Hjälp! Min cykel knakar och låter

Datum:
15 maj 2022 13:20

Knakande oljud från cykeln… var kan det komma ifrån och vad gör jag åt det? Daniel Borgstål, mekaniker på Sportson i Jönköping, är vår ciceron och hjälper oss få bukt med missljuden från våra kol-, stål- såväl som aluminiumhästar.

Nu kommer vi till ett ämne i vår mekskola för cykel som du tyvärr förr eller senare kommer att stöta på… Vart kommer knaket ifrån? Varför skriker och tjuter min cykel? Många cyklar har problemet att de börjar knaka och det gäller framför allt heldämpade mountainbikes eftersom det är många rörliga delar på dessa cyklar. Men även en vanlig hederlig stadscykel kan ha detta problem. Nu ska vi gå igenom några enkla steg för att du smidigt ska få bukt på problemet.

 

Knak och oljud på cykeln: Hur får man bort det?

Vart ska man börja leta? Följ nedan steg och kör en uteslutningsmetod.

Källor för oljud:

Styret: Här kan du få bort ljudet genom att lossa på alla skruvar för att sedan dra åt dem igen. Du kan även vara i behov att spänna på styrlaget. Detta gör du genom att först lossa på skruvarna som sitter på sidan av styrstammen för att sen dra åt den skruven som sitter på toppen. Här är det viktig att du drar åt skruvarna igen på styrstammen så att det inte inträffar någon olycka.

Bakaxel: Här kan det vara så enkelt som att bakaxel har skruvat upp sig och du hör ett irriterande ljud. Om så är fallet så är ett bra knep att smörja in axeln, och skruva åt igen.

Kassett och Body: Du kan få missljud ifrån kassetten om den har börjat lossna. Här kan du dra åt kassetten med hjälp av ett kassettverktyg. Missljud kan även komma inifrån bodyn då den kan vara i behov av att smörjas upp och få en service.

Sadel och Sadelstolpe: Missljud från sadelstoplen kan du lätt få bort genom att lossa på sadelstolpsklämman för att sedan dra åt den igen. Till kolfibercyklar med kolfibersadelstolpe är det en fördel att använda karbonpasta för att få bort eventuella missljud. Du kan även få missljud på sadelrailsen då sand kan tränga sig in, detta åtgärdar du smidigt med hjälp av sprejfett som du kan spreja in vid infästningen mellan rails och sadel.

Länkage: Detta gäller framför allt heldämpade cyklar. Dessa cyklar har många rörliga delar och du kan smidig få bort missljud genom att dra åt alla skruvar i ramen till rätt moment. Det gör du med hjälp av en momentnyckel. Sedan kan du också spreja in fett vid bussningar för att få bort missljud. Många cykeltillverkare rekommenderar att du byter och servar dessa delar med 1 års intervall för att minska risken att din cykel börjar låta och knaka, samt fungera sämre.

Vevparti: Här kan det vara många delar som får din cykel att börja knaka. Det är mycket som rör på sig och som potentiellt kan skava och låta mot vartannat. Det kan vara allt ifrån vevlager till en skruv. Det du själv kan göra smidigt är att se över så att alla skruvar på vevpartiet är åtdraget. Samt att se över så alla drevbultar som håller fast klingorna är rätt åtdragna.

Pedaler: Här kan det ibland vara så enkelt att du lossar på pedaler och fettar in gängorna för att åtgärda ett missljud. Men det kan även finnas en risk att dina lager i pedalerna är slitna och därmed knakar. Använder du cykelskor kan även dem vara en bidragande faktor till missljud. Då klossarna kan ha lossnat eller att de är för slitna. Här kan du med ett enkelt tips ta en tur med ett par vanliga skor så kan du snabb höra om problemet är dina cykelskor eller pedaler.

Du har gjort allt ovan, och cykeln knakar och låter fortfarande? Då bör du gå in mer på detalj och kanske till och med byta delar.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

B4m5e 2021-12-17

När min hojj knakar så räcker det i de flesta fall att smörja kedjan…

Elhojtok 2021-12-17

Jag läste rätt tidigare idag. Nu läste jag fel och klickade. Måste bero på knarket. 😁

Bonzo 2021-12-17

Snart på TV4: Anders och knaket!

BJS 2021-12-17

Nytt och nytt.... Var visst ett problem redan 1886.... https://bicycling.se/oss-knarkare-emellan

n_andersson 2021-12-17

Så läste jag med först. Tänkte det var nått nytt bland cyklister att knarka nuförtiden 😂

MagerValp 2021-12-17

Haha jag läste samma. Skyller på Paco och Waki 🍄

Pfaff 2021-12-17

https://g.co/kgs/4fWyi8

Guaruska 2021-12-17

Kanada? Eller washington dc?