Äntligen dags för världscup!

Datum:
26 april 2017 08:06

På söndag är det äntligen dags för årets första världscuptävling i Downhill. Som mountainbikevärlden har väntat! Nya teamkonstellationer, nya UCI-regler och hett skvaller om hjulstorlekar har fyllt världens alla cykelhemsidor de senaste månaderna. Här kommer en liten återblick inför årets första världscuptävling på söndag. Vem är det som egentligen har bytt team, vad innebär UCIs nya regler och, framförallt, vilka kommer vi se på 29-tums hjul på söndag? Nu kör vi!

Oväntade avhopp och nya konstellationer

I slutet av förra säsongen var en av de stora snackisarna Josh Brycelands avhopp från världscupen i Downhill. Att han dessutom hoppade av i samma veva som teamåkaren och Downhill-legenden Steve Peat drog sig tillbaka, lämnade många frågandes över vad som skulle hända med The Santa Cruz Syndicate. I januari blev det dock klart att syndikatet består och att de två unga topp 10-åkarna Loris Vergier och Luca Shaw har signats. Tillsammans med Greg Minnaar kommer de att bilda en farligt snabb trio. Kommer vi få se alla tre på pallen i år?

Loris Vergiers gamla team, Specialized Gravity Team, har inför årets säsong signat med en annan topp 10-åkare – Miranda Miller. Kanadensiskan var en rejäl snackis förra året då hon knep en tredjeplats i både Leogang och Mont Sainte Anne. Hon har aldrig tidigare tävlat en hel världscupsäsong, så det ska bli intressant att se vad hon kan göra i år som heltidsproffs. Kan hon utmana Rachel Atherton?

Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolKan Miller placera sig högre upp på pallen?.

En annan tjej som förhoppningsvis kan utmana både Miller och Atherton är Manon Carpenter. Även hon har bytt team. Efter sex år med Madison Saracen har hon nu signat ett tvåårskontrakt med tyska cykelteamet Radon. Efter en knagglig säsong förra året är hon nog mer än sugen på en vinst.

RadonbikesManon Carpenter kör i år på Radon.

Troy Brosnan i ett helt nytt team

En annan som nog är sugen på en vinst är australiensaren Troy Brosnan. Många hade tippat att han skulle ta hem en åtminstone en vinst under förra säsongen, då han var snabbast i kvalet vid flera tävlingar. Dock fick han aldrig till det under finalåken och slutade som bäst tvåa. Han var även uppe och nosade på världscuptiteln, men efter Aron Gwins sedvanliga sätt att vara omänskligt konsekvent och Danny Harts segersvit i slutet av säsongen, fick Brosnan nöja sig med en tredje plats i den totala serien. I år är han tillbaka i det helt nya teamet Canyon Factory Downhill Team tillsammans med Mark Wallace och Ruaridh Cunningham. Ännu en riktigt snabb teamtrio på världscupscenen i år. Kan alla tre bryta sig in på topp 10? Det hade varit fint att se Brosnan högst upp på pallen i år.

Underdogs i nya team

Underdogs och underdogs, varken Neko Mullaly eller Elliot Jackson har saknat uppbackning från cykelteam de senaste åren, men de har båda hamnat lite i skymundan. Båda två har signat med nya team och är värda att hålla ett extra öga på under helgens tävling. Elliot Jackson tävlar numera för Giant Off-Road Team medan Neko Mullaly är en del av The YT Mob tillsammans med förra årets världscupvinnare Aron Gwin. Kan deras nya teamkonstellationer få fart på deras cykling? I så fall kan de bli farliga.

Bartek Wolinski / Red Bull Content PoolKan Gwin hjälpa Mullaly hitta farten igen?.

Nya UCI-regler

I slutet av förra säsongen meddelade UCI att de har uppdaterat reglerna inför årets Downhilltävlingar. För att värna om banorna och för att locka fler tittare så kommer det bli svårare för cyklister att kvala in till världscupen. Det behövs nu 40 poäng istället för 30 för att överhuvudtaget få vara med. Sen kommer endast 15 kvinnor i elitklassen och 20 juniorer att kunna kvala in till finalen. Juniortjejerna kommer dessutom att tävla separat från de andra och troligtvis redan dagen innan. Det har varit några mycket omdiskuterade ändringar, där speciellt de minskade antalet kvinnliga åkare i finalen varit mycket kritiserat. Även beslutet om att skilja på juniortjejerna och juniorkillarnas tävlingar har hamnat i skottlinjen. Om det gör sporten bättre och ifall det lockar fler tittare återstår att se.

Snart rullar cyklarna – men på vilka hjul?

Nu på torsdag rullar alltså de första hjulen i årets världscupsäsong ner för startrampen i franska Lourdes. Och på tal om hjul, är det någon som undgått allt skvaller om 29-tums Downhillcyklar? Under vinterhalvåret har rykten gått varma om vilka stora team som har tagit steget upp i hjulstorlekarnas värld. Kommer det göra någon skillnad? Ja, troligtvis. Vilket ger upphov till följdfrågor som: bör det finnas regler för hjulstorlek inom Downhill? Är det rättvist för mindre team som inte har råd att byta? Här går det nog endast att spekulera i vad som kommer ske i framtiden. Det enda som är säkert idag är att stora hjul kommer att rulla nerför banan i Lourdes på söndag. Det kommer bli en mycket intressant säsongsstart.

Söndag kan inte komma snabbt nog – missa inte livesändningen här på Happyride kl 13:00.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jekyll 2017-05-01

Uppgiven Danny Hart gnäller tillsammans med 29"-kungen. 323637 Loic Bruni är påve på hemmaplan. 323646 Rachel levererade. Igen. 323647 323638 Prylarna från Koblenz höll. Denna gången oxå. 323640 323641 Jag ber naturligtvis om ursäkt för de dåli...

theBrand 2017-05-01

Känns uppenbart att både 29" och Öhlinsdämpning suger helt enkelt.

Jimel 2017-04-30

Mm riktigt tråkigt. Blev ju aldrig någon tävling utav det.

UrTomas 2017-04-30

Hahaha, +1 ;)

happymtb.fr 2017-04-30

Nu ska vi kunna läsa vad 29er gråterskor har att skriva! ;-)

xdr 2017-04-30

Sjukt trist. Inte mycket att göra åt, men sjukt trist inledning.

Mr K 2017-04-30

så surt med väderomslaget!

Paco 2017-04-30

Det har blivit för seriöst! Warner är snudd på tråkig och den kvinnliga reportern låter som hon snackar om ett krigsdrabbat Sarajevo. Saknar Freecaster tiden....

Mr K 2017-04-30

Redbull.tv är minst lika förvirrande som vanligt i år :(

H. 2017-04-30

Låter som uci har hittat ett utmärkt sätt att fullkomligt döda damernas medieuppmärksamhet.