Lazers nya uppfinning kineticore: helintegrerat rotationsskydd för hjälmar

Datum:
31 mars 2022 11:38

Mips, spin, wavecel, koroyd: rotationsskydden i hjälmar är redan många men nu kommer ett till. Det är Shimanos märke Lazer som igår lanserade sitt ”kineticore”. Det som är lite speciellt med denna nya teknik är att rotationsskyddet är helt integrerat i hjälmen. 

Det belgiska varumärket Lazer, som ägs av Shimano, gick igår ut och slog på stora trumman och meddelade att man ”skapat världens första helintegrerade rotationsskydd för cykelhjälmar”. Den nya teknologin baseras på deformationszoner – Controlled Crumple Zones – inuti hjälmen.

Det gröna mojset på bilderna är alltså bara vaddering, medan själva rotationsskyddet är de inbyggda deformationszoner i EPS-skummet.

Lazer/ShimanoDet är dessa

Grunden för Lazers lösning är alltså helt enkelt uppsättningen med block av EPS-skum, som är inbyggda i hjälmen vid en sned eller rak smäll så sammanpressas dessa och det gör att en del av energin dirigeras bort från hjärnan. Inspiration till detta fick Lazers utvecklingsavdelning när de kikade på hur bilindustrin arbetar med deformationszoner.

Lazer/ShimanoLazer pushar att det nya integrerade skyddet är lättare, ger bättre ventilation och lägre vikt. Lite oklart hur stora dessa eventuella fördelar är.

Fungerar det då?

När Virgina Tech har testat nya hjälmarna från Lazer är betygen full pott för mtb-hjälmen Jackal, landsvägskrukorna Strada och Vento, medan den urbana hjälmen CityZen får 4 av 5 stjärnor.

Barnhjälmar är inte med som testkategori hos Virginia Tech. Resultaten har inte publicerats på Virginia Techas webbsida ännu, utan uppgifterna kommer från Lazers pressmeddelande.

Lazer/ShimanoTämligen elegant lösning i sin enkelhet får vi ändå tillstå.

6 hjälmar får kineticore från och med idag

Den nya egna tekonologin kineticore kommer i 5 nya modeller: Vento och Strada för landsväg, Nutz och Pnut för barn, samt, CityZen för urban och hjälmarna är ute from idag 31 mars.

En sjätte hjälm som får kineticore är MTB-hjälmen Jackal som redan finns på marknaden. Svenska Mips kommer att finns kvar hos Lazer meddelar Shimano, frågan är väl hur länge till om man nu har ett eget system som verkar fungera.

Lazer/ShimanoNutz är en barnhjälm med ny rotationsskyddet från Lazer.

Ej lagkrav testa hjälmar mot sneda islag

Att roterande våld mot huvudet inte görs i de lagstadgade testen av hjälmar (konsumentverkets CE-normer och EU:s krav, EN1078 eller EN108) är något som svenska försäkringsbolaget Folksam  jobbat för att ändra sedan många år tillbaka.

Lazer/ShimanoLazers landsvägshjälmar med nya tekniken fick full pott i Virginia Techs test.

Folksam utför därför egna, oberoende test där hjälmar som finns på marknaden (som alltså är godkända för raka islag och penetrationsvåld) även utsätts för rotationsvåld. Hjälmarna får tre olika sneda islag. I Folksams test av cykelhjälmar drog man slutsatsen: ”Resultat från årets test visar att de hjälmar som kommer bäst ut i testet är utrustade med rotationsskyddet MIPS (Multi-directional Impact Protection System) eller WaveCel.”

Även amerikanska Virginia Tech gör oberoende tester av cykelhjälmar, där hjälmarna utsätts för rakt och snett våld. I dessa test har samtliga hjälmar som har högsta betyg någon form av rotationsskydd: Spin, Mips, WaveCel eller Spherical. Nu också då kineticore.

Andra liknande rotationsskydd i hjälmar

På marknaden idag finns välkända svenska Mips som också är en form av rotationsskydd i hjälmar. En annan teknik som Poc utvecklat är Spin (Shearing Pad Inside) som är ett silikongels-liknande membran som sitter på insidan av hjälmens padding och låter hjälmen röra sig relativt huvudet vid rotationsvåld. Mips har också varit med och tagit fram ”Spherical” som används i några av Giros hjälmar, där rör sig två olika delar av hjälmen oberoende av varandra.

Anders Wingqvist/HappyrideBurtons märke Anon tog WaveCel-tekniken till skid- och snowboardvärlden 2021.

Ytterligare en annan teknisk lösning är Koroyd som Smith använder. WaveCel är Bontragers lösning som kom 2019. Det är ett vågformat-material uppbyggt av celler, därav namnet. Materialstrukturen förändras i tre steg – flexar, krossas som en bils krockzoner och glider – för att leda bort och absorbera stöten innan den når huvudet.

I luven på varandra: patent, pengar & rotationsskydd

Företagen som har tagit fram olika tekniska säkerhetslösningar för hjälmar har bitvis kritiserat varandra. Poc och Mips har tidigare haft en juridisk konflikt kring patent. Mips gick efter att WaveCel lanserades för två år sedan ut och sade att de inte kunde få samma fina resultat när de testade WaveCel i sitt labb som WaveCel själva hade fått. I pressmaterialet när WaveCel släpptes till skidvärlden förra vintern jämfördes tekniken mot vanliga eps-hjälmar utan rotationsskydd, ingenting nämndes om några konkurrenter.

Hjälmar som skyddar är en stor marknad. Applikationerna många: skidåkning, cykel, ridning, vattensport för att nämna några. Det handlar alltså om betydande ekonomiska intressen för tillverkarna.

Anders Wingqvist/HappyridePOC:s populära modell Tectal Race Spin fick 2/4 i betyg när Folksam testade 2020.

Men utan att vi ska förlora oss i varken tekniska eller juridiska detaljer så står det alltså utifrån både Folksam och Virginia Tech:s tester klart att rotationsskydd är en bra sak för att minska risken för hjärnskakningar. Båda dessa två oberoende testlabb poängterar också att det viktiga är att använda hjälm, att hjälmen sitter bra och adderar man ett rotationsskydd på de två grundbultarna är man bättre rustad för eventuella krascher.

Det ska dock tilläggas att rotationsskyddet i sig inte gör en hjälm bra, det syns i både Folksam och Virginia Techs tester där det finns hjälmar med rotationsskydd som presterar dåligt.

Något oberoende jämförande test mellan de olika rotationsskydden på marknaden finns inte idag vad Happyride.se erfar.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Krompa 2022-04-01

Butik i Stockholm med JACKAL KINETICORE inne?