[Video] Stigkollen: Hacksta MTB-spår i Österåker

Datum:
13 juli 2018 16:09

Det kokar av stigprojekt i Sverige för stunden. På många orter satsas det pengar på att utveckla stignätverk för att locka nya besökare. Så även i Österåker norr om Stockholm, där kommer initiativet från ett medborgarförslag som lett fram till bygget av en ny ”lågtröskelstig” i Hackstaskogen nära samhället Åkersbergas centrum. I videon ser du mer av spåret samt en intervju med Niklas Skogh som ritat och byggt Hacksta MTB-stig.

— Här vill vi att alla ska kunna cykla, unga som gamla och nybörjare och proffs, säger Niklas Skogh som ritat och byggt banan tillsammans med ett av kommunen inhyrt arbetslag.

Stigen är knappt fyra kilometer lång och snirklar sig genom ett välanvänt grönområde i Åkersberga. Den lilla skogen är omgiven av villaområden och höghus i några vädersträck och ängar och gårdar åt andra. Stigen passerar flera populära gångvägar, en och annan bilväg och korsar löparspåret som frekventeras av Åkersbergas fotburna motionärer. I Hackstas mtb-spår är alla välkomna på två hjul.

Björn Olsson

Nära för alla i Åkersberga

— Det här spåret ska passa alla, svårigheten för duktiga cyklister ligger inte i att passera stock och sten utan att ta kurvorna i fart, säger Niklas. — Det saknas ett sånt här spår i Stockholm och jag tror att även vana Hellascyklister kan lära sig ett och annat här, fortsätter han.

Men det är tydligt att målgruppen inte är den inbitna stigcyklisten först och främst. Det smala spåret är draget för att utnyttja terrängens undulationer och aldrig luta så mycket att en otränad eller ovan cyklist ska få det svårt. Begreppet flytstig passar utmärkt på Hacksta-spåret, som ska cyklas medurs. Arbetslaget har gått meter för meter och röjt, dränerat och grusat för att skapa ett underlag utan just rötter och surhål. Och vädret var inte med dem i starten, avsaknaden av regn under vår och sommar gjorde spåret damm- och grushalt och utmanande av den orsaken. I alla fall för den som vill köra fort.

— Vi dansar regndansen varje dag, det skulle verkligen underlätta att få ner fukt i marken i det här läget, säger Niklas Skogh. — Men alla är såklart välkomna att cykla spåret ändå, fortsätter han.

Här är länken till stigen i Happyrides turtips.

Hacksta MTB-spår kommer under sommaren 2018 att skyltas från Hackstahallen där det finns parkeringsmöjligheter och cykeltvätt. Niklas har designat stigen så alla ska kunna cykla den, och här och var finns alternativa utmaningar att testa på för den som vågar; mindre dropp och hopp kantar stigen och några branta hällar att klättra upp för den som vill testa benstyrkan.

I kommunen Österåker finns också en mängd omärkta skogsstigar att utforska för den som vill.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Lejon 2018-10-10

Bump: Nu har spåret satt sig fint, fortfarande lite rulligt utanför idealspåret men greppet är generellt bra och banan verkar hålla fint. Nu kan man dra på rejält utan att vara rädd för att man ska skära ned med hjulet om man hamnar lite utanför. U...

Macius 2018-08-05

Blev en tur upp från södra Stockholm igår Fantastiskt kul spår och köra. Skönt och slippa rötter för en stund här i Stockholm. Alltid kul att köra ute i skogen och utmanande men jag tycker Stockholms andra kommuner borde ta följe på Österåker. Plane...

Brando 2018-07-25

Hade liknande upplevelse,gäller ha tungan rätt i mun att hålla sig kvar på banan.Det blir kanon framöver :)

Jay Jay 2018-07-24

Var där och körde två varv ikväll. Sjukt dåligt fäste på stora delar. Jag kunde i a f inte hålla ngn fart att tala om och då vurpade jag ändå. I övrigt har spåret nog potential. Hoppas många åker dit o kör och att det regnar till ordentligt så att de...

Brando 2018-07-20

Vart inga problem följa rundan,ovanligt rolig o snabb bana :)

Maxen99 2018-07-15

Riktigt rolig Stig, har redan hunnit med ett par ordentliga vurpor i den?

byNiklas 2018-07-15

Kul att du tycker det =) Niklas

byNiklas 2018-07-15

Sorry, viste inte skillnaden på svara och citera.

byNiklas 2018-07-15

Dom skyltar som har kommit börjar jag sätta upp nu v29... Mvh Niklas Skogh

byNiklas 2018-07-15

Dom skyltar som har kommit börjar jag sätta upp nu v29... Mvh Niklas Skogh