Veckans boktips – Bicycle Builders Bonanza

Datum:
10 mars 2019 20:13

Boktipset på Happyride är ett försök att ungefär samtidigt som SVT sänder Babel kort tipsa om en bok som på något sätt har med cykling att göra. Förhoppningsvis räcker det som redan står i bokhyllan längre än Babels säsong. 

Veckans boktips vänder sig till cyklister med skaparglädje. Nu när våren är på intåg så stundar kanske även en och annan vårstädning av garage och källarförråd? Innan ni kasserar cyklar eller cykeldelar så rekommenderar vi en titt i Atomic Zombie´s Bicycle Builders Bonanza. Här finns nämligen mängder av tips på hur man kan förvandla cyklar tänkta för kassering, till nya roliga hojar.

”Anyone can do what I have done and more with only a little patience and determination.”

Det spelar ingen roll om man är proffs eller novis när det kommer till cykelbygge, Bicycle Builders Bonanza vänder sig till alla med mekintresse. Författarna ”Radical” Brad Graham och Kathy ”KoolKat” McGowan är tydliga i bokens inledning: meningen med bygget är att släppa loss fantasin och ha kul i processen. Brad Graham är cykelhobbyist och uppfinnare tillika grundare och värd för cykelbyggarens webbplats atomiczombie.com och dessutom skapare av världens högsta cykel. Graham förklarar bokens uppkomst med avsaknaden av enkla tips och beskrivningar för dem som vill ta vara på skrot och skapa en egen cykel. Genom att samla råd, tips och idéer på ett och samma ställe, hoppas Grahm och McGrowan kunna inspirera fler att ta vara på de resurser som finns och förverkliga sin mekdröm. Vad som med andra ord också kan beskrivas som cirkulärekonomi.

Jennie FasthTallbike i Malmö

Bicycle Builders Bonanza är pedagogiskt skriven och full med bilder som guidar läsaren genom hela processen. Även bokens kapitel följer en tydlig röd tråd och tar sin början i verktyg- och materiallära för att gå vidare till baskunskap i svetsning samt design osv. Läsaren får exempelvis lära sig hur man på ett enkelt och billigt sätt kan bygga cyklar som the Marauder, tallbikes, choppers eller varför inte en tandem-BMX? Det står fritt för läsaren att själv bestämmer vad som ska byggas och om denne vill följa instruktionerna fullt ut eller hämta inspiration till en helt ny cykelmodell. Detta är enligt Graham tjusningen med cykelbygge.

Jennie FasthTandem tallbike för tre personer

Eftersom boken i mångt och mycket bygger på att ta tillvara på sådant som vanligtvis kasseras så har Graham och McGrowan även delat med sig av vanliga problem som kan uppstå och hur man lättast löser dem. Läsarna får även tips om hur man lättast får bort rost och vilka knep som finns för att få färgen jämnare på sin nya hoj. För att säkerställa att Bicycle Builders Bonanza ska vara en bok för alla, används inga specialverktyg eller specialkomponenter. Det är meningen att läsaren ska kunna förverkliga sitt cykelprojekt med enklast möjliga medel och den enklaste tänkbara svetsen.

Bicycle Builders Bonanza passar alla cyklister med skaparglädje och varför inte involvera familj eller vänner i byggprojektet?

Christian Fasth/Cykelköket MalmöHemmabygge utifrån ramen från en barncykel

 

Titel: Atomic Zombie´s Bicycle Builders´s Bonanza.
Författare: Brad Graham och Kathy McGowan
Språk: engelska
Förlag: Tab Books Inc.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

AtomicZombie 2019-03-24

Tack för recensionen! Brad from AtomicZombie.com

perzzon 2019-03-11

Miniliggcykeln var ju helt underbar! Tror bestämt jag måste köpa den här boken.