Sponsrat innehåll från Switzerland Tourism

Schweiziska Valais tio bästa turer!

Datum:
31 augusti 2018 20:40

Att alperna är fantastiska att cykla i har nog dom allra flesta förstått. Schweiziska Valais har cykling i världsklass och vi har i samarbete med Switzerland Tourism sammanställt en topplista på turer i området Valais. Rhônedalen dominerar området Valais, runt den ligger över 50 toppar som når över 4000 meter, man kan utan att överdriva säga att bergen också påverkar utsikten en hel del. Cyklingen är både för mountainbike och landsväg i absolut världsklass och det kryllar av fina leder och landsvägsrundor som passerar över samma klättringar som proffsen kämpar sig upp för under bland annat Tour de Suisse. Vi har listat tio fin rundor för mountainbike, urvalet är presenterat utan inbördes ordning.

Crans-Montana Bike Marathon
Först ut är området Crans-Montana, med 177 markerade leder för mountainbike och dessutom två permanenta downhillbanor. Bergen i området bjuder helt klart på massor av bra cykling. Landsvägscyklingen är milt sagt kuperad, precis som det ska vara i alperna. En favorittur är Crans Montana Bike Marathon. Hitta turen här

© Crans Montana ADLCrans-Montana bjuder på en hel del luftig cykling med fantastisk utsikt.
© Crans-Montana RawylSlät stig uppför och ibland utför på en av de 177 markerade lederna för mtb.

Crans Montana 1988 
VM-banan från 1988, i Crans Montana kan du cykla på klassisk cykelmark. Detta var innan det fanns ett officiellt världsmästerskap på mtb och tävlingen kallas European World Championship. Då, för trettio år sedan var banan 18 kilometer och Mike Kloser vann guld med Ned Overend på en andraplats. Nuförtiden startar man lite längre ner i dalen och varvet blir lite drygt 20 kilometer, på dessa 2 mil klättrar du totalt 1100 höjdmeter och cyklar lika mycket utför. Hitta turtips här.

© Crans-Montana MountainSe till att då och då ta det lite lugnt och njuta av omgivningarna, du behöver inte hålla samma fart som Ned Overend höll 1988.
© Crans-Montana EstVäl nere i dalen är det god mat och dryck som gäller men innan dess fokus på stigen. Alpängarna i Crans-Montana bjuder på magiska stigsektioner.

Cleuson
En tur i området som heter Nendaz är Cleuson. Det är en kortare vända upp till dammen Lac de Cleuson och dess smaragdgröna vatten. Nästan 500 höjdmeter uppför innan du når den vackra dammen och kan titta tillbaka ut över dalen och sträckan du precis cyklat. Perfekt tur för dom lite lugnare dagarna. Längre upp på berget ser man baksidan av Verbiers skidsystem och Mont Fort. Hitta turen här.

© Florian Bouvet-FournierDammen ligger högt över dalen, ännu högre upp ligger den mäktiga toppen på Mont Fort.
© Florian Bouvet-FournierGrönskimrande likt en ädelsten inbäddad mellan bergen.

Tour de la Printse
En tur som finns i olika versioner är Printse, du kan välja att ta hjälp av tre liftar och ”bara” behöva klättra 627 höjdmeter. Eller så kan du cykla Printse helt utan hjälp och komma upp i 1750 höjdmeter, då heter turen Printse pro rider. Starten går för båda versionerna i närheten av Nendaz, den enklare varianten kan man även starta vid lifthuset i Siviez. Rutten är dragen som en kombination av olika markerade mtb-spår. En stor del av varvet är också en del av mountainbike-loppet Grand Raid. Här hittar du .GPX-fil och turtips för Printse.

© Florian Bouvet-Fournier Vissa delar av Printse går på asfalterade cykelvägar.
© Florian Bouvet-FournierHögre upp på varvet glesnar skogen och berget breder ut sig.
© Etienne BornetUppför, det händer att man cyklar i uppförsbacke när man är i alperna men belöningen väntar på andra sidan krönet.

Stoneman Glaciara
En tur som bitvis slingrar sig fram på riktigt hög höjd, delvis ovanför Aletsch-glaciären, som är en av de större i alperna, 27 miljarder ton is som sakta rör sig neråt i dalen. Turen med namnet Stoneman Glaciara är 127 kilometer lång och många cyklar den på tre dagar då det också är rejält många höjdmeter. Här hittar du kartan och .GPX-fil.

