EM blev en strålande solskenshistoria

Datum:
11 maj 2016 22:32

Så var kanske den svenska mountainbikehändelsen med stort M över för i år, eller på flera år? Europamästerskapet i backiga Huskvarna med utsikt över en guldglittrande Vättern och strålande sol blev ett cykelkalas i dagarna fyra.

När man kommer till Huskvarna är det lätt att förstå varför det är så många duktiga cyklister som vuxit upp där i krokarna. Allt ligger på en stigning upp från Vätterns strand och EM-arenan är belägen uppför den berömda Klevaliden. Med en svindlande utsikt från Strutsabacken ligger ett stort EM-område som kretsar kring IK Hakarpspojkarnas stuga upp på toppen.

Själva banan går också upp och ner. Hela tiden. Med tillgång till en skidbacke och lite kreativ användning av terrängen så har man skapat en utslagsgivande bana, både fysiskt och tekniskt genom två rejäla klättringar efter varandra sen en snabbare men mer teknisk avslutning där två utförskörningar kan skörda både tid och offer.

Banan och profilXCO-banan och profil (Karta: Euromtb.com)

Programmet är späckat och de arrangerande föreningarna har utnyttjat Kristihimmelsfärdshelgen maximalt genom att ha stafett på torsdagen, elimineringsracet XCE på fredagen och sen rullar det på med den olympiska distansen XCO i olika klasser hela helgen. Just i XCO har vi vårt största medaljhopp på mountainbike, Jenny Rissveds står på startlinjen på lördagens U23-lopp för damer.

Med strålande väder och en kompakt bana kunde åskådarna först se starten, sen snabbt gå ner för att titta på cyklisterna i Strutsabacken där man fick se dom både veva sig uppför och störta utför, för att sedan gå upp till droppet vid målgången och titta en stund innan man kunde få se sina idoler gå i mål. Minuten efter målgången av damernas U23-lopp startade också ett coverband spela i äkta afterbike-anda och arenan höll öppet sent på lördagskvällen för att erbjuda besökarna mesta möjliga för sina parkeringspengar.

Det var alltså redan på torsdagen som tävlingarna inleddes med stafett och där fick Sverige sjundeplats som betalt för sitt slit. Emil, Emil, Linn och Emil (!!) placerade sig mitt i fältet och fick se Schweiz, Frankrike och Tyskland erövra pallen.

Fredagens sprinttävling var en rafflande historia där Emil Linde, Mattias Setterberg och Mattias Wengelin var med ända upp i semifinal. Wengelin fick se sig besegrad och kom tvåa i lilla finalen. Sen var det dags för final och Emil Linde, Mattias Setterberg, österrikaren Daniel Federspiel tillsammans med schweizaren Patrik Lühti fick göra upp om översta platsen på podiet. Emil Linde kunde till slut dra längsta strået före Federspiel i en spurt och Setterberg kunde säkra bronset. En ny svensk europamästare alltså och en fin bronsmedalj bärgad. Här kan du se XCE-loppens finaler i repris:
https://youtu.be/pjM8xvMfGHw

DSC_7634 Eskil LagoEmil Linde överst på pallen med Setterberg till höger!

På damsidan tog sig Linn Gustafsson som ensam svenska till lilla finalen där hon kunde strida sig till en tredjeplats innan finalen gick av stapeln. En final som vanns av ryskan Irina Popova före holländska Anne Terpstra och italienska Anne Oberparleiter.

Lördagen innebar först ungdomstävlingar där Frankrike skördade de största framgångarna med guld och brons på herrsidan och ett silver till Schweiz. På damsidan kunde Storbritannien knipa ett guld genom Sophie Wright före fransyskan Helene Clauzel och danskan Caroline Bohé. Superkul med medalj för vårt grannland!
Här kan du se juniorloppen i repris:
– Herrar https://youtu.be/_moeQPZhoxo
– Damer https://youtu.be/cuJZuY8qlF8

Så var det då dags, damernas U23-lopp skulle avgöras och vårt stora medaljhopp Jenny Rissveds rullade fram på startlinjen tillsammans med Linn Gustafsson, Felicia Ferner och Alina Johansson från den svenska truppen. Redan i första vändan uppför den långa och branta slalombacken kunde Jenny Rissveds och schweiziskan Sina Frei gå ifrån övriga konkurrenter med britten Evie Richards som tydlig trea.

Sina Frei matar på uppför från Älgasjön Magnus AlexanderssonSina Frei matar på upp från Älgasjön

Jenny och Sina skaffade sig ett försprång som ganska snabbt blev ointagligt och de kunde dryga ut allt eftersom, Evie fick strida för att försöka gå ikapp men hon var aldrig riktigt nära efter att hon släppt. Med två varv kvar gick Sina Frei om i uppförsbacken från Strutsabacken upp mot Älgasjön och kunde då få 20 sekunder med 2 varv kvar.

