5 nybörjartrix för att cykla i fjällen

Datum:
14 augusti 2020 10:09

En av Happyrides frilansare, med begränsade cykelerfarenheter, gav sig upp till Funäsfjällen för att cykla mountainbike. Turligt nog mötte han upp Rasmus Nordmark, rutinerad cyklist från Funäsdalen, som delar med sig av sina bästa knep för en lyckad tur i fjällmiljö. Häng med!  

Jag är nyligen introducerad i cyklingens rullande värld och kan i skrivande stund räkna mina MTB-turer på blott en hand, allt startade med en sväng till Högbo utanför Sandviken, Gävle. Men jag har åtminstone trampat tillräckligt mycket för att förstå tjusningen i denna paradoxalt nog både harmoniska och i många fall adrenalinstinna aktivitet. När så sommarens fjällresa till Funäsdalen stod på agendan kändes det som en självklarhet att få till lite cykling i storslagen terräng.

Cykling i fjällen behöver inte ske på allt för hög höjd för att vara fantastisk.

Något som inte alls känns lika självklart är själva cyklingen i sig. Och frågorna är många för mig som endast cyklat på i princip platt stig tidigare: Är det bara downhill som gäller i fjällen? Orkar jag cykla upp på fjället när inte liften går? Vad ska jag ha för cykel?

Lyckligtvis får jag ett fantastiskt sällskap under min vistelse i Funäsfjällen av en god vän och tillika rutinerad cyklist som entusiastiskt delar med sig av sin, i mina ögon, outtömliga kunskap vad gäller cykling i fjällmiljö och som sannolikt kommer att reda ut alla mina frågetecken.

Happyrides skribent Petter Elfsberg (till höger) lyssnar och lär av Rasmus Nordmark (till vänster).

Rasmus Nordmark, 29 år, är permanent boende i Funäsdalen sedan tio år tillbaka och kan området utan och innan och har fler fjällcykeldagar i benen än, typ, den totala mängden sommarmygg i hela den skandinaviska fjällkedjan.

”Ramus berättar glatt några anekdoter från sin senaste tur upp till Helags, Sveriges sydligast belägna glaciär, samtidigt som jag försöker ha tungan rätt i mun för att inte sänka både mig själv och cykeln i älven.”

Jag möter upp honom i sitt hem, precis intill Funäsdalsberget, där jag genast får insupa vis lärdom av en erfaren MTB-cyklist.
– Du ska nog ha lite mer luft i däcken. Säger Rasmus samtidigt som han går och hämtar en cykelpump i förrådet.

Mer luft i däcken.

Därefter bär det av på en hejdundrande tur kring Funäsfjällens kärna. Ett antal höjdmeter avverkas vilket känns i kroppen, men belöningen utför blir desto större. Vi glider på smala stigar som på vissa ställen varvas med enkla grusvägar. Rasmus är minst sagt bekant med området och varnar pedagogiskt i god tid för stora rötter och annat som skulle kunna sätta käppar i hjulet för mig som rookie.

Det är jobbigt! Och när jag sneglar på min kompanjons hoj, som har betydligt större hjul än min egen, så försöker jag intala mig själv att det är en bidragande faktor till att Rasmus också studsar fram så mycket enklare än mig. Jag har dock tillräckligt med självinsikt för att inse att jag heller inte är Funäsfjällens bästa cyklist, inte än i alla fall.
– Jo men större hjul fungerar bättre här, gärna 29 tum! Hojtar Rasmus över axeln och bekräftar till viss del min tes.

Full fart med Rasmus Nordmark.

Färden fortsätter längs vackra Ljusnan där vattnet forsar obarmhärtigt och stigarna är minst sagt utmanande. Ramus berättar glatt några anekdoter från sin senaste tur upp till Helags, Sveriges sydligast belägna glaciär, samtidigt som jag försöker ha tungan rätt i mun för att inte sänka både mig själv och cykeln i älven. Jag är idel öra och suger åt mig både information och inspiration om fjällcykling likt en svamp. Vi stannar då och då för att beundra utsikten och fylla på med vätska och efter en och en halv mil frågar Ramus med ett stort leende:
– Ska vi fortsätta en bit till? 

