Allt om SWE CUP Enduro 2022

Datum:
06 april 2022 15:12

Datumen för den svenska enduro-serien 2022 är inte riktigt någon nyhet längre då de cirkulerat. Vad som äntligen är klart och nytt är att tävlingen i Östersund även blir SM. Ja, tävlingssäsongen och SWE Cup Enduro närmar sig och vi har pratat med tävlingsansvariga Malin Lindgren Henttonen på Svenska Cykelförbundet om årets cup. 

Första deltävlingen, av totalt sex, i årets svenska enduroserie går av stapeln om drygt två veckor, helgen efter påsk lördag 23 och söndag 24 april. En av anledningarna till att cupen inte kunnat presenteras i sin helhet tidigare är att processen med att få tillstånd från markägare och beslut om SM dragit ut på tiden. Där utöver har det funnits svårigheter att hitta arrangör till exempelvis Åre – som nu inte är med i årets cup.

SWE Cup Enduro startade i fjol under pandemin, trots detta flöt det på bra för arrangörerna. I år ser vi några ändringar med orter som tillkommit, men även ett par som står över årets cup.

Två andra omtyckta (av mig själv och andra) orter från 2021 som utöver Åre inte finns med på årets lista är Ulricehamn och Järvsö. Ulricehamn som gärna ville vara med även i år har tyvärr inte fått tillstånd att ha tävling på samma plats detta år, även dem hoppas att kunna lösa dessa problem till 2023.

”Järvsö står över i år för de prioriterar sin barnverksamhet i sommar och satsar på att komma tillbaka med ett riktigt bra event 2023.” säger Malin Lindgren Hettonen som är tävlingsansvarig för Swe Cup Enduro på Svenska Cykelförbundet

POV från förra årets cup, 1 sec senare trillar fotografen och bryter revbenet…

Det är delvis ett nytt format på några av tävlingarna, kan ni berätta mer om formatet sprint?
– Det ”nya” formatet SPRINT kan vi förklara med att detta format har lite kortare specialsträckor, detta behöver ej betyda att de är mindre utmanande. Då detta i första hand kan sättas intill lite större städer ser vi en möjlighet att eventuellt nyrekrytera enduroåkare som kanske tävlar för första gången, säger säger Malin Lindgren Hettonen. 

Swe Cup Ulricehamn Hugo RöjgårdIngen tävling i Ulricehamn i år.

Har ni någon målsättning för antalet deltagare för årets endurocup?

– Detta (sprint) är ett test i år och vi hoppas formatet faller väl ut och att det är många som kommer och testar på sporten. Givetvis vill vi att antalet deltagare ökar inför årets SWE Cup, efter en pandemi så kommer det vara ett otroligt sug efter att deltaga på olika MTB-tävlingar. Otroligt glädjande att det är stora ungdomsklasser i slutet av 2021 så detta hoppas vi håller i och att även Master klasserna hittar tillbaka och ökar efter pandemin, berättar Malin.

– Sen vill jag säga, tillägger Malin, att arrangörsgruppen gör ett fantastiskt jobb för att få till en Cup med alla förberedelser, en eloge till alla dessa föreningar.

Daniel AxelssonFjolårets SWE CUP vinnare – Filippa Ring

Enduro SM 2022 går i Östersund

Den 28 augusti arrangerar Östersunds Cykelklubb svenska mästerskapen i Enduro.

I en nyhet på SCFs hemsida berättar Björn Sigvardsson från Östersunds Cykelklubb om SM-satsningen. Jämtlandsklubben är sedan tidigare klar som arrangör för fjärde SWE Cup-deltävlingen och höjer evenemanget till nästa nivå när ÖCK nu inkluderar 2022 års SM i Enduro:
– Vi är jätteglada över att ha fått förtroendet och det blir ett uppsving för vår tävling. Visst, det var jättekul att endast få förtroendet för SWE Cup. Men vi var ändå lite rädda att några SWE Cup-deltagare inte skulle dyka upp, då det är en bit att åka. Svenska Mästerskapen drar folk”, säger Björn Sigvardsson, tävlingsledare hos arrangerande Östersunds Cykelklubb.

Östersund är en av alla orter där Enduro har växt ordentligt de senaste åren:
– Regerande svenska mästarinnan Filippa Ring bor i staden, i länet bor också Robin Wallner, som tillhört världstoppen i enduro i många år. Och Endurogemenskapen mellan Åre och Östersund är stark, påpekar Björn Sigvardsson och fortsätter:
– Ja, vi vill verkligen göra det här. Just att låta kommunen omfamna Enduro som en framtidssport här, är en jättestor del i att vi så gärna ville ha ett SM. Det är jättekul!

