Vilken butik som helst kan inte bli ett Shimano Service Center. För att få hänga upp den blåa skylten krävs kontinuerlig utbildning och ständigt uppdaterade certifikat hos minst två mekaniker. Dessutom ska butiken erbjuda Shimano originaldelar. Vi har besökt Cykelcity på Södermalm i Stockholm, som är ett av cirka 90 Shimano Service Center i Sverige. Dessutom får vi 4 grymma mektips.
Det finns runt 90 Shimano Service Centers i Sverige. För att få kalla sig det så räcker det inte med att köpa några blåa skyltar, ett par lådor HG92 och någon kilometer SP41. Nej, det kräver att personalen går regelbundna kurser hos Shimano och dessutom klarar de ganska svåra proven som avslutar varje kurs.

Butiken behöver absolut inte vara lika specialiserad på dyra landsvägscyklar, gravel och mountainbikes som Cykelcity. Ett Shimano Service Center kan lika gärna vara din lokala helt vanliga cykelbutik eller en specialist på barncyklar, elcyklar eller cargobikes. Den gemensamma nämnaren är istället kunskapen och att butiken säljer och använder Shimanos originaldelar, vilket är en fördel om du vill ha komponenter som lirar bra tillsammans och håller länge.

Vadå originaldelar?
Det är lätt att raljera över begrepp som originaldelar, men i flera tester har det visat sig att Shimanos produkter fungerar bäst ihop med de komponenter som de konstruerats för att fungera ihop med. Inte särskilt konstigt när man tänker efter.

Johan ”Otto” Ottoson är en av Cykelcitys ägare. Han har länge uppskattat Shimanos originaldelar och vet hur stor skillnad det kan vara på slitdelar från andra tillverkare.
– Det har hänt att cyklar som vi säljer kompletta har varit svåra att få till växelinställningen på när vi monterar. Då kan det vara att det sitter till exempel vajerhöljen från en annan tillverkare på. Otroligt skönt när det är så enkelt att lösa ett problem, säger Johan ”Otto” Ottosson.

När det gäller vajrar, höljen, kedjor och kassetter så har Johan många exempel på när cykeltillverkare snålat i specifikationen men inte fått det att fungera. Ofta har lösningen varit att byta till originaldelar.
Att det kan se lite fräckt ut med en gröneloxerad klinga och en kedja i guld är en annan diskussion och den handlar inte om funktion eller livslängd.
Värdera mekanikerns kunskap
Men det där med utbildning – duger inte en autodidakt mekaniker längre?
– Det finns kurser för att bemästra alla Shimanos komponenter – allt från att lufta bromsar till att uppdatera mjukvara i en elcykels drivlina. Nu har vi som butik chansen att verkligen ge våra mekaniker grymt bra utbildning och fortbildning i att serva cyklar, säger Johan ”Otto” Ottosson.
Att mekaniker med rätt kunskap kan erbjuda service i världsklass är en trygghet för dig som kund. Om två mekaniker på olika orter har gått samma kurs så har de också klarat samma tester för att vara godkända. Många som har cyklat ett tag har lärt sig var man ska lämna in cykeln, men det kan vara en dyrköpt erfarenhet. Då kan det kännas tryggt med ett Shimano Service Center som är en garant för den ständigt uppdaterade kunskapsnivån.

4 tips från mekanikern
Mekens bästa tips! Vi frågade Mattias som mekar på Cykelcity om vad man kan göra för att cykeln ska fungera så bra som möjligt.
1. Tvätta cykeln, men tvätta inte sönder cykeln
Att hålla cykeln ren är viktigt, men tvätt med högt tryck kan tränga in i lager och på sikt förkorta livslängden. Bäst är handtvätt med svamp efter att du med relativt lågt tryck sköljt av det värsta. Om du spiller mycket sportdryck är det extra viktigt att tvätta bort allt kladd innan det hamnar på en växelvajer. Det kan hända även med dold vajerdragning!
2. Smörj kedjan ofta och rätt
Oljan eller vaxet ska vara där det behövs och det är där två olika delar av kedjan möts och friktion uppstår. Det av kedjan som är synligt behöver inte smörjas. På cyklar med skivbroms är det extra viktigt att undvika att spraya på smörjmedel. Hamnar det på skivorna är det jättedåligt – använd droppflaska och torka av överflödig olja med trasa!
3. Serva cykeln mer än en gång per år
Detta gäller speciellt MTB och gravel. Att serva sin cykel är ett sätt att garantera att den lever upp till det du förväntar dig. Har du kunskapen att serva själv så är det jättebra, men annars är det bra att lämna in cykeln hos en duktig mekaniker. Om du lämnar in cykeln lite oftare så blir det mindre att åtgärda varje gång. Och vänta inte tills en vecka innan Vätternrundan – serva i god tid innan det behövs!

