Sponsrat innehåll från Sportson

9 prylar som lyfter stigcyklingen på hösten och vintern

Datum:
04 november 2020 15:55

Före frosten men efter sommaren, vad för prylar behövs då? Här är nio små detaljer från Sportson som får dig att fortsätta rulla med ett leende på stigarna i skog och mark. 

Japp, det är enklare och skönare att cykla stig på sommaren. Men sommaren är kort och låt inte hösten regna bort. Pricka de krispiga och soliga dagarna, ge dig ut i lite busväder och fokusera på presens.

”Då var då, och nu är nu. Din nästa cykeltur blir den bästa i ditt liv.”

Då var då, och nu är nu. Din nästa cykeltur blir den bästa i ditt liv. Eller låt oss ta ner det på en rimligare nivå: den bästa stigcyklingen är den som blir av.

Anders Wingqvist/HappyrideStigsommar-nostalgi i all ära, men det är nästa tur i skogen som räknas.

Till saken: här är ett gäng attiraljer varav somliga bör hängas på din lekamen, andra krängas runt din cykels fälgar, en kan du sätta som ett starkt norskt fyrtorn på toppen av din hjälm, och en liten burk kan du mata din torra kedja med, slutligen konstaterar vi enigt att ett renande SPA-besök för din stigcykel kommer i en svart låda denna höst.

På Sportson hittar du tillbehören och kan känna och klämma på grejerna och få råd innan du slår till.

Anders Wingqvist/HappyrideHösten är här, ut och ös!

1. Specialized Hillbilly Grid Trail (499 kr)

Hillbilly GRID 2Bliss Ready-däcket är ett perfekt alternativ för ditt framdäck när stigarna är mjuka och blöta. Bra grepp över rötter, stenar och andra hala ting. Lerig svensk höst är med andra ord mumma för dessa däcks dubbar att kila ned sig i.

Anders Wingqvist/HappyrideFeta dubbar för fet höstcykling.

Du väljer mellan bredderna 2,3 tum eller 2,6 tum, finns till 27,5 tum och 29 tums hjul. Grid Trail-stommen är styvare för att ge dig ännu bättre kontroll vid lågt däcktryck. Vikten för minsta varianten 27,5 x 2,3″ är cirka 900 gram, medan största och bredaste 29 x 2,6″ ligger på ca 1010 gram.

Specialized har också gett dessa sulor kraftigare sidodubbar och ett omarbetat mönster, tanken är att ge ett jämnare fäste i övergången mellan mönstret i mitten och sidodubbarna när du lägger ner cykeln i kurvor. GRIPTON® är Specializeds gummiblandning och den andra fikontermen att ha koll på är ”2Bliss Ready”, det vill säga att däcket är redo att köras slanglöst.

2. Muc-Off C3 ceramic wet lube 50 ml (139 kr)

Muc-Off C3 ceramic lube är en kedjeolja som är idealisk vid våta och leriga väderförhållanden. Den keramiska beläggning som ger lång hållbarhet och låg friktion. Flaskan är på 50 ml (120 ml finns också) och har en lång pipett som förenklar när du ska lägga på. Kedjeoljan är 95% biologiskt nedbrytbar.

Anders Wingqvist/HappyrideDen keramiska wet luben sitter kvar länge och har låg friktion, perfekt i blött väder.

Rengör kedjan innan du börjar smörja. En tumregel är att du lägger en droppe per länk i kedjan, klassiker är att börja smörja vid kedjelåset och låta kedjan gå ett helt varv, när du ser kedjelåset igen vid din långa pipett så är du klar med appliceringen.

Växla igenom kassetten när du har applicerat oljan. Håll en ren trasa lätt mot kedjan och snurra några varv för att ta bort överflödig olja. Ut på stigarna och ös.

Anders Wingqvist/Happyride”–Aslätt med wheelie när kedjan är smord!”

Är du också en sån där noggrann och lite ängslig person? Muc-Off C3 Ceramic Dry Lube kommer med en UV-lampa. När du har lagt på oljan kan du lysa med denna lilla UV-lampa och kika så att oljan trängt in överallt på kedjan.

3. FOX Mudguard (119 kr)

Anders Wingqvist/HappyrideBillig och bra, en mudguard är ett fint komplement när det är lite söligt.

