Vallentunatur I

Blå Landsväg | 88,1 km | Stockholms län - Vallentuna

Hittar inga landsvägsturer i turtipsdatabasen. Här kommer ett förslag.

Vallentuna har många fina landsvägar med lite biltrafik. Detta är en fin tur drygt 9 mil lång som börjar och slutar i Lovisedal, Täby. Det finns en liten parkeringsplats i början av Lovisedalsvägen som kan fungera som mötesplats för de som vill köra en grupprunda. Rundan börjar med en fin utförskörning ner mot Hagby. Undvik start och slut på denna väg vid rusningstrafik. Efter passagen av norra länken följer ca 9 km fin cykling på en smal landsväg genom åkrar och skogar. En klart fin sträcka med backar och skarpa kurvor. I slutet av sträckan ligger Vallentuna flygfält där en av Sveriges få fungerande DC-3:or (flygplan) hör hemma.
En kortare trafikerad sträcka på Väsbyvägen följer för att sedan fortsätta vidare upp mot Sälna på en fin landsväg. Sväng nord-ost och forsa fram på en relativt rak och platt väg upp till Skrattbacken. Njut av vyerna. Styr norr mot Albano och Lunda. Färden går genom åkrar och skogar. Vid Lunda finns en liten butik där möjlighet till en paus och förtäring finns. Styr väster ut mot Närtuna. Detta är en platt sträcka som kan ge väldigt rolig körning i medvind. Från Högbrokvarn blir landskapet lite mer kuperat för att kring Kårstaby åter plana ut något. Nere i dalen tuffar Ponnyexpressen. Landskapet blir lite böljande med lite längre flacka backar för att avslutas i Karby med en lite längre backe med lite mer motlut än tidigare backar på sträckan. Nu har turen börjat närma sig lite mer tätbebyggda områden med mer biltrafik under rusningstrafik. Vägen är platt och relativt rak och rundar Angarn med ett av Sveriges bästa områden för fågelskådning. Angarnsvägen har en av turens längre klättringar upp till Okvista industriområde som ligger i utkanten av Vallentunas tätbebyggda område. Med nordlig vind kan färden på den relativt livligt trafikerade Arningevägen gå snabbt. Vägrenen är ganska väl tilltagen förutom vid ett par broar. Ett alternativ för att få mindre trafik kan vara att åka till Skålhamravägen vid Vallentuna flygfält och åka till startpunkten samma väg som turen började.
Vid Ullnaby går turen väster ut på Löttingelundsvägen och passerar Löttinge varggrop. Föreslagen väg till startpunkten går via Täbykyrkby och få en fin avslutning med klättring uppför Hagbyvägen. Ett alternativ är att åka de sista kilometrarna på cykelvägar alternativt bilvägar på Löttingelundsv/Bergtorpsv/Täbyv.

Det finns gott om möjligheter att modifiera turen till både kortare och längre turer eller varför inte inkludera några för området längre klättringar som tex Kårstavägen eller Hakungebacken.

Insänd av: ejma, senast uppdaterad 2018-11-11 23:19

Ladda upp foton Ladda upp video

Längd: 88,1 km
Starthöjd: 51 m
Målhöjd: 51 m
Högsta punkt: 57 m
Lägsta punkt: 5 m
Höjdstigning: 954 m
Höjdförlust: -954 m
Ladda ner: GPX

Forumkod Bädda in kod (HTML)

Senaste kommentarerna

Bli först att kommentera detta turtips genom att skapa en ny forumtråd.
Skapa forumtråd