Tobias Liljeroth ny redaktör på Happyride

Datum:
03 september 2022 09:26

Tobias Liljeroth från Åre har tagit över spakarna som ny redaktör på Happyride. Vi tog ett kort snack med honom för att ta reda på vad han är för en figur.

Ok, vem är du?

– Tobias Liljeroth, AKA Glisseur på forumet. Jag bor i ett litet rött hus i Såå, strax utanför Åre city men kommer ursprungligen från Katrineholm i Södermanland. Jag har jobbat en massa år på Åka Skidor, först som redaktör och dom senaste sex åren som chefredaktör. Innan jag hamnade där levde jag skibumlivet i Alperna, den mesta tiden av det i La Grave i Frankrike.

Så nu ska alltså en j***a skidåkare driva Sveriges största cykelsajt? Toppen…

– Exakt! Jag har cyklat med grova däck på smutsiga stigar sedan 90-talet så jag törs nog kalla mig för cyklist också. Du vet, man kan ha två olika favoritsporter.

Eller som Brett Tippie sa när jag och Mattias Fredriksson cyklade med honom på North Shore i Vancouver för några år sen; ”I don’t know if I’m a mountain biker who snowboards, or a snowboarder who rides bikes.” Lite så känner jag, fast med skidor och cykel då förstås.

Sam Needham/Trans ProvenceMed pulsen på rött under Trans Provence.

Ok, ok. Så vad har du för cykelbakgrund då?

– Kul att du frågade… En gång i tiden höll jag på med XC-racing iklädd lycra och hela det paketet men sedan jag flyttade till Åre 2006 kör jag väldigt mycket liftburen åkning, och en hel del gravitationsorienterad stigcykling. Jag körde sexdagars-endurot Trans Provence 2016 men det är enda gången i modern tid som jag haft en nummerlapp på cykeln.

Annars är jag är involverad i Åre Bergscyklister och var en av dom som var med drog igång Åre Bike Festival och Scandinavian Photo Challenge/Åre Video Challenge. Jag har också varit med och arrangerat alla Åre Enduro som körts genom åren, tillsammans med flera andra såklart. Och så var jag och min kompis Hampus dom två drivande bakom bygget av leden Våfflan, som av en händelse slutar väldigt nära mitt hus. Jag har uppenbarligen en tendens att sylta in mig i saker.

Våfflor är gott men vad har du för cyklar i förrådet?

– Just nu en Transition Spire endurohoj och en BMC URS gravelcykel. Plus ett projekt med att bygga upp min gamla Transition Sentinel-ram till lite mer av en stigcykel som stannat av lite tyvärr.

Vilka är dina favoritställen att cykla på?

– Hur mycket tid har du? Jag har haft förmånen att kunna resa en hel del med min cykel och fått uppleva en massa storslagen cykling ute i världen. Men här hemma i Sverige är Åre givet, trots vårt legendariska skitväder. Men när det är fint är det magiskt och det finns ju ingenstans i landet som du får längden på åken och variationen som finns här. Sedan är Järvsö en liten favorit såklart. Och Hellas. När jag hittar rätt vill säga…

I Norge är Bymarka i Trondheim och Trysil två favoriter. Nesbyen och Hallingdal står på min bucket list så jag hoppas kunna lägga till det på favoritlistan snart.

Nere Europa är ju Finale Ligure i Italien den givna favoriten. Cyklingen, Medelhavet, vädret, maten, allt. Ett magiskt ställe. Madeira när det är någorlunda torrt är också en höjdare. Och så får man inte glömma Glentress och Innerleithen i Skottland heller. Minus den friterade pizzan.

I USA gillar jag verkligen Galbraith Mountain i Bellingham och Tiger Mountain utanför Seattle. Och Fruita/Grand Junction i Colorado med sin mäktiga ökencykling. I Kanada är Squamish och, självklart, Whistler favoriterna.

Det där blev väldigt många ställen ser jag nu. Men det är ok, man får ha många olika favoriter.

Tobias LiljerothJoe’s Ridge i Fruita. Den perfekta stigen.

Så vad har du för plan med Happy framöver?

– Att inte göra mig ovän med forumet genom att inte publicera felaktiga vikter på testprylar är väl #1 på listan…  Nej, men det engagemang och den styrka som finns på forumet är definitivt en gigantisk tillgång som ska vårdas ömt.

Jag tänker väl generellt att försöka öka frekvensen på artiklarna lite och få till en bra mix av stigcykling, gravitationsbaserad cykling, grusväg och njutning på landsväg. Och med ett brett angreppssätt på alla dom företeelserna. Jag är också sugen att lyfta upp några av alla dom spännande ledprojekt som pågår ute i landet, det börjar ju bli en hel del nu vilket är fantastiskt.

Även om Sverige är en liten cykelnation internationellt sett så finns det fortfarande mycket bra cykling inom vårt lands gränser och en massa dedikerade personer som hela tiden driver cykelcommunityn framåt. Vi får se var det landar helt enkelt. Och jag är alltid öppen för idéer, PM-boxen eller mailen är alltid där för förslag.

Ok! Så vad händer nu närmast?

– Nu ska jag dra ut i Åre Bike Park och köra 1000-metern.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Fjärdebrunn 2022-09-05

Läste intervjun. Vi lycragubbar på lvg känner oss åsidosatta och utsatta. Välkommen!

jomper 2022-09-05

Det kommer bli kanonbra!

howsyourdad? 2022-09-04

I for one welcome our new overlord. Grattis Tobbe!