Wavecel – Ny hjälmteknik från Bontrager

Datum:
21 mars 2019 10:04

48 gånger säkrare än vanlig EPS. Eller åtminstone upp till 48 gånger säkrare än vanlig EPS, det är vad Bontrager hävdar om den nya tekniken som enkelt förklarat är ett bikakeliknande material som både ska ta upp energin från ett slag mot huvudet och absorbera rotationsvåld. Vi har tagit oss en koll på Blaze, den nya stigcyklarhjälmen med Wavecel.

Att en tillverkare hävdar sin egen förträfflighet är inget ovanligt, så istället för att svälja alla siffror med hull och hår tog vi oss en titt på vad Virginia Tech tyckte om Wavecel, den tekniska högskolan har ett av de största oberoende testlabben för hjälmar i USA och testar hjälmar oberoende och för alla sporter. Bland de 13 hjälmar som fått fem stjärnor är det 3 med Wavecel, hjälmen som fått absolut bäst poäng är en Bontrager Specter Wavecel tätt följd av en Bontrager utan Wavecel men med Mips.

Specter med Wavecel.

Lite tyngre
I snitt tillför Wavecel ungefär 50 gram jämfört med om samma hjälm skulle vara utan. Är skyddet så bra som det verkar kan det vara värt lite extra vikt, men det vi oroar oss mest för är ventilationen. Att det är mindre isolerande material tätt mot huvudet bådar gott men hur luften rör sig igenom hjälmen återstår att se, Bontrager hävdar här att avkylningen är jämförbar eller bättre än utan Wavecel.
Hjälmarna började säljas igår och vi kommer att rulla ut med vår testhjälm till helgen, troligtvis kommer inte värmen vara något problem, tyvärr. Den Blaze vi har lånat har ett smidigt magnetfäste för Gopro.

Läs mer här

Andrew Shandro gillar sin Blaze i grått.

Andrew Shandro har varit med under testarbetet.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Spacekitty 2019-08-09

En film som visar hur det fungerar. sGNKfgMWxcU

Spacekitty 2019-08-09

Det är är egentligen inte så mycket man ser av det hela. Insidan ser ut som vilken frigolithjälm som helst, men känns lite mjukare i materialet, hela den delen rör sig mot ytterligare en frigolithjälm som ligger kloss emot runt om. 386672 386673...

Spacekitty 2019-08-09

Min nya Giro Aether mips kom idag. Jag har inte sett den här sortens MIPS tidigare, med lixom en hjälm i hjälmen. Den verkar betydligt skönare att krocka med än dom med gula spindelnäten som sägs ge fula märken i pannan. Detta är framtiden.

Spacekitty 2019-08-05

Hövding är inte godkänd för oss som hetsar på landsväg och mtb, så ganska ointressant för annat än promenadcyklister i stan.

Westman 2019-08-05

Fast Hövding vann ju Folksams hjälmtest tidigare år.

ForesterGuy 2019-08-05

Det är testet det är fel på, man får ta fram ett speciellt test för Wavecell, precis som för Hövding... ?

Akoa 2019-08-05

Trek har förlorat all trovärdighet hos mig efter hypen.

Spacekitty 2019-08-05

Giro Aether är beställd.

OlaSwa 2019-08-04

I Folksams senaste test av hjälmar gick det sisådär med resultatet för wavecell. https://www.folksam.se/tester-och-goda-rad/vara-tester/cykelhjalmar-for-vuxna