Håll lite av leran borta från ramen och dig själv med en mudguard. Denna lilla, bra plastbit är designad för att passa flera olika gaffel- och hjulstorlekar.

Anders Wingqvist/HappyrideDu fäster Mudguarden med vanliga buntband. Klipp sedan dessa för en lite tightare look.

Du fäster den med fyra vanlig buntband runt gaffeln. Ett fint litet komplement när du brassar på med stigcykling i härlig höstgegga. Och en specialare är att klämma dit en på bakhjulet också! Våga vägra uppflygande lera i nacken och ansiktet.

Anders Wingqvist/HappyrideKlipp buntbandets överblivna del.

4. SealSkinz strumpa Mtb mid thin (599 kr)

Anders Wingqvist/HappyrideKvalitetsstrumpor från brittiska SealSkinz.

Brittiska märket SealSkinz har gjort denna medelvarma och medelhöga strumpa till glädje för dig som bor i Sverige och cyklar stig. Strumpan är vattentät och andas, består av en blandning av merino ull, polyester, stretchmaterial och ett membran som håller dig torr och lagom varm.

Anders Wingqvist/HappyrideSealSkinz blandar mysig merino ull med ett vattentätt membran i sina strumpor.

Längst upp på insidan har strumporna en ”hydrostop” vilket ser ut och känns som en silikonrand på insidan, men materialet är silikonfritt. Detta fungerar som en barriär för att inte få ner fukt i strumpan, samtidigt som det lätt klistriga materialet gör att sockorna inte korvar ner sig och sitter kvar på underbenet.

Anders Wingqvist/HappyrideEn torr och varm stigcyklist är en glad dito.

5. Fox Flexair Pro Fire Alpha pant (1 799 kr)

Fox Flexair Pro Fire Alpha är en byxa för mtb som har Polartech Alpha, ett isolerande lager som samtidigt inte är för varmt. Stretchiga brallor som följer med dig på stigen, gott om plats för knäskydden och samtidigt lite pop-snöre stajl längre ned på benen (läs: avsmalnande skärning nedtill). Byxorna är vattenavvisande, i 88 % nylon och 12 % spandex.

Anders Wingqvist/HappyrideSköna och bra brallor från Fox med Polartec Alpha.
Anders Wingqvist/HappyrideByxor från Fox som får dig att fortsätta vilja cykla stig även om det blir kallare och blötare i skogen.
Anders Wingqvist/HappyrideDen vadderade insidan på byxorna med Polartec Alpha måste upplevas, mjukt skönt och samtidigt inte för varmt.
Anders Wingqvist/HappyrideFox Flexair Pro Fire Alpha-brallorna är tighta nedtill för att inte fladdra runt som höstlöv i vinden.

6. Fox Defender Pro Fire Glove (449 kr)

Anders Wingqvist/HappyrideHandskarna har en trelagers softshell som klarar väder och vind.

Fox Defender Pro Fire Glove är en vinterhandske med låg profil. Handskarna har en trelagers softshell som klarar väder och vind.

Anders Wingqvist/HappyrideFox Defender Pro Fire Glove är en vinterhandske med låg profil.
Anders Wingqvist/HappyrideBra och sköna handskar är svårt att få för många av.

7. Endura MTR Shell Jacket (1 795 kr)

Anders Wingqvist/HappyrideEnduras skaljacka är lätt, sitter bra och följer gärna med dig ut på äventyr.

Endura MTR Shell Jacket är en lätt jacka i trelagers Exoshell40-membran som är vattentätt och andas. Över rygg/axel sitter stretchpaneler som gör att jackan kan vara tight och ändå följsam. Avtagbar luva. ”Don´t let your jacket slow you down” skriver tillverkaren själv på taggen till jackan.

Anders Wingqvist/HappyrideLätt, vattentät och lagom stretchig jacka från Endura.

8.Muc-Off 8 in 1 Cleaning Kit

Muc-Off har gjort en skönhetslåda för cyklar bestående av åtta saker. I princip ett komplett kit för att göra rent hojen, kombinerat med kedjeolja och och några trasor och vatten är du hemma.