På väg till Helags, Sveriges sydligast belägna glaciär, tidigare i somras.

Jag föreslår ödmjukt att vi ska åka och bada istället samtidigt som jag torkar svetten ur pannan, denna ovanligt varma sommardag. Faktum är att jag är helt slutkörd, men lycklig över en fantastisk tur i en lika fantastik miljö.

Vi undvek den allra högsta cyklingen på kalfjället idag då den tropiska värmen i kombination med stillastående liftar gjorde stigarna på något lägre höjd mer lockande (även om jag tog mig upp vid ett annat tillfälle under samma resa). Men eftermiddagen med Rasmus har ändå delgett mig tillräckligt med information för att jag ska kunna dela några goda tips kring fjällcykling vidare till er andra nydanade och nyfikan cyklister:

1. Spar på energin

Även om stigarna som snirklar sig upp mot kalfjället ser lekande roliga och lockande ut så kan det vara en god idé att spara på energin. Det krävs inte speciellt många höjdmeter för att suga musten ur både flås och lår. Planera vägvalet och ta bilen upp på så hög höjd som vägen tillåter. Finns det möjlighet att åka lift upp, ta den, många liftanläggningar har otroligt fin stigcykling uppe på fjället. Och apropå energi, glöm inte bort fikat.

2. Cykla i skogen

Bara för att du befinner dig i fjällvärlden så behöver du nödvändigtvis inte cykla uppe på fjället. Terrängen nedanför trädgränsen är allt som oftast också härligt kuperad. Och det finns gott om vattendrag så som älvar, åar och till och med vattenfall att cykla längs med som garanterat förhöjer upplevelsen. Stanna till och beskåda det kristallklara vattnet och de snöklädda fjälltopparna som sträcker sig högt upp skyn, det gör gott för själen.

3. Planering och packning

Ska du upp på fjället (utanför eventuella liftanläggningar) så krävs det lite planering och förberedelse. Det gäller oavsett om du cyklar, vandrar eller skidar fram på fjället som är lika oförskonat oavsett. Meddela vart och när du planerar att bege dig samt packa första hjälpen kit, multiverktyg, cykelpump och extra slang. Se också till att ha med energi och en del vatten upp fjället (även om du oftast kan dricka vattnet direkt från rinnande vatten). Och glöm för all del inte bort karta och kompass.

4. Cykla med någon som hittar

Cyklingen blir med största sannolikhet både roligare och mer intressant om du cyklar med någon som hittar i området, oavsett om du cyklar i skogen eller uppe på fjället. På många destinationer där MTB har etablerat sig erbjuds guidade turer eller så försöker ni, som jag, hitta någon lokal förmåga som kan visa er runt.

5. Rätt cykel

Vilken typ av cykel som lämpar sig bäst för fjällmiljö är förstås en individuell smaksak. En hardtail räcker gott för de enklaste stigarna men en heldämpad mountainbike gör å andra sidan inte cyklingen sämre. Ofta avverkas relativt långa sträckor på fjället vilket gör att något större hjul rekommenderas, gärna 29 tum. Du kan också med fördel fylla på med lite extra luft i däcken om du ska upp på hög höjd, för att ta dig fram ännu enklare när terrängen är relativt jämn.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

skier 2020-08-18

+1 för att tänka på att vara en bra ambassadör, när jag vandrade från Helags fjällstation ner till parkeringen Kläppen tidigare i somras var det riktigt mycket tråkiga mtb-spår genom våtområdena där folk hade cyklat vid sidan av spängerna. Klarar man...

Westman 2020-08-18

Håller med om att spara på energin och tänka på packningen är viktiga tips. Saknar det uppenbara i packningslistan, en skaljacka. Vädret slår ofta om fort till fjälls. Jag har också med en liten mössa när jag är i stora berg, om man får haveri och be...