17 höjdare från Martin Söderströms karriär

Datum:
08 september 2022 08:54

För någon vecka sedan meddelade cykelvirtuosen Martin Söderström att han avslutar proffskarriären. Det här är 17 videohighlights från hans fantastiska karriär.

Cykelsveriges främsta ambassadör

Ända sedan Martin Söderström slog igenom i slutet av 00-talet har han varit både en av Sveriges och världens mest profilerade, och bästa, ambassadörer för den fria cyklingen, och en av slopestylevärldens starkast lysande stjärnor. Det är få åkare som lyckats hålla sig på toppen och relevanta under så många år som den gänglige tokstollen från Uppsala och att han nu tar ett kliv tillbaka är inget konstigt i sig, friåkning på cykel är en sport som tar hårt på både kropp och psyke.

Det vi som haft förmånen att följa hans karriär på nära håll mest tar med oss är Martins ständigt glada humör och att han alltid tagit (och tar) sig tid att stanna upp en stund och prata med de kids som har och haft honom som idol. För om det är något som alltid stuckit ut under karriären så är det först och främst människan Martin, även om cyklisten Martin Söderström är den som fått mest uppmärksamhet.

Vi grävde runt på YouTube och hittade 17 blandade höjdare (det finns hur många som helst) från Martins karriär, se och njut av en unik cykeltalang.

Dirthopp bland rapsfälteten

Martin och Dawid Godziek byggde en dold slopestylebana på ett rapsfält på den svenska landsbygden i filmen Field Trippin’. Kanske en av de snyggaste cykelfilmer som någonsin gjorts.

Team Douche

Martin och Simon Berggrens första film från Åre Video Challenge 2012 blev snabbt en ultraklassiker. Eller som Martin själv kallar den, ”Dokumentären”.

Emil Johansson och Martin Söderström i Järvsö

Sveriges två bästa cyklister genom tiderna (tillsammans med Jenny Rissveds förstås) visar var både skåp och möbelaffär ska stå i den här makalösa editen från Järvsö Bergscykelpark.

MTB i en snowpark

Innan Martin gick all-in på att bli Gunde Svan och satsa på längdåkning hände det att han tog med sig cykeln till parken även på vintern.

Friåkning i Kappadokien

Martin tog med sig Anton Thelander och utforskade den magiska terrängen i Kappadokien i Turkiet.

Svenskar på Nya Zealand

Emil Johansson och Martin drar till Rotorua på Nya Zealand i Ride With the Swedes.

Svenskarna rippar upp Châtel

Simon Johansson och Martin utforskar Châtel Bike Park i Portes du Soleil.

Med Max Fredriksson i Connection The Movie

Slopestylekollegan Max Fredriksson berättar om Martin som sin förebild och visar deras gemensamma del i Niklas Wallners film Connection från 2020.

Iscykling

Vem behöver långfärdsskridskor när man har en cykel?

Streetcykling på högsta nivå

Martin, Danny MacAskill och Fabio Wibmer visar upp streetcykling och skills på den allra högsta nivån.

Dirthäng i North Carolina

Martin drar till North Carolina och hänger med Daniel Dhers.

Season recap 2012

2012 stod Martin på toppen av sin karriär, något som den här editen visar.

Kraschen i Whistler 2013

Förlåt Martin… Det här kan knappast räknas som en highlight, kraschen under Red Bull Joyride i Whistler 2013 var den värsta under karriären. Martin gick för vinsten och för att slå hemmafavoriten Brandon Semenuk var han tvungen att gå större än någonsin förr.

Season recap 2009

I slutet av 00-talet hade Martin precis tagit slopestylevärlden med storm med sin tekniska men ändå stilrena åkning, något som den här säsongssammanfattningen från 2009 visar.

Våren 2008

Året var 2008 och en gänglig 18-åring från Uppsala tar sina första bunnyhopp på det som ska bli en raketkarriär.

På dödståg i Shimano

Rémy Metallier tar rygg på Martin under Dödståget under Åre Bike Festival 2019.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Fjärdebrunn 2022-09-08

Kul att han får sluta på egen begäran och på den absoluta toppen efter inte bara ha vunnit allt utan även flyttat fram sporten. Kudos!

Glisseur 2022-09-08

Frågar du honom själv så är det nog Vasaloppet i vintras...

hm 2022-09-08

O jag som trodde hans största ögonblick var när han fick kliva upp på pallen på långlopps sm I år :)