Grymma stigar i Järvsö och Slopestyletrick i Dome

Datum:
25 oktober 2021 07:30

Nuddar Zakarias Johansens hjul någonsin marken, blir Emil Johansson nervös av att landa nya trick och hur ser egentligen Järvsös nya endurostigar ut? I tredje delen av Swede Shreds säsong 2 åker vi till Järvsö och the Dome i Gävle.

Swede Shreds säsong 2 Episod 3 – Järvsö & Dome i Gävle

Nytt fönster

Järvsö bortom hopplederna

Järvsö är som bekant känd för sina hoppleder som t.ex. Barbro, Twist Twist och Lite för Liten. Men det finns så mycket mer cykling att utforska på berget, som t.ex. deras helt nya endurobanor eller någon av deras fantastiska stökleder. De bjuder på en helt annan typ av cykling som är minst lika rolig men som kräver en del både fysiskt och mentalt. Här gäller det nämligen att sätta framhjulet rätt över stock, sten och stora hål. 

Anders Wingqvist/HappyrideJärvsö är mest känt för sin hoppleder, här blåa favoriten ”Barbro”.

“Flowlederna är så tillgängliga och det är så lätt att ha kul i en flowled kontra de stökspåren. Även fast de också är sjukt roliga så måste man ha några cykeldagar bakom sig för att verkligen uppskatta dom”, förklarar Alex Bäckvall som är ledchef i JBP. 

Två av de bästa och mest utmanande stöklederna i parken är Itzy Bitzy och Kristin. Itzy med tighta kurvor och många rot- och stenkistor är ändå något enklare än den renodlade downhillbanan Kristin. Här går det nämligen undan och det blir både stendrop, branter och stora hopp. Båda är dock helt fenomenala när man väl satt sin linje och hittat flytet.

Hanna JonssonFull fräs på lederna i Järvsö.

Endurostigarna är inte alls lika utmanande och svåra som Itzy och Kristin, men kräver ändå en hel del från cyklisten. Här gäller det att behålla fart genom att pumpa, hålla rätt linje och “flyta” över hål för att ta sig ner så snabbt som möjligt. Riktigt roligt och otroligt bra för cykelkunskaperna.

Några som vet exakt hur man gör är EWS-proffset Zakarias Johansen och svenska DH-mästaren Elina Davidsson. Elina förklarar: “Det är viktigt att lyfta blicken för att se vad som kommer framför och kunna välja linjer utefter det”. Zakarias håller med och lägger till: “De här banorna kommer köra in sig och bli olika varje gång man är här”. 

Hanna JonssonVill man nöta teknik på knöliga och branta stigar är en bike park tämligen fenomenalt, liften gör att du hinner så många fler vändor.

Hoppteknik i Dome Adrenline Zone

Från en typ av cykling till en helt annan, för ca två timmar söderut ligger Gävle och Dome Adrenaline Zone – en av norra Europas största inomhushallar för adrenalinsport. Här finns allt från skateramper till klätterväggar, ninja warrior-banor och såklart deras världskända hopphall. Det är också den som hamnar i fokus när man kommer hit som cyklist. Med en stor ramp in i flera olika hopp till både foampit och en landningsbar airbag så är det inte så konstigt att den lockat till sig några av världens bästa cyklister.

Hanna JonssonEmil Johansson redo med tandskyddet på the Dome i Gävle.
Hanna JonssonLufttid på the Dome.

En av dom är svenska världsstjärnan Emil Johansson som har varit ostoppbar de senaste två åren med hela fem raka vinster i Crankworx Slopestyle-tävlingar. Tillsammans med Slopestylecyklisterna Lukas Skiöld och Ludvig Eriksson spenderar han stora delar av vintern på Dome för att finslipa trick och lära sig nya. Enligt honom borde fler cyklister träna på just hopp varesig man vill bli Slopestyleproffs eller bara ha kul i en bike park:

“Nån sorts hoppteknik borde ligga i alla cyklisters intresse att öva på. Bara överlag att ha en sorts “air awareness” – man känner till vad som händer med cykeln i luften – skapar en helt annan bekvämlighet när det väl går fort och någonting går som det inte ska, vilken cykel du än är på”.

Hanna JonssonAlma Wiggberg gillar Dome.
Hanna JonssonAlma övar backflips.

Och just Dome är ett perfekt ställe att lära sig eftersom man hoppar hyfsat säkert till både foampit och airbag. Alma Wiggberg är en till cyklist som gillar att hänga här. Hon har gjort ett namn för sig genom att skicka stora hopp och göra trick och har varit i Dome med både hardtail och downhillcykel. 

En tripp till Dome är definitivt att rekommendera, speciellt en grå vinterdag. Har inne kan man lätt fördriva tiden och dessutom kommer du få ett träningspass som heter duga, för det här med att ta sig ur en foampit… det är verkligen inte helt lätt. 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Redaktionen 2021-11-01

https://happyride.se/wp-content/uploads/2021/11/puff-2000x1076.jpg Ta rygg på två cykellegender i Bygdsiljum Bike Park i Swede Shreds sista avsnitt för denna andra säsong. Läs hela artikeln: https://happyride.se/cykellegender-i-bygdsiljum-och-vm-no...

Redaktionen 2021-10-25

https://happyride.se/wp-content/uploads/2021/10/untitled-08657-2000x1333.jpg Nuddar Zakarias Johansens hjul någonsin marken, blir Emil Johansson nervös av att landa nya trick och hur ser egentligen Järvsös nya endurostigar ut? I tredje delen av Swed...

Wingqvist 2021-10-22

Samlade alla avsnitt från båda säsongerna på ett och samma ställe, om man smidigt vill sträckkolla: https://happyride.se/swede-shreds-alla-avsnitt-sasong-1-och-2

manneblask 2021-10-16

Jag har aldrig kört i Källviken, men skulle säga de är typisk röda som i naturliga nedförslöpor med några byggda grejor. Jag tyckte inte de var särskilt brötiga utan mer snabba men hel del rötter och andra naturliga inslag. Väldigt annorlunda från...

Fundadores 2021-10-16

Stort tack, de är röda, men i jämförelse med Källvikens röda hur är de då? Jämförbara eller svårare?

manneblask 2021-10-16

Det är dem här. Baksidan, man utgår från gröna som går från den mindre liften. Den som heter "Pang pang pang" var också ny från senaste swecup. 518728

Fundadores 2021-10-16

Endurolederna som åks i Järvsö, var ligger de?

CD 2021-10-13

Yes! Ännu en grym säsong. Tack! Så kul att se Kisa med, otroligt rolig park som bara blir bättre 😁

hannaej 2021-10-13

Tack! Jättekul att höra!

KÖP & SÄLJ