Stigcykeln Canyon Spectral nu med hockeyfrilla

Datum:
01 november 2021 10:37

Den populära stigcykeln Spectral från Canyon har blivit busigare och mer utförsorienterad. Och precis när vi trodde att det var 29 som gällde så kommer Canyon med tre alternativ i hjulstorleksdjungeln: 29, 27,5 och Mullet. 

Utförsegenskaper och tid i luften var prioriterat när Canyon ritade om Spectral.

Nytt och lite gammalt vissa delar av nya Spectral presenterades för nästan ett år sedan. Sen dess har massor hänt, då var det en 29:a i kolfiber som presenterades och i geometritabellen var den ganska lik Strive, men med lite kortare slaglängd men längre reach och flackare gaffelvinkel. Nu har det dykt upp fler hjulstorlekar i sortimentet och dessutom en version med Coil.

CanyonStort hjul fram, litet där bak. Kort lugg fram, långt hår bak. Logiken haltar lite men wtf tänkte Canyon och körde på med liknelsen mellan sin Mullet och hockeyfrillan.

Coil på postorder, vi har fått låna en Mullet-Spectral med coildämpare och det var lite extra spännande att se hur Canyon hade löst det med dämparinställning på den fjäderförsedda bakdämparen. Med en luftfjädrad dämpare är det relativt enkelt, men med coil blir det alltid lite mek. Canyon har löst det så att cykeln levereras med en fjäder som passar medianvikten för varje storlek. Dessutom skickar Canyon med två extra fjädrar, en hårdare och en mjukare. Snygg lösning där.

CanyonMullet med coil, samma specifikation som vi lånat av Canyon.

Aluminium finns självklart med i sortimentet och det med en helt egen form. Trenden de senaste åren har gått mot att kolfiber och aluminiumversionerna av en cykel blivit extremt lika. Canyon har med nya Spectral låtit Aluversionen få en egen form, det är trots allt två material med väldigt olika egenskaper. Aluminiumversionen har rakare, inte lika organiska former. Dessutom ligger alu i en tillgängligare prisnivå.

Aluminimumramarna är kantigare men med många kontruktionstekniska detaljer lånade av sitt kolfibersyskon.

Men Strive då?  Strive verkar finnas kvar i sortimentet, men skarpögda endurofans har nog också sett att det tävlats i Enduro på nya Spectral. Om det här är en ersättare till Strive eller om det också är en ny Strive på gång låter vi vara osagt men nya Spectral verkar vara kapabel att ta över som endurohojen i sortimentet.

Spectral på endurobanan med Zeb-gaffel. Kul!

Allsidig men är det en stigcykel för Sverige? Vi kommer att testa Spectral både i park och på platt Stockholmsstig, ungefär i den typ av terräng där tidigare Spectral har fungerat bra. Det känns som att den nya versionen har blivit mer utförsorienterad men var går gränsen, hur länge står man ut utan att bo vid ett berg?

Aluminium med luftdämpare fram och bak.

Detaljerna kommer vi att gå in på när vi har testat Spectral. Vi kommer att cykla på vår lånecykel tills Canyon vill ha den tillbaka och sen berättar vi vad vi tycker. Vad vill ni veta? Ska vi väga den? Eller ska vi hucka? Cyklarna har börjat säljas och kollar man på den leveransprognos som Canyon har lagt upp kommer vissa modeller att levereras i december.

Mullet är alltså en cykel med 27.5 bak och 29 fram, hockeyfrilla fast tvärtom.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

TMA-1 2022-01-13

Adderar till frågan om uppföljning av denna notis. Blev det någon recension?

kottenp 2022-01-09

kommer det någon uppföljning på denna ? Sugen på en denna som trail cykel och utför verkar den ju fungera bra men hur är den uppför och tekniskt uppför ?

johnny165 2021-11-15

Vad är det för fula jäkla babianrövs byxor på sista bilden?

Hälsingland 2021-11-15

Huck to flat och se om ramen håller... Tål inte bikepark heller enligt canyon själva så dom tror väl inte ens på sina egna produkter..

Atlas 2021-11-15

Business in the Front, Party in the Back!

Velocipeden 2021-11-03

Hucka och landa på kedjestagen!🥳

Janos 2021-11-02

Väga och huckas så klart :)