Lyckad premiär för Vättern Bike Games

Datum:
11 oktober 2017 11:08

Årets nya heta cykelevent är avklarat och får tummen upp av cyklister och publik.

Vättern Bike Games har fattat grejen – blandade cykelgrenar på samma arena för att minska gapet mellan cykel och cykel, och locka en så bred publik som möjligt. I helgen möttes Slopestyle-, XC-, CX- och Trial-cyklister upp i en salig blandning vid Dunteberget i Motala för att medverka vid olika tävlingar och events under det tre dagar långa cykeleventet. Trots en del väder och vind så lyckades de både kröna Sveriges första mästare i Slopestyle, locka entusiastiska åskådare till Trial-banan och se vinnarna gå i mål efter den 8-timmar långa XC-lagtävlingen.

SM i Slopestyle

Det event som lockade mest publik under helgen var den efterlängtade SM-tävlingen i Slopestyle. Med några av Sveriges största cykelstjärnor på plats var det en non-stop show från början av träningsdagen fram till sista åket i den stora finalen. Tyvärr byttes fredagens klarblåa himmel ut mot gråa moln och starka vindar och finalen sköts upp i nästan 1,5 timme för att säkerställa åkarnas säkerhet. När de väl kunde dra igång, så stod både förväntansfulla åkare och publik redo vid Slopestyle-banans stora hopp och drop.

Det är ett viktigt steg för sporten att äntligen få ett SM”, förklarar Martin Söderström på plats. ”Det är inte bara det att vi får en svensk mästare i Slopestyle, men framförallt att sporten får en plats att mötas på, ett event där vi får chans att cykla tillsammans och pusha varandra. Det tror jag är superviktigt”.

Legendariska Martin Söderström har egentligen dragit sig tillbaka från tävlandet i Slopestyle, men kunde inte låta bli att ställa upp när det arrangerades SM för första gången. Att han dessutom ledde tävlingen fram till det allra sista åket visar på att ha definitivt har både stil, styrka och vilja kvar. ”Jag gjorde så bra ifrån mig idag som jag kunde. Det känns bra att se så många nya duktiga åkare tillkomma, det gör det lättare för mig att ta ett steg tillbaka. Sporten kommer fortsätta utvecklas!”, säger en nöjd Martin efter tävlingen.

Istället blev det världsmästaren Emil Johansson som höll för pressen och blev den första svenska mästaren i Slopestyle. ”Jag är så himla glad”, sa en lättad Emil efter tävlingen. Också han var noga med att poängtera hur viktigt ett SM är för sportens fortsatta utveckling: ”Det ger sporten mer trovärdighet – ett mål som både ungdomar och föräldrar kan sikta mot. Vi är inte längre bara kids som hänger i skateparken”.

Häftigt med Trial

Precis som vid Slopestyle-banan var det både tävling, träning och showande vid Trial-banorna. Det fanns tre olika banor – en för tävling, en för träning och en enklare för att prova-på och några utav Sveriges bästa fanns på plats för att visa upp vad som faktiskt är möjligt på cykel. Att hoppa från ett bildäck rakt upp på en stor lastpall och vidare ner igen på en smal planka, utan att sätta ner fötterna, var något som många tidigare aldrig hade sett.

Trial är ju inget vi vanligtvis ser på andra MTB-event här i Sverige”, säger Emrik Jansson som är nere för att fota de olika tävlingarna. ”Det är ju så himla häftigt att kolla på, att de ens kan göra så här på cykel – galet ju!”, säger den imponerande fotografen som ser Trial för första gången.

Det är just det som är häftigt med Vättern Bike Games – fyra olika cykelgrenar som vanligtvis inte blandas. Organisatörerna lockar Trial-publiken till Slopestyle-banan som dessutom går precis vid XC-banan. ”Det blandas hejvilt här i helgen och det är kul!”, säger Emrik avslutningsvis innan han springer iväg för att fortsätta fota.

Nadine Kåmark var ett av helgens stora affischnamn i Trial och tog också hem vinsten i A-klassen. Även hon tycker att evenemanget är en kul blandning: ”Förhoppningsvis växer det här med åren och kan locka ännu mer folk”.