© Pascal GertschenNere i dalarna passerar man genom gamla byar på väg mot nästa klättring.
© Pascal Gertschen Ofta sker klättringarna på transportsträckor eller grusvägar.
© Pascal GertschenEn het dag längtar man ner i forsen innan nästa klättring börjar. Stoneman Glaciara är en heldag på cykeln med massor av höjdmeter.
© Pascal GertschenTobleroneformade toppar och små alptjärnar, se till att ha med kameran.
© Pascal GertschenAletsch-glaciären är mäktig!
© Pascal GertschenVackert så att gör ont och riktigt rolig cykling.
© Pascal Gertschen Daggstänkta berg i motljus, att bara vara i alperna är välgörande och på cykel är det fantastiskt!

Zermatt och Sunnegga trail
Sunnegga trail är namnet på det flow trail som är grävd på berget ovanför Zermatt. Anpassad till bergets topografi slingrar den sig ner mot dalen. Slät och lättåkt med doserade kurvor och en del hopp. Erfarna cyklister och nybörjare, med fart anpassad till sin nivå blir flow-stigen en utmaning för alla. Här hittar du Sunnegga Trail.

© Tim Bradsley-SmithDoserade kurvor och en hel del hopp. Sunnegga trail är anpassad för cyklister på olika nivåer.
© Tim Bradsley-SmithBreda och väldränerade spår ner mot Zermatt.

Tour 4-Seen
Starten går uppe vid Blauherds liftstation, den här turen handlar mer om fin cykling och utsikt än om uppförsbackar, endast 230 höjdmeter klättring och hela 1200 meter utför. På vägen ner mot Zermatt passerar du fyra bergssjöar. Grünsee är den av sjöarna där man helst badar. Har man tur får man också se murmeldjur och stenget. Hitta turen här.

© Pascal GertschenEn av de fyra bergstjärnarna man passerar. Matterhorns ständiga närvaro gör själen gott.
© Pascal GertschenNågra korta klättringar får du kämpa dig uppför men Bike-tour 4 Seen är mestadels utför.

Albinen-Leuk
Fin runda på strax under 20 kilometer. Då stora delar av varvet går på dalens solsida så är turen lämpligt även tidigt på våren. 836 höjdmeter där det mesta av klättringen sker på slutet. Turen passerar genom många gamla småbyar och är lika mycket en vacker historiskt cykelrunda som en vända du kan köra dig rejält trött på om du ökar farten. Här hittar du våra turtips:

Grand Raid
På samma bana som långloppet Grand Raid kan du givetvis cykla resten av året. 128 kilometer och 4800 höjdmeter är inget man skämtar bort, det gäller att vara i bra form, även om man cyklar turen i flera etapper. Även tävlingen som cyklas i mitten av augusti går att köra i kortare versioner, då startar man helt enkelt lite närmare mål. Här är kartan och turtips.

En höjdkurva som redan vid första anblick höjer pulsen rejält. I verkligheten kommer stigningarna höja pulsen bra mycket mer.

Rinderhütte-Jeizinen
En fantastisk stig som främst består av singletrack utför. Du börjar cykla uppe på 2300 meters höjd, dit har du tagit kabinbanan eller cyklat transportsträcka upp. Framme är du när drygt 1100 höjdmeter utför passerat och du rullar in i Jeizinen. Sista biten är asfalt, en fin tur att värma upp med eller cykla flera gånger. Turtips för GPS här.

Utförs är trevligt. Ett tips är att kolla igenom alla turtips och kombinera flera av dom kortare turerna om man vill ha längre dagar. Ett annat tips är att hyra en guide som hittar, då kan man cykla hela dagar utan att behöva navigera.

 

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

GoranS 2018-09-03

Att CHFen är dyr påverkar nog.

Fältprästen 2018-09-02

Hotellrum har "normala" priser tycker jag. Maten är minst dubbelt så dyr. Choklad i vanlig matbutik kan vara bra mycket billigare än i Sverige. Bensin har också varit billigt. Jag tror priserna har en hel del med beskattning att göra.

Bikzz 2018-09-02

Schweiz är superfint. Vackert land, mkt att göra, allt funkar perfecto. Jag har touringcyklat där ett flertal ggr. Men tyvärr, det är svindyrt, man har inte råd att göra någonting, mer än dubbelt så dyrt som Ty el Austria, så tänk efter före.......

Fältprästen 2018-09-01

Den där turen ovanför Aletschgletscher (som Är alpernas största) har jag varit sugen på länge. Har fått den rekommenderad av en infödd (om jag minns rätt). xx__TSjiEZY finns också på min bucket list. Passerade den sist jag var i området, utan att ve...

Jimel 2018-08-31

Ser ju riktigt läckert ut.