Norra Sveriges bästa stigcykling i ny bok

Datum:
28 maj 2021 12:34

42 storslagna mountainbikeäventyr mellan Faluns gruvhål och Abiskos fjälltoppar. Happyrides reporter Aron Gooch kommer nu ut med boken Sveriges bästa stigcykling del två som handlar om norra Sverige. 

Aron Gooch har de senaste åren jagat land och rike runt efter den bästa stigcyklingen som Sverige har att erbjuda. I den andra och sista boken bjuder han över 360 boksidor på inspiration och beskrivningar av norra Sveriges bästa stigar.

Omslag till Sveriges bästa stigcykling del 2 CalazoSveriges bästa stigcykling del 2 handlar om norra delarna av landet.

Boken ”Sveriges bästa stigcykling del 2” är just nu på tryck och levereras 14 juni, men går att beställa redan nu på Happyrides shop.

Aron Gooch släpper del 2 i böckerna om Sveriges bästa stigcykling.

Hej Aron, hur är läget och vad gör du just nu?
– Återhämtar mig, det har varit en galet intensiv vår. Det är också en märklig känsla när ett projekt som haft en framträdande plats i mitt huvud under fyra år flyttar ut. Vad gör man på kvällarna när man inte skriver böcker?

Nu kommer del två i böckerna om Sveriges bästa stigcykling: Vad skiljer denna bok från den första?
Upplägget är detsamma. Den täcker norra Sverige vilket innebär att det är andra typer av miljöer, med fjäll och stora skogar. Mer vildmark helt enkelt.

Vad är det för typ av bok som du har gjort och för vem?
Böckerna är klassiska guideböcker med ett antal noggrant utvalda turer som beskrivs med text, bild och kartor. Min sinnebild har varit ett kompisgäng som drar iväg på cykelresa och varje kväll när de sitter vid grillen ska de bubbla av förtjusning över de stigar de cyklat under dagen. Jag har letat efter stigar med ”wow-faktor”. Vacker natur och roliga stigar förenade i ett härligt äventyr.

Aron GoochBergsåker.

Under dina många och långa fältstudier: Har du sett några generella skillnader mellan cyklingen i norra och södra Sverige?
– Naturen skiljer sig naturligtvis åt. Till exempel fjällen ligger där de ligger. Men den största skillnaden handlar om befolkningstäthet. Mer folk som rör sig i skog och mark innebär mer stig. Runt de större städerna i södra Sverige finns enorma stignätverk som saknar motsvarighet i de norra delarna av landet.

Aron GoochForsarundan

Om du får lyfta fram någon särskild tur från denna nya bok: Vilken tur tänker du på och varför?
Svår fråga. Jag har återupplevt turerna gång på gång under skrivarbetet, de ligger mig alla nära hjärtat.

Aron GoochTrollsjön.

Politikersvar, kom igen nu!
– Men om jag bara rycker den första turen som korkar upp i huvudet så råkar det bli en som inte kom med i boken.

– Målet denna eftermiddag var att cykla Funäsdalsberget, men det var oerhört varmt och vi latade oss i skuggan lite för länge. Som straff hade gondolen stängt och vi fick cykla uppför den branta slalombacken. 250 höjdmeter över 1,5 kilometer i nästan 30 graders hetta kändes i kroppen efteråt.

Aron GoochFunäsdalsbergets mäktigaste ren stirrade ut författaren och fotografen Aron Gooch.

– Vi tog ett varv uppe på toppen och träffade på en ren som mycket demonstrativt kissade på stigen framför oss, trots att vi såklart höll oss på behörigt avstånd. En nedfart på maskinspår avslutades vid en oerhört vacker stig som går alldeles intill Ljusnans strand.

Aron GoochFunäsdalsberget

Turen låter ju episk, varför kom den inte med i boken?
– Den är i gott sällskap, tusentals kilometer stig föll bort på researchstadiet och av det som cyklats har bara omkring 35 procent kvalat in i böckerna. Funäsdalsberget bjöd på fantastiska vyer, men leden som går där uppe håller inte bokklass. Nedfarten var alldeles för blöt för att jag med gott samvete ska kunna rekommendera den. Stigen längs älven är fantastisk, men som runda betraktat hade den bestått av för mycket väg. Boktiteln lovar Sveriges bästa stigcykling, och då ska det hållas.

Aron GoochFunäsdalsberget.

Boken ”Sveriges bästa stigcykling del 2” är just nu på tryck och levereras 14 juni, men går att beställa redan nu på Happyrides shop. Det finns fortfarande en del exemplar av den första boken kvar också.

CalazoTotalt 700 sidor med inspirerande stigcykling i Sverige.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

BuTTuS 2021-06-17

Samma här. Döm om min förvåning när en av lederna i Funäsdalsområdet gick förbi våran familjs gamla fäbovall. Dit släpade man ju med sig cykeln som liten knodd i slutet på 70-talet utan att nångonsin hört talas om ordet mountainbike😊...

sih 2021-06-17

Pling i mobilen och så låg den i brevlådan :)

fhloston 2021-06-15

Samma här 😊

sih 2021-06-15

Min beställning, från Happy, har kommit upp i Postnordappen nu.

fhloston 2021-06-14

Jag beställde 6 juni. T-shirt som beställdes samtidigt kom direkt. Boken har inte kommit än. Skickas från förlaget.

BuTTuS 2021-06-14

Beställde den från Happy, kan man förvänta sig den i brevlådan idag då, eller skickas den idag?