Cykling kommer att vara tillåtet på vägar och längs särskilt markerade leder i den aktiva och den högaktiva zonen. I den lågaktiva zonen blir det förbud mot cykling.
  • På leden Grönvallen-Issjödalen kommer cykling endast att tillåtas under perioden 15 juli-31 augusti, då det även är tillåtet att cykla mellan Tjallingen och Gåsåns vindskydd. Längst in i Issjödalen finns redan nu ett påbud om att leda cykeln upp eller utför en blöt sluttning, något som givetvis kommer att fortsätta gälla, precis som att inte cykla utanför leden på Gröndalsdeltat. På de så kallade Pyramiderna råder sedan tidigare beträdelseförbud för alla ledbrukare, vilket även det kommer fortsätta att gälla.
  • Utanför leder kommer det att vara tillåtet att cykla på väl snötäckt mark mellan 1 oktober och 19 april.
Emrik JanssonJackie Paaso och Reine Barkered på väg mot Issjödalen.

Länsstyrelsens anledningar

Från Länsstyrelsens sida har man hela tiden lyft fram vad man anser är några tydliga problempunkter som berör just cyklingen.

  • Cyklister anses röra sig över ett större område.
  • Cyklister rör sig enligt LS snabbare än både vandrare och löpare och skapar på så sätt mer störningar för rennäringen.
  • Cyklar sliter mer på stigar och naturen, främst vid inbromsning och när det är blött.
  • Man hävdar även att cykling delvis stör vandringen och påverkar det upplevda friluftsvärdet negativt.

Annelie Johansson, chef på naturskyddsfunktionen på Länsstyrelsen i Jämtland, säger till Östersunds-Posten att det inte gjorts någon studie som mäter påfrestningarna och slitaget på naturen från varken tältning, cykling eller ridning – alltså de aktiviteter som regleras hårdast i de nya reglerna.

– Nej, det har inte gjorts någon forskningsstudie på det. Men det vi kan se är att ridning och cykling klafsar upp marken ytterligare när det är blött.

ÅBC planerar att överklaga beslutet

Inte helt oväntat  har den lokala föreningen Åre Bergscyklister (ÅBC) satt sig emot förslaget, som man planerar att överklaga. Friåkarproffset på skidor, Reine Barkered, är klubbens talesperson i frågan och sitter även i kommunfullmäktige för Västjämtländs väl (VV). Happyride når honom via telefon från vårsolen hemma i Tegefjäll och han låter lite uppgiven men samtidigt bestämd när frågan kommer på tal.

– Vi som cyklister får en oberättigad negativ effekt av beslutet. Vi är en förhållandevis liten grupp som får klä skott för det stora slitaget och får de största inskränkningarna av alla. Jag tycker det, utifrån perspektivet som cyklist, är stora begränsningar kontra antalet utövare.

– Vi är såklart besvikna. Vi känner att man från Länsstyrelsens sida tagit lite hastiga beslut som är lite dåligt underbyggda. Vi cyklister får mycket skuld för slitaget och det som händer fast mycket forskning visar på att det inte är så. Så det vi ifrågasätter är varför just cyklisterna får så mycket begränsningar. Vi vill bara försäkra oss om att det är väl underbyggt när man gör så stora inskränkningar i allemansrätten inom naturreservatet.

Emrik JanssonReine Barkered är en hängiven cyklist precis som hustrun Jackie Paaso.

– Vi kommer att överklaga beslutet baserat på lite olika saker. Många av de här inskränkningarna är baserade på ganska lösa grunder och vi anser att man borde ha gjort fler empiriska studier. Länsstyrelsen har inte svarat på hur de aktiviteter som nu regleras bidrar till slitage anser vi. Vi tycker det är besvärande att de inte vet om man har lagligt stöd i att reglera på det här viset utan att domstolen, vid ett överklagande, får avgöra. Det anser vi inte är rätt arbetsordning.

Barkered lägger även till att slitaget som trots allt blir av både vandring och cykling på stigarna borde sättas in i ett större sammanhang, och i en större nytta.

– I grunden handlar det ju om folkhälsan och varför många av oss bor här i kommunen. Det måste ändå vara positivt att folk är ute i naturen och rör på sig.

Däremot har varken Barkered eller ÅBC några invändningar mot de fortsatta förbuden och restriktionerna vid Pyramiderna och Blanktjärn.

– De förbuden motsätter jag mig inte eftersom de gäller alla och skyddar unika naturmiljöer.

Tobias LiljerothDen populära Bäverkroken påverkas inte av de nya reglerna.

Vad tycker du?

Ja, vad tycker du om beslutet om nya regler för Vålådalens naturreservat? Lägg en kommentar i forumtråden här nedanför men kom ihåg att hålla en respektfull ton och hålla er till ämnet.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

PJF 2023-06-04

Handlarna går på profit. Renskav har jag köpt i butik. Och den kan ha olika ursprung. https://www.citygross.se/matvaror/fryst/fryst-kott-fagel-burgare-mm/%C3%A5ke-p-f%C3%A5gel-och-vilt-renskav-premium-fryst-p101292319_ST

Luthman Photography 2023-06-03

Mycket går nog till restauranger eller såna som förädlar.

fiskarn 2023-06-03

Jag köpte renkött i Arvidsjaur i somras. Men ja dyrt var det

BOBCAB 2023-06-03

Jag har sett renkött i frysdisken på Ica i Åre. När jag läste på förpackningen stod det ursprungsland Ryssland ! Jag har en känsla att det är dålig lönsamhet att slakta renar i Sverige.

Laan84 2023-06-03

De gånger som jag försökt köpa renskav eller annat renkött så har det varit riktigt svårt. Ingen av de stora i stan hade det. Däremot hjortskav från andra sidan världen..

Bikzz 2023-06-03

Ja, ingen har råd att köpa renkött numera, speciellt inte torkat, och alla väljer uppblåsbara liggunderlag istället för renskin... Renar verkar onödigt.

Larsifer 2023-06-03

Det låter som att det behövs fler samer som springer och cyklar ..

poqa 2023-06-03

Rätt dålig reklam för rennäringen detta.

Luthman Photography 2023-06-03

Det ser ju ut som det sket sig för Fjällmaran nu också....

fiskarn 2023-05-24

Jag bor i Västsverige men har turistat en del i diverse fjällområden i flertalet år både på vintern och sommaren och har nog ungefär samma bild som du har. I de områden jag har varit går det väl minst 100 vandrare på en cykel om inte mer så har ock...