Vallåsen Bike Park – Sveriges sydligaste downhillcykling

Datum:
18 september 2022 19:49

Happyride tog sig till Hallandsåsens norra sida och tog en titt på Vallåsen Bike Park, Sveriges sydligaste, liftburna cykling. En imponerande anläggning med cykling för alla, från nybörjare till ärrade downhillrävar.

Downhillykling på Hallandsåsen

Mitt ute i den vackra halländska skogen, strax söder om Laholm, möts man av ett område fullproppat med cyklingsmöjligheter och för att vara Skåne, ett väldigt högt berg – det är nästan som att man hamnat i en annan värld i kontrast till den platta delen av Sverige. Vallåsen har två liftar öppna för cykling, en ankarlift och en sittlift som båda tar en upp samma väg. Är man nybörjare är det enklast att ta sittliften där man kan få hjälp av liftvärdar vid både på- och avstigning. Väl uppe på toppen möts man av en otrolig vy med något som verkar vara oändlig skog. Det finns leder att åka ned för åt alla håll. Trots att det är en liten anläggning har man lyckats klämma in hela 14 utförsleder och man får kämpa för att lyckas ta flera åk i varje led under en och samma dag.

Gustav HaglundFull fart i Lil´Tore.
På väg upp i stolliften.
Starten av Vallåsens nya led Lil´ Tore.

Grönt och blått som uppvärmning

Första åket blev självklart i deras nybyggda gröna led, Lil´ Tore. Det är en lätt flowig led byggd med velodromer i olika storlekar, rollers och mindre table tops. Leden passar bra för hela familjen och bjuder även in den vane cyklisten, man kan mer eller mindre gasa på hur mycket som helst och det enda som sätter begränsningar är egentligen ens egen förmåga. Lil´ Tore är med sina imponerande 2 412 meter parkens längsta led där den sick-sackar spår sig ned från Vallåsens topp. En riktig höjdare som även är möjlig att cykla med en vanlig stigcykel. Det är förmodligen den led som bjuder på finast omgivning också.

Efter uppvärmningsåken var det dags att hoppa över till de blå favoriterna, Spruffs och V-Line som går bredvid varandra. Bägge är grävda och väldigt flowiga leder som bjuder på lite svårare partier, velodromer, rollers och snällare hopp. Två riktigt roliga leder som uppskattas även av vana cyklister.

Gustav HaglundPump över rollersen i Lil´Tore.
Gustav HaglundNära toppen av Mt Vallåsen.
Gustav HaglundFull fart nedåt i Woodstock.

Rött stök

Efter det var det dags att kliva in i de röda lederna som bjuder på lite brantare och stökigare åkning samt lite mer teknisk terräng, större hopp och även några dropp. Tårtan till Oua Oua är ett bra alternativ att börja med om man inte kört röda leder innan, den kombon är till stor del grävd och flowig och fungerar som ett bra insteg.

Både Maggan och Woodstock drar igång med utmanande inledande partier. Det som däremot utmärker Maggan är hennes två broar och grävda avslutande parti där man kan ösa på och få luft under hjulen i både hopp och dropp. Woodstock är snäppet svårare med mer rötter och stenar men är relativt bred vilket ger möjlighet till att hitta nya linjer varje åk. Pipeline, årets tävlingsbana i sydsvenska DH-cupen, bjuder in till att släppa på. Gillar man fart, skutt och stök är det helt klart leden för dig. Old karaktäriseras av tajtare kurvor men också flera roliga hopp.

Petra OhlsonLufttur i Tårtan.

Svarta utmaningar

Väl inne i Lilla Kycklingen och DH-spåret blir det mer tekniskt. Stundtals finns det inslag av någon halvgrävd velodrom men stora delar utgörs av stökig singletrack med rötter och sten samt tajtare kurvor. Det finns en del brantare partier men också mer kreativa hopp och dropp. Generellt sett har de svarta lederna mindre rum för misstag men det är leder där man verkligen kan utmana sig.

Jag ska inte säga alla men de flesta hoppen och droppen i lederna, från gröna till svarta, är frivilliga. Med det menas att antingen så är det platåhopp som man enkelt kan rulla över och om inte så finns det vägar runt dem.

Gustav HaglundBeslutsångest. Och visst är ledskyltarna ganska snygga också?

Cykling för alla på Vallåsen

I och med den nya gröna leden Lil’ Tore kan man verkligen hitta något för hela familjen i Vallåsen. De har numera leder som passar allas förmågor . Tycker man lederna har för få eller för små dropp, eller om man bara jagar adrenalin finns det ett övningsområde med dropp i olika storlekar och utföranden att träna i. Den ligger precis till vänster när man kommer av ankarliften.

Till och med dirtkidsen kan ta sig till Vallåsen och öva tailwhips eller barspins på deras nyinförskaffade airbag, placerad i botten av backen. Längst längst ned finns även en teknikbana och en pumptrack, perfek att värma upp på inför cykeldagen.

Gustav HaglundCykling i södra Sverige blir inte så mycket finare än så här.
Gustav HaglundTvå fina platåhopp i Tårtan till Oua Oua.

Öppet till 9 oktober

Efter en lyckad säsong med många varma dagar och inte ett fullt lika hårt tryck som under pandemin har anläggningen öppet till den 9 oktober. Eftersom hösten har tvingat sig på har man lagt ned med kvällsåkningen och håller sig till lördagar och söndagar från 10 till 16. Så om du inte redan varit där är dags att passa på, så du slipper vänta till nästa säsong. Och det vore synd, för Vallåsen är helt klart värt ett besök.

Gustav HaglundInne i verkstaden kan man få hjälp med allt som har med cyklar att göra.

Vallåsen Bike Park

Läge

Vallåsen ligger i Våxtorp i Laholms kommun. 20 km öster om Båstad. 12 mil norr om Malmö. 18 mil söder om Göteborg.

Länk till karta

Leder

14 downhilleder med totalt 148 fallhäjdsmeter.

2 gröna
2 blå
7 röda
3 svarta

1 uppförsled
1 pumptrack
1 hopp med airbag

Lift

2 liftar, en släplift och en stollift som startar på samma ställe. Stolliften går dock längre upp på berget.

Liftkort

1-dagskort: 385 kronor (september 2022)

Ledkort

Om liften är stängd kan du ta uppförsleden till toppen och köra utförslederna.

Ledkort: 105 kronor
Ledkort e-bike: 215 kronor

Cykeluthyrning, butik och verkstad

Finns i basområdet. Förboka gärna cykel i förväg för säkerhets skull. Fullfacehjälm och skydd ingår för 845 kronor för en dag.

Butiken har ett bra sortiment av kläder, skor, skydd och en del komponenter. Verkstaden kan fixa din rackliga cykel i mån av tid.

Restaurang

Det finns en restaurang i basområdet med fika och en gedigen burgare. Restaurangen är öppen samma dagar som liften.

Öppettider

Lördag-söndag till 9 oktober, 2022.

Mer info

vallasen.se/bike-park

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Inga kommentarer