Järvsös nya cykelhotell redo att öppna

Datum:
26 juni 2019 15:55

Järvsö Bergscykelpark är inne på sin tionde säsong och firar det rejält med en ny, snabb lift och ett helt nytt cykelhotell som de själva påstår är världens första.

Lilla Järvsö i Hälsingland har gjort en imponerande resa från att ha varit en cykelmässig öken till att på några få år blivit en av Skandinaviens största cykeldestinationer. Den lilla bike park på Öjeberget som öppnade den 4 juni 2009 med fyra leder har idag svällt till 21 leder och hade förra säsongen 25 000 cykeldagar. En utveckling som inte ens medgrundaren och VD:n Lars Lööv själv ens kunde drömma om när man drog igång:
– Jag kommer ihåg att jag satt i liften med Tom Pro (från ledbyggarna Gravity Logic, reds anm), det kanske var andra eller tredje säsongen vi höll på, och frågade honom om han trodde att vi någonsin skulle komma över 10 000 cykeldagar på en säsong. Han bara skrattade tillbaka.

Jag och Lars Lööv står och blickar ut över alla cyklister som kliver på den nybyggda stolliften (6-stolare som kostade 40 miljoner, Järvsös största investering någonsin) som tar dem de 197 höjdmeterna till toppen av Öjeberget på hälften så kort tid som det sövande långsamma gamla härke till tvåstolslift som stod där innan. Bakom oss håller en stab av byggarbetare på att sätta de sista spikarna på det som kommer att bli cykelparkens nya knutpunkt, en centralbyggnad med uthyrning, verkstad, restaurang, shop och inte minst, världens första hotell som byggts från grunden med cykelturism i åtanke – i alla fall enligt Lööv.

Tobias LiljerothLars Lööv, VD för Järvsö bergcykelpark.

Varför är nu ett hotell en så stor grej? Det är ju trots allt bara ett boende och det viktigaste är väl ändå själva cyklingen? Och det kan vi hålla med om. Men det finns också ett gigantiskt symbolvärde i att det är Järvsö som cykelort som står för det här bygget, inte Järsvö som skidort.

Fredrik Fransson/JBPNya hotellrum i Järvsö som har kapacitet för smutsiga cyklister.

Liftburen cykling har i alla år, så även i cykelmeckat Whistler, behövt anpassa sig till den infrastruktur som byggts upp för skidåkning genom åren. Vilket naturligtvis har sina förklaringar i att skidturism är en betydligt äldre företeelse som omsätter enormt mycket mer pengar än sommarens cykling. Men med en ökad efterfrågan på aktiva sommarsemestrar, klimatförändringar och cyklingens allmänna uppsving så kommer den maktbalansen att rubbas rejält på relativt kort tid framöver – och det är cyklingen som växer snabbast.

Fredrik Fransson/JBP50 meter till liften.

JBP Hotell har alltså anpassats från grunden för cyklister. Borta är de dagar då du som cyklist närmast behövde be om ursäkt för din existens när du kom in lerig från cyklingen och fick leta med ljus och lykta efter ett säkert ställe att förvara din cykel över natten. Hotellet är på 32 rum och har förvaring för smutsiga cykelkläder utanför själva rummen, gott om krokar inne i dem för hjälmar och skydd och värmare för blöta skor. Dubbelrummen ligger från 1145 kronor per natt.

Hotellet har självklart en gör-det-själv-verkstad och låst cykelförvaring. In- och utcheckning sker digitalt så om du kommer fram sent en kväll så är det inga problem. JBP hotell öppnar officiellt den 1 juli. Och om någon undrar, skidåkare är självklart välkomna vintertid.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

mikaeljc 2019-07-02

Happykorrekt.

H. 2019-07-02

och till alla som happykorrekt klagar på Järvsö och hävdar att Gesunda är sååå mycket bättre kanske ett citat från Finn Iles är på sin plats. "Järvsö might just be my new favourite bike park outside of Whistler! " GxMaeYClclg Vad tyckte Finn Iles...

mikaeljc 2019-07-02

och till alla som happykorrekt klagar på Järvsö och hävdar att Gesunda är sååå mycket bättre kanske ett citat från Finn Iles är på sin plats. "Järvsö might just be my new favourite bike park outside of Whistler! " GxMaeYClclg

ForesterGuy 2019-07-02

*gnolar* "Får man ta cykeln med sej in på rummet?"

mikaeljc 2019-07-02

Eller så äter du buffe med 3-4 varmrättsalternativ, stor salladsbar, nybakat bröd, kaffe och kaka för 130:- på Bergshotellet.

qma 2019-07-01

Tack! Förhoppningsvis kan de skriva vad som gäller för cykelförvaringen på websidan. Jag var oxå och körde JBP i helgen - ljuvligt som alltid. Bodde i hyrstuga som det oftast blir, men hotell är trevligt när man vill lyxa då man ju kan skippa säng...

MiniGordini 2019-07-01

Vi var i Järvsö under helgen, vi gör återkommande besök dit och tycker det är toppen! Förutom skoj cykling har de trevlig personal, bra bemötande överallt. (Det enda jag kan klaga på är att jag känner mig sjukt fattig när jag är där. Nästa gång bl...

gumraröracing 2019-06-28

SÅ trevlig by /fin cykling, alla är glada och folk trivs! NÄSTAN så man vill flytta dit

johan44 2019-06-28

Järvsöandan är så bra. Åkte skidor där i vintras och några dagar stod en farbror vid liften med texten "ortsbo" på ryggen och en skylt bredvid, "åk lift med en ortsbo". Jag gjorde det och fick ett supertrevligt prat om Järvsö :)

Lars.E 2019-06-27

Nu när det redan är utrett och ändrat i artikeln så kanske jag kan vara otrevlig och säga att jag skrattade när jag läste artikeln. "fyra gånger så kort tid" "hälften så kort tid" står det nu, men jag tycker att det blir roligare om man skrivit 2...