Alma Wiggberg – Sveriges senaste stjärnskott på slopestylehimlen

Datum:
30 mars 2023 20:03

På bara ett par år har Alma Wiggber gått från att vara local hero till fulltidsproffs. Vi har pratat med Sveriges senaste stjärnskott inom mountainbike som har stora planer för 2023.

@theninesAlma Wiggberg testar vingarna på Audi Nines enorma hopp.

Alla har kanske inte koll på vem Alma Wiggberg är än. Hennes cykelkarriär har gått fort, från att jobba i Flottsbro bikepark till ett liv som proffs på bara ett par år. Förra året spenderade Alma en hel del tid på de största tävlingarna runt om i världen, och inte var det några blygsamma uppvisningar hon bjöd på. I tävlingen Speed & Style under Crankworx i Whistler slutade hon med en silvermedalj om halsen, hyllad av både publik och kommentatorer för sina 360:s och backflips som dittills inte skådats i damernas tävling. Ytterligare ett tungt kvitto på Almas nivå kom i och med utnämningen till Female Red Bull Rookie of the Year 2022. 

SixpackAlma är efter säsongen 2022 rankad 5:a i FMB World Tour Women’s Ranking.

Vi kopplar upp oss mot en taggad Alma som befinner sig hemma i ett vintrigt Falun. Hit till cykelsveriges Monaco flyttade hon så sent som i höstas.

Hur skulle du beskriva din resa de senaste åren?

– För ett par år sedan hade jag ingen större koll på cykelvärlden, följde inte sporten direkt utan körde på och trivdes bra med vänner och kul folk i Flottsbro bikepark. Det känns länge sedan nu, skrattar Alma. Nu har jag bättre koll, men på några av de första tävlingarna där typ hela världseliten var med visste jag inte vilka folk var, men det gjorde inte så mycket.

Låt oss ta det från början, var är du uppvuxen och hur introducerades du till cyklingen?

– Jag är uppvuxen i Hölö strax söder om Södertälje. Mina två äldre bröder höll båda på med crosscountry, så cykelintresset kom kanske inte helt frivilligt. Från att jag var typ sex år fram till tio spenderades många helger med familjen i en husbil runt om i landet på deras olika tävlingar, så det blev till att hänga på. Jag var själv mer inne på fotboll, ridning och gymnastik.

@emrikjanssonphotographyWiggberg i Åres pumptrack.

Det var egentligen först ett antal år senare som Alma hittade sin egen kärlek för cyklingen. Flottsbro bike park ligger inte långt från Hölö och tillsammans med sin bror var hon där en gång för att testa. Den framdämpade xc-cykeln gjorde sig inte jättebra och det tog några besök till innan hon förstod att detta var hennes grej.

Vad var det som till slut fick dig att fastna?

– Det jag märkte direkt var den goda stämningen och att här fanns kul folk. Från att jag var 15 år började jag jobba i Flottsbro med cykling på sommaren och skidor på vintern.

Cyklingen utvecklades, en downhillcykel införskaffades och Alma körde mycket och var aldrig främmande för hög fart och stora hopp.

Flottsbro är ju ett av få ställen som har kvar lite mer freeridekaraktär med stora drops med mera, har du alltid varit orädd för sånt?

– Jag var själv inte involverad i byggandet, det är ”Rabba”, eller Rasmus Gustavsson, som byggt det mesta på flottsbro, men jag har absolut testat allt. Men jag är nog lite mer eftertänksam nu efter att ha tagit en del smällar även om jag kör betydligt större features idag.

@petereriksson1 Alma trivs inte bara i luften, här är hon på väg mot guld i U21 på enduro-SM 2021.

Under 2020 tog det fart på riktigt. Hon spenderade ännu mer tid på cykeln och började uppmärksammas inom scenen. Tillsammans med Max Fredriksson och Anton Thelander medverkade Alma i Åre Video Challange. Samma år var hon med i RedBulls serie Swede Shreds när de besökte Flottsbro. I sällskap av Martin Söderström fick Alma visa upp sina skills på riktigt.

Med en ny endurocykel från sin cykelsponsor för 2021 gjorde Alma debut i SWE Cup Enduro där hon under SM i Järvsö tog hem guldmedaljen i U21-klassen. Samma år vann hon även SM-guld i pumptrack.

Du var även ute på tävlingar i Europa under 2021, hur var det?

– Jag var nere i Italien för EWS:en 2021, men jag kom femma på pro stage och fick en DNF under själva tävlingsdagen på grund av mekaniska problem. Dock så blev jag inbjuden till ”Audi Nines” eller ”Swatch Nines” som det heter idag, 2021. Det var en väldigt stor grej för mig att vara på det eventet och jag fick  med mig mycket inspiration av att se de andra cyklisterna o dess åkstilar. Det blev också grund och vägledning till den typ av event jag körde under 2022 som är mer åt slopestyle och freeridehållet.
@aledilullophotographyEn perfekt 360 är något av ett signum för Alma.

Hur har den gångna vintern varit?

– Jag opererade axeln i höstas och fixat till en långdragen skada, så jag har kört en hel del rehab. Nu är det typ bra igen och jag har kunnat hänga en hel del på Dome i Gävle. Det är ett perfekt ställe för mig att träna, det finns inte många liknande ställen i Europa så att det ligger så nära Falun är ju perfekt. Vi brukar vara ganska många som hänger där så det finns mycket bra inspiration. Annars är Falun perfekt med närhet till olika typer av cykling både inne och ute.

@aledilullophotographyFå tjejer i världen går större med samma stil som Wiggberg.

För 2023 finns det en gedigen lista över tävlingar och events runt om i världen att delta på i en sport som är under utveckling.

Vad ser du mest fram mot under 2023?

– Det ska bli kul att komma ut och träffa alla härliga människor igen. Det blir fler och fler kvinnor som kör och det uppmärksammas på ett bra sätt. Scenen är så inkluderande och stöttande så när du sätter ett trick, oavsett din nivå är alla glada och hejar och peppar varandra berättar Alma och fortsätter, atmosfären är absolut en av de bästa sakerna med cyklingen.

@zhjumpparkGood vibes inför den kommande säsongen.

Alma Wiggberg

Född 2003
Kommer från Hölö, Södertälje
Bor Falun
Instagram @almawiggberg

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Fundadores 2023-04-01

Hon är verkligen grym. Trist att hon fick så dålig utdelning på sina tricks förra året.

Ustzeust 2023-03-31

Jävla roligt, fler svenskar på mtb-himlen så att det blir en erkänd sport här

KÖP & SÄLJ