Södra Berget Bike Arena i Sundsvall lockar med stigcykling för alla åldrar

Datum:
26 september 2022 17:34

Under lördagen invigdes Södra Berget Bike Arena i Sundsvall med ordentligt pådrag, ett ledcenter med familjen i fokus och mer på gång framöver.

Premiär i Sundsvall – alla ska med

Kommundirektör, cykelklubb, cykelkändisar och utställare – ja till och med maskingrävarna var med och firade att arbetet med den nya satsningen på stigcykling på Södra Berget i Sundsvall nu är klart, något som marknadsförs under namnet Södra Berget Bike Arena. Eller i alla fall tillräckligt klart, för här finns planer på mer. Med medel från Tillväxtverket drogs arbetet igång för ett par år sedan och det lokala cykelcommunityt, friluftsorganisationer med fler har varit med och tyckt till längs arbetets gång.

En av våra största profiler inom XC-racing, Linn Gustafzzon från Team 31 var på plats för att kolla in de nya banorna. Jag fick möjlighet att växla några ord med henne och frågade om hon varit runt och testat de olika lederna, men då hade hon bara hunnit kika på de gröna spåren. De, och satsningen i stort tycker hon är bra.

– Det är kul att se hur sporten växer och att barn och unga erbjuds cykling på en nivå som kan få fler att upptäcka sporten, säger hon.

Hugo RöjgårdFull rulle på de gröna lederna.
Här tvättas cyklarna med återvunnet regnvatten.

Varierad cykling i olika svårigheter

På Södra Berget finns det sedan tidigare en bike park, om än väldigt liten med ett par leder och en ankarlift, varav endast en blå flowled går från toppen. Den nya delen vid Friluftscentrum, ett stenkast därifrån har ingen lift. Här går de olika banorna antingen runt eller ihop med uppförsleden Uppeldad som tillsammans med en transporten längs bilvägen är vägarna upp igen. Sågverket och Glöden är båda gröna och passar barn (och vuxna) i alla åldrar. Här hade min 7-åring gladeligen snurrat runt i timmar.

Den blå leden Elden erbjuder lite högre fart men är fortfarande snäll. Plus i kanten på det små avstickarna som extra krydda för den som vill utmanas lite mer. I teknikområdet kan du förutom de klassiska böljande träformationerna utmana din spångest. Barnfamiljerna har varit en tydlig målgrupp i planarbetet med lederna vilket har letts av Sweden Mountainbike. Kommunen hoppas kunna dra hit turister och att satsningen över tid ska ge ekonomiska ringar på vattnet. Nere i stan, precis som här finns det pumptracks som man också hoppa ska locka upp folk på berget.

Hugo RöjgårdDraken slingrar sig längs berget med vacker utsikt.
Hugo RöjgårdGröna slingor sett från ovan.
Hugo RöjgårdTeknikområdet som tidigare under dagen var proppfullt när Linn visade vägen.
Hugo RöjgårdSpångest är förstås bäst att träna bort i unga år.

Rött och svart stök

Av de röda lederna kör jag Draksvansen och Gnistan som nästan helt består av naturlig stig, främst befintlig men även framröjd sådan. Den första med ett par riktigt knixiga klättringarna som inte lät sig tämjas i det fuktiga underlaget. Rundan Gnistan på fyra kilometer hade en tydlig XCO-karaktär med stora delar sand- och grusväg.

En annan cykelprofil som var på plats under dagen var endurocyklisten Daniel Swanbeck. Tyvärr inte lyckades jag inte haffa honom för en pratstund men såg senare att han lagt ut lovord och en riktigt stilstudie från hoppleden Draken. Just Draken är kanske den mest påkostade leden med fina platåhopp och rejäla svängar. Under invigningsdagen körs den av så väl högtflygande ungdomar som av mammor och barn. En och annan farsa med hjärtat i halsgropen kom också jagandes efter sina barn som bokstavligt tjöt av förtjusning.

Hugo RöjgårdDet röda endurospåret Flaggstigen har både rejäla stenkistor och lutning.

Stigcykling för alla – ett vinnande koncept

När semesterplanerna för nästa sommar ska läggas är ett stopp på en dag eller två för cykling i Sundsvall absolut en aktivitet som i alla fall den bilburna barnfamiljen borde kika på. De yngre cyklisterna kommer att stortrivas medan de lite äldre som kanske inte är jättesugna på att trampa uppför kanske kommer att krokna lite snabbare. Föräldrarna kan turas om att göra solorundor på de lite längre XC-spåren eller för all del laps i Draken. Borde fler städer göra som Sundsvall och satsa på stigcykling? Svaret är helt klart ja på den frågan.

Läs mer om Södra Berget Bike Arena

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

ante74 2022-09-29

Ha ha tänkte på samma sak, hade faktiskt lite svårt att fokusera på filmen eftersom jag själv är allergisk mot långa styrstammar 😄

pnyberg 2022-09-29

Imponerande lång styrstam ändå!