8 timmar på XC-banan

Ett event som kanske inte lockade lika mycket publik, men som med sina 8 timmar till trots, drog både entusiastiska åskådare och taggade deltagare var XC-loppet. Uppemot 50 lag var redo att ta sig an den 4,5 kilometer långa banan som gick både inne på arenan och i de närliggande skogspartierna.

Det är superspännande att kolla på”, säger en utav åskådarna. ”Vi hade bara tänkt stanna en liten stund, men har svårt att slita oss”. Det gällde för lagen att jobba smidigt och effektivt tillsammans, och hålla moralen uppe under hela loppet. Både påhejande, kaffebryggande och pepptalk ingick i arbetsuppgifterna under de 8 timmarna loppet pågick.

Totalt hamnade de olika vinnande lagen på 32, 38 och 41 varv. I damklassen tog Team Göteborg hem vinsten, i mixedklassen blev det Motala AIF CF som van med god marginal och i herrklassen tog Sportson Motala hem vinsten.

Tillbaka nästa år

Efter en helg full av adrenalin, svett, trötta ben och en massa glada miner så sammanfattar Vätternrundans VD Gunilla Brynell-Johansson helgen som lyckad. ”Det blev precis så bra vi hoppades på, om inte ännu bättre. Att vi lyckades samla så många cykelgrenar på samma arena tror jag var uppskattat och bra för sporten”. Nu i efterhand kommer organisatörerna ta vara på alla intryck från helgen för att utvärdera och se vad som kan förbättras till nästa år. ”Med den potential ett sådant här evenemang har, är jag övertygad om att vi kommer fortsätta med det här konceptet”, säger hon.

Det hoppas vi på. Sverige behöver fler cykelevenemang som är blocköverskridande, där olika typer av cykelmänniskor möts, umgås och upptäcker charmen i andras grenar. Det kan bara leda till ett mer enat cykel-Sverige och ökat främjande av vår underbara sport.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Jimel 2017-10-18

En liten film från första åket i slopestyle finalen YutF2ZrTI2w

Jimel 2017-10-17

Det man såg ifrån "arenan" var inte mycket att leka med för DH

Massa_pether 2017-10-17

Verkligen roligt! Nu återstår bara att undersöka möjligheten om det går att genomföra en down hilltävling också. Jag känner ju inte till omgivningen för jag missade tyvärr årets arrangemang men jag vet också att det inte krävs så värst mycket höjd fö...

Jimel 2017-10-11

Jaha va kul. Han satt kvar ganska länge när ni andra drog, djupt försjunken bland bmxer och annat till äldsta sonen ?

Konkret 2017-10-11

Hade jag sett honom hade jag bara tänkt på den där hemmagjorda p -filmen han/dom spelade in.

LHelge 2017-10-11

Jag körde iofs inte första varvet, men upplevde det inte som trångt någon gång. Med ca 50 pers utspridda på 4 km behövde man knappast trängas. Möjligtvis värre nästa år om det är 150 lag, men då vet jag inte vart lagtälten ska få plats. Jag menar...

Eapea 2017-10-11

hehehe då sa vi nog hej till varandra. Jag var i samma gäng som Bingo och bodde på samma hotell. Var med och drog i Team Mustasch under lördagen. Tyckte det var en riktigt trevlig helg. Fantastiskt roligt arrangemang och hoppas verkligen det fortsä...

Jimel 2017-10-11

Jag gick förbi lagtävlingen och det verkade vara skön stämning, blev sugen att köra själv så får försöka hitta några lagkompisar tills nästa år. Sov på samma hotell som Bingo Rimer och under frukosten så satt han och googlade cyklar medans hans barn ...

Johan1978 2017-10-11

Lagtävlingen i MTB överraskade mig positivt. Var inte speciellt superpeppad dagarna innan då säsongen kändes som avslutad efter Långsloppscupen i Ulricehamn 2 veckor innan men väl där vid motorstadion gick peppen i taket! Allting var välordnat som va...

gerrardsdobbar 2017-10-11

Kanske är en bra idé att det inte är för tekniskt på en kort varvbana. :) Det var tillräckligt mycket köbildning på exempelvis MTB-Vätterns enda tekniska parti i år.