20 sekunder är en lång tid i ett lopp Magnus Alexandersson20 sekunder är en lång tid i ett lopp

Efter Sina Freis attack kunde Jenny aldrig gå i kapp den starka schweiziskan, utan fick till slut nöja sig med att säkra silvret före Evie Richards.

En nöjd Jenny kunde rulla i mål som tvåa. Magnus AlexanderssonEn nöjd Jenny kunde rulla i mål som tvåa.

På podiet såg varken Jenny eller trean Evie Richards särskilt nöjda ut och Jenny sa efter prisutdelningen att ”det skulle kännas bättre imorgon”, guld var helt klart en del av planen.

Jenny Rissveds skriver autografer efter att ha pratat lite med Roberto Vacchi Magnus AlexanderssonJenny Rissveds skriver autografer efter att ha pratat lite med Roberto Vacchi

Damernas U23-lopp går att se här:
https://youtu.be/j2KB33z7zeY

Söndag morgon inleddes med herrarnas U23-lopp och här hade vi inga svenska, framskjutna placeringar. Svenske EM-guldmedaljören i XCE, Emil Linde kunde kriga sig till en fin 16 plats och bronsmedaljören från XCE, Martin Setterberg tog sig i mål på 34 plats. Mot slutet av loppet var det en fransk duo som gick ifrån, Titouan Caroub gjorde det mesta arbetet tills Victor Koretsky kunde sätta in en extra växel uppför Strutsabacken för sista gången och fick fem sekunder med sig över krönet. Det var full gas för dom båda in i mål och trean Guerini rullade över mållinjen med 2.30 upp till silvret.
Herrarnas U23-lopp går att se här:
https://youtu.be/QCLQyJrLP9E

Sen var det dags för damernas elitklass, vår Alexandra Engen gjorde lite av en comeback och varför inte på hemmaplan? Eftersom hon varit frånvarande ett tag så fick hon ställa sig på startplats 42 av 47 startande. Schweiziska Jolanda Neff stod också på startlinjen, förra årets silvermedaljör och så klart sugen på revansch. Med henne på startlinjen stod också såna meriterade cyklister som fransyskan Pauline Ferrand Prévot som är den regerande världsmästarinnan, norska Gunn-Rita Dahle Flesjå, som tagit både OS- och VM-guld i XCO, danska Annika Langvad som vann VM i långlopp 2014 samt tyska Sabine Spitz som har gott om OS- och VM-medaljer på sitt samvete. Pauline Annika Langvad vann också världscuptävlingen i Cairns där Jenny Rissveds kom på nionde plats. Ett späckat startfält!

Damerna var samlade till en början med Jolanda Neff i spets som gick på full gas direkt på första varvet, väldigt aggressiv utför vilket gjorde att motståndet fick gasa så fort det gick uppför, för att ta igen lite av tiden de förlorat utför. Det dröjde inte länge förrän det bara var Annika Langvad som orkade med Neffs tempo. Bakom duon var det Spitz och ukraniska Belomina som jagade, utan framgång.

Jolanda Neff passerar Annika Langvad efter ett misstag utför Magnus AlexanderssonJolanda Neff passerar Annika Langvad som gjorde ett misstag utför

Under loppet kunde Alexandra Engen sakta men säkert köra upp sig, i enlighet med hennes strategi berättade hon efter målgång, för att sluta på en tolfteplats vilket hon var mycket nöjd med.

Alexandra Engen tar sig an Biancidroppet Magnus AlexanderssonAlexandra Engen tar sig an Biancidroppet

Efter målgång var Alexandra så slut att hon fick sitta och hämta andan lite, Roberto Vacchi satte sig bredvid och pratade med henne en stund om publikstödet och hur det kändes att vara tillbaka i världscirkusen. När hon hämtat andan var hon nästan mer populär hos publiken än prisutdelningen där Jolanda Neff, Annika Langvad och Sabine Spitz tog emot medaljer och publikens jubel.

Alexandra skriver autografer åt sina stora och små fans Magnus AlexanderssonAlexandra skriver autografer åt sina stora och små fans

Här kan du titta på loppet från damelit:
https://youtu.be/TD4Eg5zshUE

Som avslutning på söndagen var det helgens största startfält som ställde upp, gott om internationella namn så väl som en hel rad svenska åkare. Den erfarne och meriterade Julien Absalon stod på startlinjen med landsmannen Maxime Marotte, schweizaren Fabian Giger och spanjoren Carlos Coloma Nicolas som hade startfältets snyggaste tangorabatt. Utöver dessa stod även Mathieu Van Der Poel, den unge cyklisten som redan hunnit bli världsmästare i cyclocross och som satsar på mountainbike i år för att kvalificera sig till OS. Regerande världsmästaren, Nino Schurter, saknades på startlinjen men han har OS som mål för säsongen vilket kanske förklarar hans frånvaro.

