Sveriges nyaste bike park ligger i Värmland

Datum:
11 mars 2022 11:10

Det är den mindre skidorten Sunne som ska ha premiär för sin sprillans nya bike park nu i vår. Denna första säsong kommer det att  finnas tre nya maskingrävda banor och en ny  handgrävd med mer stökig enduro-stajl, därutöver har man dammat av några gamla godingar från back in the days of 00-talet. 

Sunne var riktigt tidiga med downhill när det begav sig för två decennier sedan, men som många downhill-satsande skidorter bittert fick lära sig, gav det inte riktigt tillräckligt med klirr i kassan för att bära sig. Gruppen som åker hårt och fort nedför svarta och röda leder må kännas stor på orter som Järvsö och Åre, men det ger inte riktigt den bredd som behövs för att få en mindre ort att gå runt.

Sunne lade ner sin cykelsatsning, men i och med det som hänt i Cykelsverige de sista åren med mountainbike så gör man nu ett omtag och satsar på enklare, mer tillrättalagda leder vid sidan av de lite svårare.

Sunne Ski & BikeAck Värmeland du sköna.

Ski Sunne blir nu istället Sunne Ski & Bike. Namnbytet är en naturlig del av att man nu våren 2022, likt många andra skidorter också gjort de sista åren, satsar på att bli en året runt-anläggning med liftburen cykling under sommarhalvåret.
När vi nu utökar utbudet med utförscykling/downhill under sommarhalvåret och tar steget att bli en året runt-anläggning känns det naturligt att även få in cyklingen i namnet säger Marknadschef Daniel Randwiir.

Premiären av Sunne Bike Park sker Kristihimmelfärdshelgen 26-29 maj. Sunne öppnar denna första cykelsäsong med tre maskingrävda banor; en grön ”Junfru Spaak”,en blå ”Carelius” och en röd ”Baltasar”. I tillägg blir det också en röd handgrävd stig ”Garm” som har enduro-karaktär. Men det är ju bra många fler leder på kartan, vad händer och fötter?

Sunne BikeLedkarta sommar Sunne Ski Bike.

Jo, Sunne har också rustat upp ett par av de äldre lederna dom rödingarna ”Aslak”, ”Bataki”, ”Jarro” (där för övrigt deltävling i svenska cupen i dh gick 2009) och dessa härstammar från 00-talet när Ski Sunne var bland de första anläggningarna i landet med downhill, efter Åre och Gesunda. Dessa banor är karakteriserade som utförscyklingen var i begynnelsen, banorna går därför rakare ner i fallinjen och här handlar det mycket om teknik för att få ett flyt. De passar fint för rutinerade cyklister. Ja, och så har men en svart också ”Melikor”

Utöver dessa leder tillkommer ett övningsområde där du kan träna kurv- och hoppteknik. I botten av backen blir det ett övningsområde för barn samt en pumptrack, dessa är placerade så att man inte behöver använda liften.

Sunne Ski & BikeI Sunne har man maskingrävt tre helt nya leder, handgrävt ytterligare en och restaurerat några gamla godingar från 00-talet.

På sikt vill man växa ännu mer på mountainbike i Sunne:

– Planen är att vidareutveckla cykelsatsning löpande framgent, med ytterligare banor och fler spännande inslag berättar Malcolm Hardie, Projektledare för cykelsatsningen.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jonj5555 2022-03-24

Jag såg på deras hemsida 265 höjdmeter. Så stämmer det är det bra med svensk måttstock;-)

Maakus 2022-03-23

Mätte lite på lantmäteriets karta. Ca 200m Man kan få ca 60-70m extra om den övre liften gick 545890

jonj5555 2022-03-23

Härligt, men viktigast: hur många höjdmeter!?!?

42Hz 2022-03-17

Wohoo! SITTLIFT!! ;)

ErikH 2022-03-12

Jäkligt kul, heja Värmland!

Manurhin2 2022-03-12

Hoppas det funkar denna gången.