 • Innehåller:
  • Nano Tech Bike Cleaner
  • Expanding Microcell Sponge
  • Soft Washing Brush
  • Detailing Brush
  • Claw Brush
  • Two Prong Brush
  • Bike Spray
  • Storage Tub
Anders Wingqvist/HappyrideEn tvåtimmars tur är gött! Både du och cykeln behöver därefter en skön dusch och lite skonsam tvål.

Hjärtat i detta kit är Nano Tech Bike Cleaner en sprayflaska på en liter med rosa trolldryck som avlägsnar smuts och lera på mikroskopisk nivå samtidigt som den är snäll mot cykelns ytskikt och miljön, vätskan helt biologiskt nedbrytbar. Fungerar lika bra på aluminium, stål som kolfiber. Är dessutom skonsam mot bromskivor och bromsbelägg.

Anders Wingqvist/HappyrideNyduschad och insmord, redo för nästa tur.
Anders Wingqvist/HappyrideRollin´ rollin´ rollin´ rollin´!

9. Moonlight Bright as Day 1200 (1599 kr)

Anders Wingqvist/HappyrideMed lampan kommer en smidig liten mjuk väska där du kan förvara prytslarna.

Bright As Day 1200 är en lätt och kraftfull pannlampa för cykling, löpning, längdskidor, vandring eller vedhuggning. Du får ett huvudband till, förlängningskabel och en laddsladd. Fästet passar på GoPro:s tillbehör. Montera på styret eller sätt uppe på hjälmen. Lampan har två ljuskällor och levererar 1200 lumen.

Moonlight Mountain Gear–Har du köpt ännu fler cykelprylar? – Nä, alltså den här lampan är mest när du och jag går mysiga kvällspromenader…
Anders Wingqvist/HappyrideSnygga cykelkläder är bättre cykelkläder, sen är funktion gött också. Men stil och design är också en funktion – right?

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.
 • Sponsrade inlägg är en del av Happyrides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till martin@happyride.se
 • Taggar

  , ,
 • Kategorier

  Sponsrat

Senaste kommentarer

Gubbe67 2020-12-02

Tröstköpte under min konvalesens, alltså efter mitt försök till att tackla omkull tallen, har bara testat dem i Ursvik än så länge. De höll för vurpan där i varje fall :cautious:

Debbo 2020-12-02

Men då fick vi ju även kvalitetsprov! Höll dom?

Gubbe67 2020-12-02

Jag har vågat mig på att köpa såna byxor, riktigt trevliga tycker jag. Har inte kunnat cykla så mycket med dem på ännu pga besök i en tall i Hellas för fem-sex veckor sedan.

weldion 2020-11-14

Den där från Decathlon har jag. Den är sketabra faktiskt. Köpte den lite på chansning i somras och den har imponerat på mig. Står mot regn väldigt bra och transporterar fukten kanon, då den är luftig bakåt. Bra att köra det tätare tyget längst ned p...

C-dale 2020-11-10

Köpte ett par lätt fordrade för flera år sedan. Usel passform och plurrar man blir man visserligen inte våt men det blir lika kallt ändå.

tonimakaroni 2020-11-09

Använt Sealskinz kanske 3-4 år och gillar dom skarpt. Fryser extremt lätt om fötterna vid cykling och skönt att kunna ha torra fötter även om skorna blir blöta. Har både haft modellen som dom skriver om i artikeln samt dom knähöga vilket jag föredr...

Debbo 2020-11-09

Har kört med Sealskinz strumpor i över 10-år, de första är fortfarande täta, men töjt sig i skaftet, har även ett par av nämnda cykelmodellen med silicon högst upp, verkligen super då vätan annars rinner ner från bena. Sedan ett par som sträcker si...

Wingqvist 2020-11-09

@AX3L Ja, det är korrekt, så kan man uttrycka det om man vill.

AX3L 2020-11-09

Så för att förtydliga ytterligare är alltså detta egentligen ren reklam? Lika sanningsenlig och kritisk som det som står i valfri webshop så att säga?

Wingqvist 2020-11-09

Hej! Detta är en sponsrad artikel, dvs annonsören står för innehållet. Just denna sponsrade artikel har jag skrivit. Texten är en kombination av produktinformation samt de första positiva intrycken av produkterna som vi fick när vi fotograferade. De...