Pensionerad, men inte från cykling

Datum:
06 september 2015 11:07

007(1)

Förra året pensionerade Fredrik Kessiakoff sig från proffslivet i Astana, packade ihop sitt liv vid Medelhavet och flyttade till Stockholm, för att komma tillbaka hem.

(Av: Magnus Alexandersson)

Vi fångar Fredrik Kessiakoff på kontoret när han jobbar med de sista förberedelserna inför Velothon, där han är banansvarig. Febril aktivitet pågår med smått och stort inför nästa helg.

Anledningen till att Fredrik tog sig an utmaningen var möjligheten att vara med och skapa en stortävling i sin hemstad på avstängda vägar. Att det var första året var också en bidragande faktor, då han kan vara med och sätta sin prägel på loppet redan från början.

013

Med de utmaningar som tidigare tävlingar brottats med i bakhuvudet frågar jag hur det har gått med alla tillstånd och hur mycket jobb det varit med bansträckningen.

”Det har varit tufft att få till allt,” konstaterar Fredrik. ”Förvånansvärt mycket jobb med arrangemanget, proffsloppet ställer först och främst stora krav. Sen är det ju motionsstarten som också tagit mycket tid för att få till.”

”Vi har fått ta emot en viss mängd skepsis, då vi jämförs med tidigare lopp,” fortsätter Fredrik ”så det har blivit mycket möten för att få med alla intressenter. Bara en sak som att stänga av ena spåret för spårvagnen genom stan var inte helt lätt att få till.”

Varför ska en motionär då cykla Velothon Stockholm? Vad är loppets charm jämfört med mycket annat frågar vi Fredrik. Loppet i sig är en unik möjlighet att cykla genom huvudstaden, menar han, det ligger också rätt på säsongen. Han ser också Velothon som en säsongsavslutning. För många cyklister är Vätternrundan höjdpunkten för året och nu finns det ett lite kortare och förhoppningsvis lite tuffare lopp som cyklisterna kan ha som fortsatt mål för att träna vidare på sommaren.

Exklusive den neutraliserade starten är loppet 164 km, så loppet är ju klart kortare än Vätternrundan, och har en ganska kuperad sträckning vilket ger en mer aktiv cykling än andra motionslopp. Dragningen är gjord på vägar där Fredrik tränat ofta och han vill gärna dela med sig till andra, de fantastiskt vackra vägarna vi är välsignade med på Södertörn. Fredrik är mycket spänd på hur Velothons dragning uppfattas av deltagarna, både längden och den lite mer aktiva cyklingen som blir med en mer kuperad sträckning.

Från och med i år är Fredrik också invald i styrelsen för SCF. Där han hoppas kunna bidra med sin kunskap som proffscyklist och erfarenheter från både mountainbike- och landsvägssidan. Det är väldigt viktigt att det finns en plan för de cyklister som vi satsar på, menar Fredrik, så att de inte lämnas vind för våg efter deras tid som juniorcyklister utan att det finns ett stöd i framtiden.

Vi försöker till slut prata om vad som händer efter Velothon, men nu så här med veckor kvar är allt fokus på loppet. Några föreläsningar har han bokat in och sen ska han fundera lite på fortsättningen, hur han hittar den berömda balansen mellan jobbet och fritiden. Men det kommer sen. När vi lämnar Fredrik sätter han sig igen vid sin dator och jobbar vidare, nu för att säkerställa att alla loppets pilar kommer på rätt ställe och beställs i rätt mängd. Bara en detalj i mängden som måste bli rätt.

011

Två mycket viktiga, avslutande frågor till Fredrik:

  • Vilken tid har du på Vätternrundan? 7.47 i år
  • Och på Cykelvasan? Tyvärr inte cyklat den, var där uppe i år, ingen cykling bara.

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.