Mountainbike

En mountainbike (MTB) är en cykel avsedd att användas på sidan av de asfalterade vägarna och kännetecknas av grova däck och någon form av fjädring. En hardtail (HT) har fjädrad framgaffel och stel bakdel. En heldämpad (FS) har fjädring både fram och bak.

Fjädringens slaglängd avgör till viss del användningsområdet. 100-120 mm används för långlopp och cross country (XC). 120-140 mm för normal stigcykling. 140-160 mm för mer aggressiv stigcykling och Enduro. 160-180 mm för aggressiv Enduro. 180 mm och uppåt för Downhill.

Slaglängd är dock inte allt. Det mesta av cykelns uppträdande sitter i ramgeometrin. På senare år har ramarna blivit längre och fått flackare gaffelvinkel vilket ger ett stabilare och tryggare uppträdande utför.

Växlarna har gått från att ha 3 klingor fram till endast ha 1 klinga (singleklinga). Detta har varit möjligt då kassetten bak fått allt bredare omfång och finns nu ända upp till 52 kuggars storlek.

De tidigare 26-tumshjulen har helt övergetts till förmån för 27,5- och 29-tum. Vilken hjulstorlek som är den rätta diskuteras ofta flitigt och något enkelt svar finns inte. Cykeltillverkarna ger inte heller mycket hjälp då vissa rekommenderar hjulstorlek efter kroppslängd medan hos andra är det terrängtypen som avgör hjulstorlek.

FORUM