Turtips och svårighetsgrader

Datum:
29 september 2018 09:53

I samma veva som vi presenterar vår uppdaterade sektion med turtips så har vi också satt ihop en gradering för att det ska vara lättare att förstå hur svår eller lätt en stig eller en landsvägsrunda är.

För att inte komplicera allt för mycket har vi valt fyra färger, Grön, Blå, Röd och Svart (Ja vi kallar svart en färg, det gjorde Goethe också och NCS). Grön är lättast och svart är svårast.

Vi har tre olika kategorier också där det dominerande underlaget styr:
Stig = Mountainbike
Asfalt = Landsväg
Grus = Gravel/utflykt

När vi graderar mountainbike är mycket av graden baserad på den tekniska färdighet som krävs för att klara en viss stig. På landsväg är det mer hur ansträngande en tur är som bestämmer graden. På gravel/utflykt får man vikta ansträngning, längd och hur tekniskt underlaget är som styr graderingen.

Det är användarna själva som graderar och förhoppningsvis är vår beskrivning av de olika svårighetsgraderna tillräcklig för att graderingen ska bli jämförbar även om olika cyklister satt graden. Det finns tre kategorier cykling att välja mellan: mountainbike, gravel/utflykt och landsväg.

Mountainbike:

Stigarna graderas mest utifrån svårighetsgrad och väldigt lite baserat på hur jobbigt det är därför är det viktigt att i beskrivningen nämna om det är extra krävande.

Grön En grön stig är bara marginellt svårare än en grusväg. Den enda egentliga skillnaden är att det kan förekomma lite lättare hinder och rötter. Här kan alla som kan cykla ta sig fram.

Blå På den blåa stigen dyker det då och då upp en del lite klurigare passager. Grova stenar och svårpasserade rötter kan förekomma. En erfaren skogscyklist upplever inga problem men nybörjaren kommer behöva sätta ner fötterna ibland.

Röd Röd stig innehåller branta stigsektioner med en del vassa stenar och rötter. Du behöver stå upp och cykla mycket och en heldämpad cykel gör skillnad. Nybörjaren behöver leda cykeln en del på den röda stigen och den erfarne cyklisten ser det som en utmaning, speciellt om det ska gå fort.

Svart Svart stig innebär att även erfarna terrängcyklister måste kliva av och gå ibland. För nybörjaren är den svarta stigen ingen höjdare. En svart stig är så svår inte ens de allra skickligaste cyklisterna kan slappna av, en svart stig är tekniskt utmanande för alla. Det kan vara rejält branta passager och förekomma större drop och exponerad cykling. Inget för nybörjaren alltså.

Anders Wingqvist/HappyrideEn brant stig med utmaningar i form av små drop och annat får gradering röd.

Gravel/utflykt:

Definitionen för en tur som vi kallar gravel/utflykt är att den går att cykla med en gravelhoj eller en standardcykel med lite bredare däck om det är enklare gradering grön eller blå. Underlaget är grusigt mestadels, men det kan finnas lite asfalt och på de svårare graderingarna (röd och svart) även partier av stig.

Grön Grön tur är en trevlig utflykt som alla som kan cykla klarar av. Inga brantare backar eller svårcyklade delar. Cykeltiden är sällan över en timme. Fin tur med vanlig standard cykel som har lite bredare däck och klarar grus.

Blå Blå  Är en tekniskt lätt tur men lite längre och över en timme, kanske några backar som kan kännas som en ansträngning. Skillnaden mot grön är längden och att det är fler backar.

Röd Röda turer är tekniskt svårare, kanske med stigparti som tangerar grön eller blå mtb-stig. Kan även vara dagsutflykt på enkelt underlag, men som kräver lite planering och innehåller stopp för mat och flera backar. En rejäl cykeltur.

SvartSvarta om vi pratar utflykt är detta flerdagarsturer och bikepackning, oftast med packning och planerade övernattningar. Är det gravel är det svårt tekniskt, som en blå eller tom tangerar röd mtb-stig.

Johan Åkesson/HappyrideDuktiga gravelcyklister vill gärna åka lite stig, riktigt duktia dito drar gärna en enhands-wheelie också. 

Landsväg:

Landsvägsturerna graderas utifrån längd och ansträngningsgrad, en kortare men rejält backig runda kan alltså vara ”svårare” än en längre men platt.

Grön Grön är en till två timmars cykling i lättcyklad terräng. Lågt trafiktryck och inga större backar.

Blå En blå landsvägstur är över 50 kilometer och kan innehålla lite längre backar. Total tidsåtgång är mellan 2-4 timmar.

Röd Röda turer på landsvägscykel har stora höjdskillnader, och kan ta mellan 4 och 6 timmar. Det kan behövas ett fikastopp.

Svart Den svarta graderingen betyder på landsvägscykel en heldagstur med både en hel del backar och troligtvis minst ett stopp för fika och påfyllning av flaskor.

Christopher LanawayAsfalten kallar. 

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.