En polis i mobilen

Datum:
04 september 2015 11:23

politi

I Danmark tar polisen hjälp av allmänheten för att få ner antalet cykelstölder i landet. Med appen Politi, blir det svårare för tjuvarna att sälja stulna cyklar.

För drygt ett år sedan släpptes det danska cykelregistret fritt för allmänheten. Den danska polisen lanserade i samma veva en app som skulle underlätta för privatpersoner att ta del av registret och på egen hand kunna kontrollera cykelns ramnummer. Målet med appen är bland annat att få ner försäljningen av stulna cyklar.

”Vi har en önskan om att kunna begränsa handeln med stulna cyklar och på så sätt även få ner antalet cykelstölder”, säger polisinspektör Jörn Kjer på danska rikspolisen.

Någon som även är nöjd med den ökade insatsen för att få ner cykelstölderna är Cyklistförbundets ordförande, Klaus Bondam. ”Det är en stor bromskloss för cyklismens utveckling när vardagscyklister gång på gång får sina cyklar stulna”, säger Klaus.

Enligt en undersökning som Forbrugerrådet Tænk gjorde 2011, uppgav 58 procent av de tillfrågade att de inte tänkt på om de varor de köpt kunde vara stulna. Skulle en vara visa sig vara stulen så finns det ingen försäkring som täcker en eventuell ekonomisk förlust och det blir dessutom upp till köparen att bevisa att man gjort allt man kunnat för att försäkra sig om att varan inte varit stulen. Om rätten anser att köparen varit oaktsam och borde utifrån exempelvis cykelns låga pris, förstå att den var stulen, kan köparen bli straffad.

Danmark är ett av de få länder i världen som infört ett nationellt registersystem för ramnummer. Ramnummersystemet infördes 1942 och kräver att alla cykelramar ska vara märkta med ett unikt ramnummer. Lagen som trädde i kraft samma år som systemet infördes gör det olagligt att sälja cyklar utan ramnummer i Danmark.

Appen finns att ladda ner till de flesta smartphones.

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.