Vad har Lindvallen i Sälen på gång inför cykelsäsongen?

Datum:
09 mars 2022 16:20

Cykelgiganten i väster Trysil satsar vidare med nya leder, men vad händer på den svenska sidan av gränsen i Dalarna? Vi kollade vad som är nytt för Lindvallens cykelsäsong med Jonas Edlund som håller i många av tåtarna kring mountainbike i Sälenfjällen. 

Många klurar säkert på hur en cykelsemester i sommar kan se ut. En tur upp till svenska fjällen kanske? En långtur alena med fullastad gravelhoj, stormkök och tält? Eller en utflykt ner mot kontinenten nu när reserestriktioner lättat? Hur som helst: Vi kikade med Jonas Edlund vad som är nytt i Sälen Bike Park, dvs Lindvallen, för sommarsäsongen som är i antågande.

Hej, Jonas Edlund som jobbar med cyklingen i Sälen för Skistar: Vad har ni för nyheter till sommaren?
– Hej! Vi har en ny 3 km lång cykeltrailled som binder ihop Svansjön med det nya handelsområdet (vid Ica Lindvallen) och nya SkiStarshop Concept Store. Dessutom har vi en ny pumptrack på 1200 m2 i anslutning till den tidigare i Lindvallen.

Skistar SälenJonas Edlund jobbar med cyklingen i Lindvallen, Sälen.

Berätta mer om pumptracken: Var kommer den att ligga, vad är det för underlag och kommer det kosta något att åka i den?
– Pumptracken kommer ligga precis ovanför den vi byggde förra sommaren, så det blir i direkt anslutning skulle jag säga. Även den här kommer bli i asfalt och den ingår i cyklingen för trailområdet som vi har som betalprodukt.

Skistar SälenNy 1200 kvadratmeter stor asfalterad pumptrack i Lindallen, jämte den gamla som också är i asfalt
Skistar SälenPumptrack x 2 i Lindvallen till sommarsäsongen 2022.

Det ryktas om två nya trailleder: Vad är detta för något? Är det att ni märkt ut naturlig stig eller har ni byggt nytt? Var finns dessa stigar?

– Vi fortsätter såklart att utveckla vårat trailområde i Lindvallen och ser till att det blir större. Redan i höstas började vi bygga på en led som ska gå tur och retur till Handelsområdet vid nya Conceptstore. Så den ska vi se till att få klar nu i vår. Utöver det har vi lite andra leder som också ska få växa fram under våren. Även dem i trailområdet i Lindvallen.

Skistar SälenI höstas började man bygga ny led i Lindvallen.

Hur ser planerna ut för bike parken i Lindvallen denna sommar: blir det någon upprustning och kommer liften att gå eller vad händer?
– Vad det gäller den liftburna cyklingen så att se till att befintliga leder är fina och riktigt bra att cykla. Självklart kommer liften rulla, varje dag från 24 juni fram till mitten av augusti. 

Kombination av lift och stigar där du trampar själv i Lindvallen

Likt de flesta bike park som har hängt med i utvecklingen de sista åren har Lindvallen breddat sitt utbud från enbart downhill från lift. Numera finns det precis som i Trysil och Isaberg ett nätvärk av mer eller mindre byggda stigar där man trampar själv.

Skistar Sälen LindvallenNy led till Concepstore ”betydligt roligare och svängigare än vad den ser ut i pain” lovar Jonas Edlund.

I Lindvallen bike park har man tio downhill-leder från sittliften hälften är blå, fyra röda och en svart. Byggda trail-lederna som man trampar själv är sju stycken, lite mer än 15 km byggd stig finns det.

Från Lindvallen till Trysil är det 66 km och en timme i bil, ett avstånd som gör att många kombinerar orterna, dessutom finns klassiska Rörbäcksnäs en halvtimme bort med sina fina XC-leder.

Rörbäcksnäs - stig 5 Anders Wingqvist/HappyrideRörbäcksnäs med sina fina leder är nära Lindvallen.

Det finns lite olika varianter på liftkort och trailpass, det går att köpa enbart för bara pumptrack och de leder som man trampar själv på, och alltså exkludera liften. Endagskort som inkluderar allt kostar 345 kr för vuxen, enbart trail kostar 161 kr för vuxen en dag. Hyra cykel kan du göra på plats i de flesta bike parks, så även i Sälen, och om du går i tankar att köpa din första mtb så har vi precis skrivet en artikel om det.

Skistar SälenLedbygge i höstas i Lindvallen.

Om man kikar på Trysil de sista åren så finns där ett väldigt bra utbud för mtb-cykling: Kan Sälen ens komma ikapp där? Vad har Sälen som inte Trysil har?
– Trysil har kommit oerhört långt i sin byggda stigcykling. Vi har bara börjat. Om vi kommer ikapp låter jag vara osagt, men vi ska i alla fall se till att bli större än vad vi var förra sommaren!

Skistar SälenJonas Edlund prövar doseringen i bermsen.

Ok, fritt fram för övriga tillägg!
– Som ett tillägg till förra frågan på vad Sälen kan erbjuda så vill jag slå ett slag för det fantastiska utbudet vi har lyckats skapa i Sälen. Här har du möjlighet att testa på klätterparken, äventyrsbad, eller varför inte låta barnen vara med i Valles Kids Club eller någon ledarledd cykelaktivitet?! Ja, sedan har vi hela naturupplevelsen med vandringar uppe på fjället!  

Skistar SälenI Lindvallen kan man komma upp på toppen och få fjällfeeling.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

glitch 2022-03-10

Surt :(

Anders Lantz 2022-03-10

Jay mera flowtrail ;(

PinHead 2022-03-10

Hoppas de får till en effektivare och snabbare lösning för liften. Förra sommaren var det 45 min kö till liften i peaktider.