CeramicSpeed Driven (MTB prototyp) – Drivlina utan kedja och bakväxel

Datum:
10 september 2019 10:21

Vi kikar på CeramicSpeeds nya prototyp Driven för MTB. Inspelat på Eurobike 2019. En fascinerande innovation som skakar om det vi tidigare tänkt om vad en drivlina är. Men fungerar den? Njae, inte på riktigt ännu (fast mer än på förra årets Eurobike). 

Danska kullagerspecialisterna CeramicSpeed välte omkull delar av cykelvärlden när de visade sin kedje- och bakväxellösa konceptuella drivlina ”Driven” på Eurobike 2018. Denna skulle då vara 99 % effektiv och mer aerodynamisk än något vi sett tidigare.

För ett år sedan fnös många åt detta, eftersom man inte kunde cykla på drivlinan och inte heller växla på den. Efter Eurobike 2018 har CeramicSpeed lyckats ta fram en cyklingsbar version som inte växlar, den klarar 200-250 watt och är alltså inget som går att lägga kraft på ännu. Just kraften som kullagren kan tåla är en av drivlinans stora utmaningar.

Ceramic Speed

The Venge har Ceramic Speed utvecklats med Specialized.

Man har också ett koncept för att växla, men man har inte lyckats kombinera växling med cykelbarhet ännu, vilket enligt  CeramicSpeed själva ”är en formalitet”. Jorå.

På Eurobike 2019 hade danskarna med sig både en cyklingsbar drivlina som inte växlar, samt en drivlina som går att växla. Dessutom har man utvecklat en version för mountainbike som kan flexa med cykelns dämpning, tillsammans med Canyon har man utvecklat denna prototyp och den kikar vi närmare på i videon ovan.

Canyon/Ceramic Speed

MTB-prototypen Canyon Lux med Ceramic Speeds drivlina Driven.

Marknadsavdelningen på CeramicSpeed har troligen haft bråda dagar den sista tiden. Uppståndelsen kring denna drivlina är inget annat än ENORM. Men det finns flera ingenjörsmässiga utmaningar kvar att lösa för att Driven ska blir verklighet. Det handlar framförallt om hållfasthet och ekonomi. Här finns en underhållande kritisk video som tar upp de bekymmer som CeramicSpeed fortfarande har att lösa:

Men koncept är koncept och nya idéer får alltid både applåder och mothugg. Vi följer utvecklingen av Ceramic Speeds Driven med stort intresse, vad tror du: Kommer denna drivlina att vara standard om X antal år?

Senaste kommentarer

Falistar 2019-09-11 01:52

Snygg konstruktion. Men vad händer vid riktigt leriga och skitiga förhållanden?

jesperC 2019-09-11 07:57

Det är rätt ointressant då den, precis som Spacekitty nämnt här ovan, inte är tänkt att användas i leriga förhållanden. Konstruktionens syfte är att synas i mässhallar och andra promotionsammanhang för att locka press och besökare till deras riktiga ...

Luthman Photography 2019-09-11 08:01

Keramiska lager är väl inte the shit för mtb i vilket fall?

Mashimaro 2019-09-11 08:12

Detta är ett avancerat PR-trick. Inget mer. Det här systemet introducerar många fler nya problem än de få småsaker som det ska råda bot på. Och kostnaden kommer att bli astronomisk i förhållande till vad man får ut av det.

Fördelarna s...

ething 2019-09-11 08:19

Ny teknik börjar ju ofta med galna idéer så det är kul att de visar upp ett nytänk. I övrigt ser jag idag ingen teknisk rimlighet. med en ny navkonstruktion som tar bort problemet med skjuvkrafter kanske vi är ett steg närmare.