Turtips och svårighetsgrader

Datum:
29 september 2018 09:53

I samma veva som vi presenterar vår uppdaterade sektion med turtips så har vi också satt ihop en gradering för att det ska vara lättare att förstå hur svår eller lätt en stig eller en landsvägsrunda är.

För att inte komplicera allt för mycket har vi valt fyra färger, Grön, Blå, Röd och Svart (Ja vi kallar svart en färg, det gjorde Goethe också och NCS). Grön är lättast och svart är svårast. När vi graderar mountainbike är mycket av graden baserad på den tekniska färdighet som krävs för att klara en viss stig. På landsväg är det mer hur ansträngande en tur är som bestämmer graden. Det är användarna själva som graderar och förhoppningsvis är vår beskrivning av de olika svårighetsgraderna tillräcklig för att graderingen ska bli jämförbar även om olika cyklister satt graden. Det finns tre kategorier cykling att välja mellan: MTB, Leisure och Landsväg. Vill du lägga in en fin grusvägstur kan den passa både som landsväg och MTB. Kanske också som Leisure.

 

Mountainbike:

Stigarna graderas mest utifrån svårighetsgrad och väldigt lite baserat på hur jobbigt det är därför är det viktigt att i beskrivningen nämna om det är extra krävande.

Grön En grön stig är bara marginellt svårare än en grusväg. Den enda egentliga skillnaden är att det kan förekomma lite lättare hinder och rötter. Här kan alla som kan cykla ta sig fram.

Blå På den blåa stigen dyker det då och då upp en del lite klurigare passager. Grova stenar och svårpasserade rötter kan förekomma. En erfaren skogscyklist upplever inga problem men nybörjaren kommer behöva sätta ner fötterna ibland.

Röd Röd stig innehåller branta stigsektioner med en del vassa stenar och rötter. Du behöver stå upp och cykla mycket och en heldämpad cykel gör skillnad. Nybörjaren behöver leda cykeln en del på den röda stigen och den erfarne cyklisten ser det som en utmaning, speciellt om det ska gå fort.

Svart Svart stig innebär att även erfarna terrängcyklister måste kliva av och gå ibland. För nybörjaren är den svarta stigen ingen höjdare. En svart stig är så svår inte ens de allra skickligaste cyklisterna kan slappna av, en svart stig är tekniskt utmanande för alla. Det kan vara rejält branta passager och förekomma dropp och exponerad cykling. Inget för nybörjaren alltså.

Leisure/utflykt:

Definitionen för en tur som vi kallar Leisure är att du inte behöver byta om till cykelkläder. Det går givetvis att cykla alla leisure-turer med cykelkläder. Underlaget är mestadels asfalt men det kan finnas grussträckor.

Grön Grön tur är en trevlig utflykt som alla som kan cykla klarar av. Inga brantare backar eller svårcyklade delar. Cykeltiden är sällan över en timme.

Blå Blå leisurecykling är en tur över en timme med några backar som kan kännas som en ansträngning. Skillnaden mot grön är längden och att det är fler backar.

Röd Röda turer är en dagsutflykt som kräver lite planering och innehåller stopp för mat och flera backar. En rejäl cykeltur.

SvartSvarta leisureturer är flerdagarsturer, oftast med packning och planerade övernattningar.

Landsväg:

Landsvägsturerna graderas utifrån längd och ansträngningsgrad, en kortare men rejält backig runda kan alltså vara ”svårare” än en längre men platt.

Grön Grön är en till två timmars cykling i lättcyklad terräng. Lågt trafiktryck och inga större backar.

Blå En blå landsvägstur är över 50 kilometer och kan innehålla lite längre backar. Total tidsåtgång är mellan 2-4 timmar.

Röd Röda turer på landsvägscykel har stora höjdskillnader, och kan ta mellan 4 och 6 timmar. Det kan behövas ett fikastopp.

Svart Den svarta graderingen betyder på landsvägscykel en heldagstur med både en hel del backar och troligtvis minst ett stopp för fika och påfyllning av flaskor.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.