Herreliten brakar loss i Huskvarna Magnus AlexanderssonHerreliten brakar loss i Huskvarna

Som representanter för Sverige var exempelvis Calle Friberg, vår svenske mästare, Matthias Wengelin som vunnit både SM i XCO och långlopp, Emil Lindgren som är extremt meriterad med flera SM-tecken i XCO, Axel Lindh, förra årets svenske U23-mästare i XCO och Mikael Larsson som sadlat om till mountainbike från landsväg efter att ha vunnit två SM-tecken 2013 och 2014.

Emil Lindgren tacklar serpentinen i Strutsabacken Magnus AlexanderssonEmil Lindgren tacklar serpentinen i Strutsabacken

Sen var även Gustav Larsson på startlinjen, en av våra mer meriterade landsvägsåkare med VM- och OS-medalj som gjorde ett gästspel på mountainbike. Gustav har ju en lång historia från stigcykling och han deltog även i både etapploppet Andalucia Bike Race med Calle Friberg och det italienska endurot Dolcenduro under våren.

Gustav Larsson behåller farten ner mot stenkistan Magnus AlexanderssonGustav Larsson behåller farten ner mot stenkistan

Till slut rullar Emil Lindgren in på en fin 30e plats efter att ha startat på 55 plats, Gustav Larsson var inte långt efter på 37e plats. Våra andra svenskar, som Mattias Wengelin och Michael Olsson slet i värmen och blev till slut avplockade efter att ha blivit varvade.

Wengelin på väg ner mot bron Magnus AlexanderssonWengelin loggar flygtid på väg ner mot bron

Axel Lindh kraschade tillsammans med en dansk i stenkistan på väg ner till botten på Strutsabacken, med en förkylning som uppladdning inför EM, så hade han inte mycket att sätta emot på den tuffa banan med 200 höjdmeter per varv och 16% i snittlutning uppför längsta backen.

Axel hämtade andan efter att ha blivit omplåstrad Magnus AlexanderssonAxel hämtade andan vid målet efter att ha blivit omplåstrad

Hur gick det i loppet då? Som i de tidigare loppen var det en tydlig regent i Europa, denna gången var det Julien Absalon som ryckte på målrakan redan på första varvet och höll undan resten av loppet.

Absalon i ensamt majestät efter att ha tacklat Strutsabacken Magnus AlexanderssonAbsalon i ensamt majestät efter att ha tacklat Strutsabacken

Om man ska prata i sportmetaforer blev det lite spel mot ett mål efter det där. Bakom honom var det lite mer intressant, där Ondrej Cink och Martin Fanger gjorde upp om bronset och Fabian Giger kunde säkert hålla undan och ta silver medaljen. Fransmannen Stephane Tempier inledde starkt och låg länge på tredje plats men gick ut för hårt och slutade på en 28e plats, 8 min efter Absalon. Loppet med herreliten går att se i sin helhet här:
https://youtu.be/qPRVYWpej9g

Efter herrelitens målgång infann sig en sorts tomhet, fyra dagars cykelkalas i strålande solsken var över. Facit blev lite av en publiksuccé och vi fick kammat hem tre medaljer, en av varje valör. Säsongen är långt från över, redan nästa helg kan vi se fram emot en UCI-tävling i Vårgårda, VM i juni, SM i Värnamo i mitten på juli och sist men absolut inte minst OS i Rio.

För fler bilder, alla resultat och information att djupdyka i så ligger allt på EMs hemsida.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Alpen 2016-05-13

Kolla Facebook och IKHP Cykel, där finns mycket bilder.

lundatok 2016-05-13

Det kommer en liten artikel om Youth och Master Challenge med lite bilder. Sen kan du väl kolla med Jeppe vad han har?

Ville 2016-05-13

Ingen som har lite bilder från Master Challange? Grym helg det där! En nyfunnen vän som var med i det schweiziska landslaget pratade med Ninos meck och fick förklaringen att OS-år, plus nyss hemkommen från Australien+ familj + annat satte stopp...

Masjevel 2016-05-13

Grattis till vad det verkar ett superarrangemang! Tyvärr hade jag inte möjlighet att vara på plats men hade gärna velat om vi inte varit upptagna med annat den helgen. Hade varit grymt kul (och säkert svinjobbigt) att få prova på banan. Synd att d...

Unicyclist 2016-05-13

Härligt, önskar att jag kunde ha varit där!

anderssvensson 2016-05-13

Jag körde Master Challange på lördagen. Synd att inte fler gjorde det, publiken var med och hejade glatt även på oss glada motionärer runt hela banan. Hur kul som helst, och riktigt jobbigt!! :) 298537

lundatok 2016-05-12

Japp, det gick både Youth och Masters Challenge under helgen. Hade jag haft cykel för det hade jag ställt upp bara för att få känna på det. Kunde inte varit bättre förhållanden. Krocken med Lidingöloppet MTB ledde nog till ett mindre antal deltagar...

emmer 2016-05-12

Lite synd att inte fler tar chansen att köra så bra banor på de "öppna motionsheat" som brukar finnas i anslutning till tävlingarna för inbjudna licensierade.