Östergarn

Blå Gravel/Utflykt | 22 km | Gotlands län - Roma (Romakloster)
Tjusig runda längs Gotlands östkust.
Det finns många ställen att starta denna tur. Denna beskrivning utgår från Herrviks fiskeläge för att få landsvägspartierna mitt i turen och därmed starta och avsluta med flaggan i topp. I Herrvik finns parkering och glassbar.
Inled uppför backen österut. Strax innan första huset på höjden tar du vänster och en bit in första stigen. Den leder fram till norra udden med ett vackert raukområde.
Följ sedan kusten söderut längs ett härligt traktorspår. Södra vändpunkten ligger ute på Sysneudds vidsträckta stenöken.
Färden tillbaks norrut går längs små, sparsamt trafikerade landsvägar. Tillbaks på norra sidan, vid gården Vassmunds finns möjlighet att göra en avstickare till Katthammarsvik, ungefär 500 m bort. Där finns en fin badstrand och fiskrestaurang.
Turen avslutas längs med ett par bulliga havsuddar. Den första heter Hammaren och är ganska låglänt. Här går stigen i gränslandet mellan knotig skog och stenbeströd strand.
Nästa udde, Grogarnshuvud, är en klint som reser sig nästan 35 över havet. Enklaste sättet att nå toppen, för den som önskar, är att följa stranden runt till östra sidan och sedan ta bilvägen uppför backen. Uppe på höjd leder en stig till norra änden där man kan beskåda en gammal bunker och en magisk utsikt.

Insänd av: Aron


Ladda upp foton Ladda upp video

Längd: 22 km
Starthöjd: 4 m
Målhöjd: 4 m
Högsta punkt: 17 m
Lägsta punkt: 1 m
Höjdstigning: 130 m
Höjdförlust: -130 m
Ladda ner: GPX

Dela

Närliggande

Lilla Rundan   Grön Mountainbike 42 km
Visby - Follingboskogen - Snäck   42 km
Visby - Galgberget - Snäck   43 km
Visby - Hällarna - Tofta skjutfält   43 km
Visby stigar och grusväg   43 km
Havstur norr om Visby   44 km
Klintkusten   Blå Mountainbike 48 km

KÖP & SÄLJ