4. Din cykel är värd ny styrlinda och nya däck
Utöver det rent mekaniska så är det bra att byta styrlinda och däck regelbundet. Det ger cykeln en fräsch känsla och du kommer att uppskatta din cykel ännu mer.
Igenkänning
Att vara en del av Shimanos nätverk kan också vara en fördel, då det för många kunder är ett varumärke som de känner igen.
– Ja, för kunder som kanske inte har så stor erfarenhet av cykelaffärer så tror jag att det kan vara direkt avgörande. De ser att vi är ett Shimano Service Center och känner sig trygga i det. Kunder som har cyklat länge vet redan vilka vi är och har nog redan en bra bild av vår verkstad, säger Johan ”Otto” Ottosson.

Det system som Shimano byggt upp kring sina Shimano Service Centers står på flera ben, men det är två ben som är extra stadiga och det är originaldelarna och utbildningen. Ett tredje ben är nätverket av alla certifierade mekaniker runt om i landet – superhjältarna som ser till att din cykel är just det pålitliga fordon som det ska vara.
– Inom bilbranschen finns det flera kedjor för bilverkstäder. Igenkänningsfaktorn är viktig och med Shimano får vi den möjligheten. Jag tror inte att någon annan aktör har möjligheten att skapa en standard för cykelverkstäder, så det är extra kul att vi tillsammans med Shimano kan göra detta, avslutar Johan ”Otto” Ottosson.

Seriöst!
Man kan också se de blå skyltarna från Shimano som ett kännetecken på en seriös verkstad – att de kontinuerligt utbildar sin personal, samt använder och säljer rätt komponenter gynnar dig som kund.

En stor del av cyklarna som säljs idag är utrustade med Shimano och om några år kanske vi ser på de verkstäder som anslutit sig till nätverket av märkesverkstäder som ett självklart val när cykeln behöver service.
Batavus 2021-04-27
Jag ser dagligen trehjulingar med kedja, gör inte ni det?
Mini_me 2021-04-26
484890
Berk 2021-04-14
När jag var små hade jag en snabb trehjulingen som var kedjedriven. Dom ses dock inte ofta.
Hasse#7 2021-04-14
Helt i onödan dessutom. Trehjulingar har direktdrivet fastnav fram.
Batavus 2021-04-14
Är det inte en period i cyklandet, när allt ska skina och blänka? Putsåren. Dessförinnan kanske en klädfas, när man ska ha snyggaste jackan med matchande strumpor etc. Och ännu tidigare en racer-fas, när ekrarna vägs på guldvåg. ...Långt senare i cyk...
scuda 2021-04-14
Haha, hög igenkänning på det!
katten 2021-04-12
Jag kommer sådär varannat år på att jag skall tömma cykeln på vatten som hamnat i ramen - det är den regelbundna servicen... allt annat byts som slitdelar! Har jag inte verktyg/kunskap så lallar man iväg till LBS. I våra småstäder så är det väl änd...
Snuten 2021-04-12
Ja men också mera underhållsfria cyklar.
Snuten 2021-04-12
Med risk för att bli tjatig, men hoppas vi inte får så avancerade cyklar att man som hemmamekare inte har en chans. Då försvinner en av de charmigaste grejerna med cykling, nämligen att det är relativt enkelt och billigt att underhålla (om man jämför...
ostrand 2021-04-10
Vore det inte bättre att bara köpa ny cykel...? 👍