Sundsvall satsar 13 miljoner på Södra Berget Bike Arena

Datum:
16 juni 2022 16:41

I Sundsvall grävs det leder för fullt på Södra Berget. I ett omfattande cykelprojekt satsar man miljonbelopp på att utveckla en ny Bike Arena som invigs nu i höst. 

Varifrån får man 13 miljoner att bygga rolig cykling för kan man fråga sig? För Sundsvall stavas finansieringen ”projektet Dynamo” och i detta skapar man nya leder på stenstadens södra berg, som förvånansvärt nog heter (trumvirvel) Södra Berget.

Redan nu är flera leder klara på Södra Berget i Sundsvall.

Projektet finansieras av Europeiska unionen, Region Västernorrlands, Sundsvalls kommuns samt att ett 20-tal föreningars och företags gör insatser i form av pengar och arbetstid. Totalt handlar hela kalaset om cirka 20 miljoner kronor, av dessa grävs drygt 13 miljoner ner i backen i form av cykellederna på Södra berget i Sundsvall.

Sundsvall har kostat på sig 2 asfalterade pump tracks.

Södra berget bike Arena klar oktober 2022

Södra Berget Bike Arena blir en cykelarena med gröna, blå, röda och svarta cykelleder som utgår från ett befintligt friluftscentrum på Södra berget.
– I projektet är det viktigt att vi tar tillvara på den vackra naturen på Södra berget och lederna som byggs harmoniserar med den befintliga miljön och förstärks av exempelvis byggda träbroar, säger Jessica Krigsman som jobbar i projektet. 

Ledkarta Södra berget Sundsvall Heldragna sträck är leder som redan är klara, streckade är leder som byggs och är klara till oktober 2022.

Under sommaren och hösten 2022 färdigställs alla leder och arenan beräknas vara helt klar under senhösten 2022 då den invigs officiellt.

På Södra Berget finns idag också en liten liftburen bike park som drivs ideellt. Den nya arenan växer fram i anslutning till denna, men i de nya lederna är man inte beroende av liften. De enduro-leder som planeras kommer att löpa i samma riktning som liften då berget lutar på rejält åt det hållet, som planerade svarta leden nr 16 Inferno.

Tjuvstart redan nu

Men det är redan i sommar möjligt att cykla på de leder som finns färdiga (se bilden längst ned). Det finns ett teknikområde som redan är klart, som har fått namnet Sågverket från Sundsvalls sågverkshistoria. Cykling i Södra Berget Bike Arena är gratis under 2022, men det lutar åt att avgift införs senare för att finansiera skötsel och underhåll. Arenan har öppet dygnet runt under barmarkssäsong.

Den smala vägen i trä.
Övningshinder.
Skillsen sätts på prov.

Förutom arenan på Södra berget med alla leder byggs tre pumptracks inom projektet. Två fasta och en mobil. Den mobila pumtracken står just nu i Sundsvalls innerstad, den är 65 meter lång. En av de fasta invigdes den 12 juni i Ortviksparken i Sundsvall.

Philip LundmanDet är redan full fräs på kidsen på Södra berget bike arena.

Södra Berget Bike Arena är tänkt att vara en magnet till staden:
– Vi vill locka besökare till Sundsvall och möjliggöra för att fler ska kunna starta företag inom cykel och turismsegmentet samt att fler Sundsvallsbor ska få möjlighet att röra sig ute i den fantastiska natur som finns i Sundsvall, avslutar Jessica Krigsman.

Södra berget i Sundsvall är idag ett populärt friluftsområde med längdspår på vintern, vandring och löpning sommartid. 2022 byggs det cykelleder.
Klara och planerade cykelleder, noterat 16 juni 2022.
Leden Draken är under byggnation, klar senare i juni.

Har du varit på Södra Berget och cyklat? Vad tror du om potentialen och hur är den cyklingen som är klar redan nu? Skriv gärna i tråden.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Kallner 2022-07-24

Efterlängtat och blir väldigt bra, har provkört banorna och de är varierande och finns nåt för alla.