Hugo RöjgårdIsaberg blir finalen även för årets upplaga av SWE CUP Enduro

Östberget på Frösön är väl etablerat i gravitykretsar och erbjuder inte bara magiskt vackra vyer ner mot Storsjön, utan riktigt fin Enduroterräng.
– Riktigt tekniska bitar, lite ”flowiga” leder med hopp och berms. Tekniskt och flowigt kan man sammanfatta det som redan före vi förhoppningsvis får öppna en helt ny led. Men det finns också mycket naturstigar på Östberget, säger Björn Sigvardsson.

Ungefär fyra kilometer bort ligger för de flesta mera outforskade Böle stigområde där två-tre sträckor ska dras. Det blir en naturlig transportsträcka över vackra Vallsundsbron, mot Böle tävlingsområde.
– Här finns den längsta leden som kommer att vara med på SM. Den har över 100 fallhöjdsmeter, en härligt flowig led. Böle har gått mycket under radarn så det är KUL om vi får visa upp hela det området så som vi har tänkt oss, sa Björn Sigvardsson redan veckan före de sista påskrifterna från berörda parter.
Och nu är allt klart för en riktigt varierad SM-tävling. Eftersom tävlingen arrangeras i fantastisk natur med ett unikt läge, nära stad och dess faciliteter, hoppas arrangören på en ordentlig publikfest. ÖCK har också laddat för olika sidoaktiviteter, även för de allra minsta endurofantasterna.

Björn Sigvardsson har redan sett tecken på att Endurocyklingen tas på större allvar inom staden:
– Det blev just klart att lifttiderna utökas enormt och de körs redan vecka 20, till vecka 36. Uppsvinget är stort. Skidsporten i all ära, den är jättestor här – men nu börjar vinterstaden Östersund fokusera lite mer även på andra halvan av året.

Anmälan till alla ENDURO SWE Cup 2022

(6 st deltävlingar betala för 5): https://www.sportstiming.dk/event/10430  ( anmälan stänger 17/4 kl 23.59)

Har du frågor ang. ENDURO SWE Cup 2022? Dessa går att skicka till: swemtbgravity@scf.se

Tävlingsklasser och licensguide

13-14 år pojkar/flickor – Licens Youth men/women

15-16 år pojkar/flickor – Licens Youth men/women

U21 (17-20 år) dam/herr – Licens Junior men/women (17-18 år), Licens Under 23 men/women (19-20 år)

Tävlingsklass dam/herr 21+ år – Licens Under 23 men/women (21-22 år), Licens Elit men/women (23+ år)

Masterklass 35+ år dam/herr – Licens Master men/womenMasterklass 50+ år herr – Licens Master men

Masterklass 50+ år herr – Licens Master herr (Endast på SM vid fler än två startande från två olika föreningar)

U21, tävlingsklass och masterklass har krav på årslicens. Ungdomsklasserna kan köras med engångslicens (ej på SM). Cyklister 35 år och äldre kan välja att teckna elitlicens och tävla i tävlingsklass istället för masterklass. För att lösa årslicens måste du vara medlem i en SCF-ansluten förening och registrerad med en aktuell epost-adress i föreningens register i IdrottOnline. Därefter kan du själv ansöka om din tävlingslicens på: https://www.swecyclingonline.se/

Läs mer om förfarandet att lösa årslicens här

Lär mer om förfarandet att lösa engångslicens här

Motionsklasser

Motion kort (Minimiålder 10 år. Deltagande barn 10-12 år måste ske i vuxet sällskap)

Motion lång (Minimiålder 15 år).

Du som kör i motionsklass är försäkrad under motionsloppet men ej under träning. Vi rekommenderar deltagare i motionsklass att teckna en årsförsäkring (motionsförsäkring) som ger försäkringsskydd vid både träning och motionslopp. Läs mer om försäkringsskyddet från Gjensidige här: Mer info om SCF/Gjensidige försäkring.

 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

howsyourdad? 2022-04-07

ja jag vill leva jag vil dö på frööööösön. Grymt!

tpn 2022-04-07

Grymt kul! Ska försöka ta mig igenom alla utom den i Flottsbro som tyvärr krockar med annat. Tanken är motionsklass i år och överlever jag så siktar jag på tävlingsklass inför nästa säsong.