På höghjuling genom Skåne

Datum:
30 januari 2020 09:27

I sommar arrangeras en tredagars högshjulingsstävling i Ystad med omnejd.

Den 26-28 juni avgörs för första gången i modern tid i Sverige en tävling för höghjulingar. Cyklister från hela Europa kommer till Skåne för att under tre dagar köra fyra olika lopp på fyra olika platser. Ett ”etapplopp” för höghjulingar har troligtvis aldrig tidigare genomförts.  SWEDEN 3 DAYS kommer att ha Ystad som bas. Arrangör är sweden3days med stöd av Ystads kommun, HÖK (Höghjulingsklubben) och lokala cykelklubbar. Etapp 2 (som körs i Lunds centrum) och etapp 3 (som körs i Ystad) förväntas blir de stora publikfesterna. Tävlingen livestreamas med engelsk kommentator.

En höghjuling har ett gigantiskt framhjul, inga växlar, inga bromsar och ingen luft i däcken. Framhjulen är mellan 52 och 60 tum i diameter. Ett fall från den höjden lär kännas. Dessa cyklar introducerades omkring år 1880 men konkurrerades snabbt ut av den moderna cykeln som i jämförelse marknadsfördes som ”säkerhetscykeln”. Höghjulingen har dock på senare år upplevt en renässans och tillverkas åter. På engelska kallas cykeltypen Penny-farthing.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Bengt-re 2020-02-19

Yepp. Farfarsregeln

Mathias 2020-02-19

Skulle det inte gå fortare med tempostyre? Tycker de sitter så väldigt oaero.

CEHG 2020-02-19

De har alltså dispens från kravet på bromsar och annan säkerhetsutrustning?

Valhalla_ 2020-02-10

Vad är det för reach på dessa tro?

MrSpock 2020-02-10

Lunds oregelbundna gatstenar känns rejält också med vanliga cyklar. Det kan bli spännande med cyklar utan luft i däcken.