Trysil bygger ny 6 kilometer lång liftassisterad stig

Datum:
02 maj 2019 15:21

Trysil fortsätter att bygga led. Men den här gången är det dags för den ensamma liftassisterade byggda stigen Magic Moose att få en kompis. Den nya leden, som ännu inte är namngiven, kommer att gå från toppen av liften Fjellekspressen och sedan ska den ringla sig 6 kilometer ned till dalstation och svårighetsgraden blir röd.

Trysil har sedan starten av sin stora 25-miljoners satsning på stigcykling för fem år sedan plöjt ner det mesta av stålarna i icke liftassisterade leder, framförallt i området Gullia som nu har 18 leder med totalt 20 kilometer cykling.

Men i år blir det lite ändring på det och Trysil Bike Arena satsar på att få till en led som kräver lift. Men vad den nya leden ska heta, tja det är inte bestämt ännu.

Trysil Bike ArenaNya leden i Trysils bike arena är markerad i rött och blir också i röd svårighetsgrad, 6 km lång och börjar från toppen av liften Fjellexpressen.

Idag finns enkom en maskinbygd stig i Trysil som utgår från lift. Det är den blå stigen Magic Moose som är 7 kilometer lång och som startar från toppen av sittliften Fjellekspressen. Det finns dock några andra få icke maskinbyggda leder från liften, bland annat en svart stig i anslutning till Magic Moose, se bild ovan.

Fredrik Otterstad/TrysilMagic Moose är idag den enda cykelleden i Trysil som är liftbaserad. Nu börjar man bygga en ny röd led som ska bli i fem sektioner och totalt 6 km lång, de två första delarna ska bli klara innevarande säsong 2019.

Den nya leden, som alltså ännu inte är namngiven, som ska komplettera nuvarande Magic Moose kommer givetvis också att gå från toppen av liften Fjellekspressen och sedan ska den ringla sig 6 kilometer ned till dalstation och svårighetsgraden blir röd. Leden ska byggas i fem olika sektioner, varav man hoppas få klart två stycken redan denna säsong:
– Det är ett stort projekt, men vi hoppas få klart två sektioner redan i år. Den nya leden kommer att vara mer teknisk jämfört med blåa Magic Moose, med hopp och andra utmaningar. Vi kommer också ha liften öppet mer jämfört med tidigare år, vilket kommer att gynna de som vill cykla liftbaserat, säger Olve Norderhaug, som är projektledare för Trysil Bike Arena.
I juli 2019 snurrar liften alla dagar kl 10-15 med undantag för vecka 27.

Fredrik Otterstad/TrysilProjektledaren för Trysil Bike Arena Olve Norderhaug har valt att satsa på en ny liftbaserad stig, men någon downhill-destination vill Trysil inte bli.

Sedan Trysil började sin stora cykelsatsning 2015, med kommunen och det lokala näringslivet i ryggen, har mest krut lagts på området Gullia där man inte är avhängig av lift.

Förra sommaren i Trysil invigdes bland annat den nya svarta leden Huckleberry i juni och i september öppnades röda leden Miss Piggy. Norges största skidort har genom sin cykelsatsning lyckats med det som i princip alla andra skidorter vill, men som få lyckas med, att bli en helårsdestination.

Fredrik Otterstad/TrysilMiss Piggy öppnades i oktober 2018 och Mille Johnset var där.

Förra sommaren hade man sitt bästa år någonsin sett till antalet cykeldagar:
– I fjol passerade 55 000 cykeldagar här i Trysil, vilket var en milstolpe för sommarutvecklingen. Vi passade på att göra en gästundersökning där 99 procent berättade att de ville tillbaka till Trysil för att cykla, berättar Gudrun Sanaker Lohne, som är VD för Destinasjon Trysil.

Fredrik Otterstad/TrysilRöda leden Miss Piggy i Trysils liftoberoende skogsområde Gullia invigdes i höstas och Mille Johnset hadde ingen problem med wallriden.

Men kundundersökningen visade också att många av gästerna ville ha mer liftbaserad cykling än vad som hittills har erbjudits. Det var detta som var grunden till det nya projektet med den röda leden.

Trysil Bike ArenaI Gullia cyklar man moutainbike utan lift på tillrättalagda leder av olika svårighetsgrad, totalt 20 km stig på 18 olika leder.
Trysil Bike ArenaSkogsområdet Gullia i Trysil har sedan i höstas 18 leder av olika svårighetsgrad.

Trysil är lite som cyklisternas melodifestival som erbjuder något för alla. Familjevänligt, grusade stigar, välskött, lättcyklat, berms, berms och åter berms, wallrides och andra plankbaserade utmaningar av följsam karaktär. Hårdare och hårigare cykling får helt enkelt uppsökas på andra platser. Tja, eller på Trysils alla icke tillrättalagda leder av traditionell rotig och stenig karaktär (finns en drös av dem också, även om cyklisterna där lyser med sin frånvaro, här finns karta).

Och ekonomiskt sett har cykelsatsningen som startade 2015 gett effekt visar en undersökning från i höstas. Det var norska Transportøkonomisk institutt (TØI) som slog fast att cykelsatsningen gett en meromsättning på 55 miljoner NOK år 2017 jämfört med år 2014. 77 nya arbetstillfällen hade också detta gett på sommar-höst i Trysil år 2017 jämfört med år 2014.

Alex Hvid Troelsen/TrysilLeden Miss Piggy i Trysil fick sitt namn från denna tämligen innovativa konstruktion, som byggarna menar ser ut som en grissvans.

Och vi snackar alltså siffror från år 2017 jämfört med år 2014, alltså före satsningen startade. Och hoppar vi fram till 2018 ser det ännu bättre ut då man alltså passerade 55 000 cykeldagar mot 2017 års 40 300. Men år 2020 ska grundsatsningen med 25 miljoner NOK vara klar och vad som sker därefter är ännu inte bestämt, enligt vad Happyride erfar.

En annan norsk stor skidort som verkar ha hämtat inspiration från Trysil är Hemsedal som i höstas annonserade att man inleder en cykelsatsning som ska löpa över fem år och som har ungefär samma pengar i potten, läs om det här.

Nu närmast öppnar Trysil den 16 maj officiellt för sin cykelsäsong år 2019. Här hittar du öppettiderna.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

TBone 2019-05-04

”Leden Miss Piggy i Trysil fick sitt namn från denna tämligen innovativa konstruktion, som byggarna menar ser ut som en grissvans.” Det ser ju ut som en ren kopia av en av Lagombras byggen i Siklaskiftet, även om hans var lite mindre och tajtare... ...

Westman 2019-05-04

Detta ser ut som precis vad den anlagda delen av Trysil saknar! Planerar in ett besök i år igen.

Wingqvist 2019-05-02

@Alfakrull Tackar, uppdaterar med den infon och stavningen pronto!

Alfakrull 2019-05-02

Liften heter Fjellekspressen, eftersom den ligger i Norge. Och i era egna bilder syns det tydligt att magic moose inte är enda stigen som är liftbaserad även om det är den enda byggda leden. Det finns både en svart stig i anslutning till magic moose ...