Hur förbereder man sig för Red Bull Joyride?

Datum:
18 augusti 2017 11:38

På söndag går säsongens mest prestigefulla Slopestyle-tävling av stapeln och med på startlistan finns två svenskar som båda har chans att ta hem hela tävlingen. Emil Johansson och Max Fredriksson har blivit det nya radarparet inom svensk Slopestyle. Emil slåss om den totala serievinsten och Max har kämpat sig tillbaka till toppen efter en skadefylld säsong. Inför söndagens tävling tog vi oss ett snack med våra svenska åkare om vad som gör Red Bull Joyride så speciellt, hur man förbereder sig för en så stor tävling och vad deras mål är på söndag.

Emil Johansson

18-åringen från Trollhättan slåss om den totala serievinsten med amerikanska Slopestyle-stjärnan Nicholi Rogatkin. Rogatkin har vunnit två utav tre Crankworx-tävlingar och är en av favoriterna inför söndagens final. Det är även Emil. Han har hittills placerat sig 2:a, 3:a och 5:a  i serien i år – så det enda som saknas är ett steg upp till den absoluta toppen.

Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolEmil Johansson vid Crankworx Slopestyle i Innsbruck 2017.

Förra året var Emils första säsong på världstouren och han körde också Red Bull Joyride för första gången. Mot alla odds placerade han sig på en 4:e plats.

När jag kom till Red Bull Joyride förra året hade jag aldrig kört så stora hopp eller dropp. Det small rätt bra i händerna när man landade sista hoppet. Jag hade en stor krasch under träningen och slog i huvudet. Jag visste inte om jag skulle kunna köra tävlingen eller inte men tillslut bestämde jag mig för att köra ändå, och det gick ju bra det!

Efter en 3:a plats i Crankworx Rotorua och en 2:e plats i Crankworx Les Gets tidigare i år, hoppas många på att få se honom stå högst upp på pallen på söndag. Emil själv är sitt vanliga, lugna jag och säger att han inte har några förhoppningar utan bara vill ha roligt och ta sig ner för banan utan skador.

Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolEmil Johansson vid Crankworx Slopestyle i Innsbruck 2017.

Det är säsongens största tävling – banan är lång och svår. Även om det är årets mest prestigefulla tävling så är det svårt att förbereda sig på något annat sätt än vanligt. Jag gör som jag alltid gör och försöker känna mig säker och bekväm på cykeln”, säger Emil när vi träffar honom mitt i ett fullpackat Whistler.

Den publiklockande festivalen, det stora mediepådraget och allt runtomkring verkar inte påverka honom speciellt mycket. ”Jag har cyklat och haft det roligt i parken under veckan, det är alltid grymt att få komma hit”, säger en nöjd Emil. ”På söndag vill jag bara ta mig nerför banan utan att dra på mig några skador. Då är jag nöjd”.

Max Fredriksson

Den andra svensken att slänga sig utför den utmanade banan är Max Fredriksson. Max har missat halva säsongen på grund av ett brutit nyckelben, men verkar vara tillbaka till sitt gamla grymma jag. Han tog en 3:e plats i senaste Slopestyle-tävlingen i Colorado för två veckor sedan och har dessutom en 3:e plats från förra årets Red Bull Joyride-tävling i bagaget. Max har varit uppe och nosat på topplatsen ett par gånger, men aldrig tagit steget högst upp på pallen på ett Diamond-event. Precis som Emil har han en riktigt bra chans att prestera på söndag och med en Joyride-tävling i fickan så kanske han har den erfarenhet som behövs för att ta ännu en pallplats, skador till trots.

Red Bull Joyride är speciellt”, säger Max och jämför den med Amerikanernas Super Bowl. ”Det är den största och mest prestigefulla tävlingen vi har inom vår sport. Här vill man göra bra ifrån sig”.

Mason Mashon / Red Bull Content PoolMax Fredriksson drar en tailwhip vid Red Bull Joyride i Whistler 2016.

I och med att det är en svår bana och ett så pass stort event så tror jag det bästa sättet att förbereda sig på är att köra andra tävlingar innan. Att tävla är ju bra träning i sig”, förklarar Max. I år är ju dock lite annorlunda för 22-åringen från Järfälla: ”Jag har inte hunnit köra så många tävlingar i år eftersom jag varit skadad, men det känns ändå helt ok. Jag fick till lite schyst cykling på eventet i Colorado – det är skönt”.

Man får helt enkelt träna banan så mycket man kan. Mitt mål på söndag är att göra ett åk som jag är nöjd med och att ta mig ner oskadd”, säger Max.

Video med Max från förra årets Red Bull Joyride

Old School vs. New School

Båda våra svenska åkare verkar lugna och samlade. Banans många och svåra hopp är dock något som definitivt finns med i tankarna eftersom bådas mål är att ta sig ner oskadda. De hade dock samma mål förra året och då placerade de sig 3:a, respektive 4:a. Så podiechans har de definitivt båda två.

Konkurrensen är dock stenhård. Både Emil och Max tillhör den ”nya skolan” i Slopestyle och det finns många åkare med betydligt mer erfarenhet på söndagens startlista. Brandon Semenuk har vunnit tävlingen fyra gånger och sa – utan att tänka två gånger – under onsdagen att hans mål var att vinna på söndag. Nicholi Rogatkin har kört tävlingen flera gånger och har en riktigt, riktigt vass säsong i år. Han har vunnit sju utav tio FMB-tävlingar i år. Sen har vi också förra årets vinnare Brett Rheeder som nog mer än gärna vill behålla titeln ett år till.

Mason Mashon / Red Bull Content PoolPrispallen 2016 med Nicholi Rogatkin, Brandon Semenuk ochThomas Genon.

Men rutin och erfarenhet är inte allt. Något som båda våra svenska åkare bevisade förra året. Det är helt enkelt omöjligt att veta vem som tar hem vinsten på söndag. Det är dock helt klart att det kommer bli en riktig rysartävling!

 

Missa inte livesändingarna här på Happyride på söndag 20 augusti kl. 19:30:

 

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Fjärdebrunn 2017-08-22

vilka bilder! vilken kille!

larsaw 2017-08-22

Pga allvarlig sjukdom i familjen har jag inte kunnat följa denna tävling, jag vet en skam, men ibland måste en helt enkelt prioritera... Nu är sjukstugan på bättringsvägen och jag har haft möjlighet att åt minstonne kika in foto-recap'n :) Det är ju ...

Mini_me 2017-08-21

Rackarns massa skrotningar. Galen tävling :)

tobgren 2017-08-20

Imponerande av Emil! Synd att Genon och Rheeder inte fick till det idag. Då hade Semenuk kanske tvingats hitta på något ännu bättre i andra åket...

Jimel 2017-08-20

Ja jävlar vilka åk, synd att Rogatkin krascha, han är ju väldigt spektakulär.

H. 2017-08-20

Wow! Sanslöst vinnaråk, sjukt kul för Emil med en andraplats och riktigt kul med BMX-veteranen på pallen. Grym tävling!

Jimel 2017-08-19

Kommer bli grymt!!

Sambal Oelek 2017-08-18

Grymt häftigt! Såg förra året, var bra spännande. Intressant läsning.