Happyprofilen: Leo Ranta

Datum:
05 maj 2013 23:44

Happyrides, Göteborgsgirot och Conti Test Team är tre vitt skilda företeelser med en gemensam nämnare – eldsjälen och urhappyiten Leo Ranta. Här är ett porträtt av Göteborgsskogarnas kanske allra mest rutinerade och omtalade ledargestalt.

Text: Mikael Englund/Singular (me@mikaelenglund.com)

Foto: Natasja Jovic, Anders Polheimer

”Vart man än åker och tittar inser man när man kommer hem att vi har några av världens bästa singletracks”

Leo2

Lika oblygt som sant – orden skulle kunna komma från vem som helst av Göteborgs mountainbikecyklister men är Leo Rantas, happyprofilen som sannolikt mer än någon annan vet vad som gömmer sig, lockar och förför i skogarna runt Skatås. Det här är porträttet av en Happys stora profiler, som framförallt satt sin prägel på den oorganiserat organiserade cyklingen i Göteborg men även är högaktuell inför den kommande helgens Göteborgsgiro.

Under de sista förberedelserna kvällen innan årets Happy Extreme Ride (”en jättelång tur för alla som vill köra slut på sig själv och sina cyklar” som ägde rum lördagen den fjärde maj) talade vi lite med Leo. Extremturen, som gått av stapeln årligen sedan 2005 då en ersättning behövdes för den av stormen Gudrun inställda Bockstenstensturen, bjuder på dryga tolv timmars stigcykling och är bara en i raden av klassiska turer som Leo ligger bakom, och mellan den sista av många pastaportioner som uppladdning och läggdags berättar han om hur allt började;

När det i slutet av nittiotalet behövdes ett sommarkomplement till vinterns utförsåkning var såväl löpning som inlines för tråkigt, så 1998 köptes en mountainbike och en femton år lång kärlekshistoria till cyklingen, Delsjöskogarna och att engagera andra inleddes. Fängslad redan från de första tramptagen på klassiska Golfbanerundan cyklade Leo från år 2000 inte bara under det varma halvåret utan året runt och efter att ha lärt känna Jonas Liljehammar (som för happyiterna är känd som jomper) under 2001 gjordes det 2003 gemensamma krafttag för cykelintresset på nätet. Många sökte en ny typ av samlingspunkt för svenska cyklister, med mindre moderering och ett annat diskussionsklimat. Tanken om en fri och öppen plats blev HappyMTB.org som kom till under 2003 och snabbt ökade i medlemsantal som ett bevis på framgången med en organiskt fri struktur och en tillmötesgående attityd.

2004 arrangerades och leddes den första Happyriden, och det är just som ledare för dessa som Leo har gjort ett starkt och varaktigt intryck på Göteborgs skogscyklingsscen. Fram till HappyMTBs skapande var det cykelklubbarnas tävlingsinriktade (och ofta rätt exkluderande) verksamhet eller små kompisgäng på tre till fem personer som var möjligheten att cykla tillsammans med andra, men nu erbjöds vem som helst att delta under någon av veckans 2-3 guidade turer. Ambitionen var att tämja terräng som var svårare än de grusvägar och enklare stigar som erbjöds i klubbarnas regi och den typiska Göteborgscyklingen var född; öppen, inbjudande, tekniskt utmanande och inte minst utvecklande. En gemenskap kring skogsbus utan fördömanden och begränsningar som sträcker sig mellan lycra och baggies, från helstela singlespeeds till långslagiga freeridecyklar och som samlar såväl gammal som ung (och Leo vittnar om en tur där spridningen var från 13 till 69 år…).

Terrängen har gjort att både förmågor och utrustning utvecklats – den högre svårighetsgraden gör att en nybörjare har en brant inlärningskurva på ett halvår där man snabbt får nya färdigheter, men som bjuder på utmaningar under hela livet och nytt lärande varje gång. Grottigheten har också bjudit in till något som blivit Leos signum; en Santa Cruz Bullit, en långslagig freeridemaskin somgår in på sitt tionde år och som av många betraktades som alldeles för tung och trögtrampad för att kunna kastas runt på stigar i flera timmar. Leo erkänner villigt att de 16-17 kg som Bulliten väger kanske inte gör honom fullt så snabb uppför som om den vägt 12 kg, men tillägger å andra sidan med ett skratt att den ger andra en lite bättre chans att hänga med i klättringarna..

Som en klassisk renässansman har Leo inte bara en sträng på sin lyra. Han leder inte bara i skogen utan inspirera även på landsvägen; med start 2006 (länk) har han lett ett antal ”sub”-grupper på Vätternrundan, från och med 2010 som Conti Test Team vilka i år har ambitionen att spräcka drömgränsen sju timmar på Vätternrundan – de senaste årens utveckling (7.38, 7.24, 7.12, 7.08) visar att det är långt ifrån omöjligt, framförallt med ett lag på totalt 36 personer (med en ”kärntrupp” med erfarenhet av många Vätternrundor) som är ännu jämnare och starkare än tidigare .

Conti Test Team - Foto: Natasja Jovic

Efter att ha rest och cyklat i bland annat Österrike, Frankrike, Schweiz, Italien och Kanada har Leo en god insyn och referens för hur fina stigarna är i Göteborg och han skräder inte orden;

”- Vi har några av världens bästa stigar i Göteborg – hela Delsjöskogen är ett paradis för mountainbikecyklister!”

Insikten och kunskapen fick honom att tillsammans med flickvännen Natasja Jovic starta företaget Hillside Cycling med ambitionen att guida framförallt skandinaviska och nordeuropeiska besökare i Göteborgs skogar, något som möjliggörs av Sveriges unika allemansrätt. Viljan att hjälpa andra att utvecklas och lära har gjort att företaget även erbjuder olika typer av kurser inom mountainbike med bland annat mek- och hjulbyggnadskurser.

Happyride - Foto: Anders Polheimer

När idén om Göteborgsgirot presenterades kontaktade Leo arrangörerna med ett förslag om ett MTB-lopp, något som faktiskt var planerat under Kristi Himmelsfärdshelgens söndag. Efter att förslag till banläggning lades fram bestämdes det att deltagarna kan välja på en kortare variant på 25 km eller en längre på 37 km.

Trots de i sammanhanget blygsamma sträckningarna kommer banan att bli en upplevelse och utmaning. Leo har valt stigar som bjuder in till mer teknisk cykling än vad som erbjuds på de vanliga motions- och långloppen. Den som väljer den långa sträckningen får dessutom chansen att bekanta sig med två verkligt klassiska namn i den Göteborgska terrängen; Golfbanerundan och Getryggen.

Golfbanerundan är väldigt kuperad och har i stor sett allt med sina med lerhål, klippor och rötter. Getryggen är stenig, brant och kan även vara blöt. Den är på goda grunder att klassad som ”svår” och är en utmaning även för rutinerade cyklister. Vilket ytterligare förstärks av att där är en av banans tre sjukvårdsdepåer placerad.

På söndag får alla chansen att fästa nummerlapp och ta del av de guldkorn som upptäckts av Leo under femton år på feta däck i Delsjöskogarna.. vi ses där!

Länkar:

www.hillsidecycling.com

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.