Nya mtb-hjälmen MoDrop från ABUS

Datum:
14 juni 2022 13:55

ABUS har utvecklat en ny snygg hjälm för stigcykling. MoDrop som är både bekväm och prisvärd. Vi har testat hjälmen.

ABUS är ett vanligt märke när det kommer till cykellås, men kanske lite mindre vanligt bland oss stigcyklister. Den nya modellen MoDrop kanske kan göra märket mer synligt i skogarna.

ABUS har designat med hjälm som täcker en något större del av huvudet jämfört med de flesta av deras tidigare hjälmar just för att ge ett bättre skydd mot skogens ojämnheter.

Designen är faktiskt helt okej. Möjligen ser skärmen ut att flyga lite för sig själv, men hjälmen ser helt okej ut jämför med vissa konkurrenter.

Tim HammarEn snygg hjälm till ett bra pris.

Passform

Den sitter skönt på huvudet med bra justeringsmöjligheter för hakbandet, inga konstigheter egentligen. Formen följer huvudet och ser till och med ganska nätt ut. Om detta avspeglas i ett sämre skydd är svårt att svara på.

Just denna modell finns inte med i försäkringsbolaget IFs stora hjälmtest. Men den är uppbyggd med samma teknik som andra och har utrustats med MIPS.

MIPS står för Multi-directional Impact Protection System. Bakom denna tekniska lösning finns en grupp svenska hjärnforskare från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Karolinska institutet i Stockholm.

Det ligger drygt 25 års forskning bakom systemet som minskar risken för hjärnskakningar och andra huvudskador. Det har visat sig fungera bra med tydligt goda testresultat. Även andra rotationsskydd som wavecel, spin, koroyd och kineticore har visat sig bra i testar av oberoende Virginia Tech.

En hjälm som har MIPS är kanske inte automatiskt supermycket bättre än en utan, men det är inte alla hjälmar som når upp till den standard som MIPS kräver för att systemet ska få användas. Därför innebär det ändå en viss kvalitetsstämpel.

Foto: Library of CongressJobbet som hjälmtestare var inte bättre förr…

Teknologi

Till flera av ABUS hjälmar går det att köpa till deras QUIN-chip, en sensor som kan larma om du inte kan det. Denna teknologi ser vi bli allt vanligare i hjälmar, den finns även i en del cykeldatorer (även om just de i exemeplvis Garmin brukar vara allt för känsliga).

Hjälmen har en liten gummiinsats på bakhuvudet där detta placeras. Kostanden för chipet som köps separat är ca 600-700 kr.

QUIN Microsite Chip – en säkerhet om olyckan skulle vara framme.

I korthet

Priser (ca): 1200 kronor med MIPS utan QUIN
1800 kr med MIPS och QUIN
Det finns även en variant utan MIPS för 900 kronor.
Kolla pris hos Cykelkraft.se

Vikt: 390 gram (L)
Zoom Ace MTB: ett komplicerat namn på justeringsratten i nacken.
Anpassad för att kunna användas med tofs/hästsvans (detta hade jag dock svårt att testa…)
Passar med goggles.
God ventilation.
Insektsnät, kör du riktigt fort slipper du splashade flugor i pannan…

Tim HammarSkärmen ser möjligen ut att flyga lite för sig själv…

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer